TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Češi a Slováci vévodí žebříčku národností s 19 cestami na rekreaci za rok

Češi a Slováci vévodí žebříčku národností s 19 cestami na rekreaci za rok

07 nwave_galapagos_still

Obyvatelé Evropy milují cestování. Za rekreací v průměru cestují doma nebo do zahraničí desetkrát do roka, přičemž Češi a Slováci žebříčku národností vévodí s 19 cestami za rok1. Vyplývá to z průzkumu Mastercard Global Consumer Tracker zahrnujícího 28 evropských zemí. Lidé ve stále větší míře během svých cest do zahraničí spoléhají na výhody elektronických plateb a považují je během dovolené za nezbytnost.

V roce 2017 přicestovalo do České republiky ze zahraničí celkem 12,5 milionu návštěvníků. Turisté v ČR utratili téměř pět miliard eur, z čehož 29 procent připadlo na jídlo, 24 procent na nákupy, 19 procent na cestovní výdaje v rámci země a 15 procent na ubytování. Přitom polovina všech platebních transakcí se uskutečnila prostřednictvím platebních karet2.

Tipy, jež turistům během jejich cest umožní těžit z bezpečí a pohodlí elektronických plateb:

Během plánování cesty

* Nachystejte si užitečná čísla: Než odcestujete, připravte si seznam důležitých telefonních čísel.

* Zkontrolujte si, jaké výhody se pojí s vaší platební kartou: Zeptejte se ve své bance na výhody, jako je cestovní pojištění či volnočasové služby. * Nachystejte si nezapomenutelný itinerář a na webu priceless.com si zjistěte, jaké jedinečné zážitky vás čekají při placení kartami Mastercard v cílových destinacích. V Praze jimi mohou být noční prohlídka Vyšehradu nebo škola čepování piva.

Během dovolené * Nejvíce Čechů míří v létě do Chorvatska. Stránky priceless.com nabízejí majitelům platebních karet Mastercard slevu 20 % na den ve vodním parku Aquapark Istralandia nebo návštěvu gladiátorských her v Pule.

* Nikdy nenechávejte svou platební kartu bez dohledu: Při placení kartou v kavárně či restauraci požádejte obsluhu, aby vám platební terminál přinesla, nebo jděte s obsluhou k terminálu.

* Plaťte v místní měně: Při placení kartou v zahraničí vždy používejte místní měnu – zajistíte si tak nejvýhodnější směnný kurz.

Po návratu domů

* Zkontrolujte bankovní výpisy: Nezapomeňte zkontrolovat výpisy k platebním operacím a nahlásit své bance jakékoliv podezřelé transakce do 30 dnů.

* Podělte se o své hodnocení: Pomozte ostatním tím, že poskytnete své hodnocení navštívených míst a zážitků.