TRAVELNEWS.CZ

Svět

Svět

Začíná světový veletrh ITB v Berlíně - Podpora příjezdového a výjezdového cestovního ruchu Malajsie.

osKlíčoví hráči světového byznysu cestovního ruchu se setkají v těchto třech dnech v Berlíně. Nechybí mezi nimi ani zástupci AČCKA. Před termínem veletrhu a po jeho konání se uskuteční několik navazujících důležitých jednání. Jednu z těchto důležitých akcí představovala dne 3.3.2023 návštěva delegace malajsijské asociace cestovních kanceláří MATTA v sídle jejího protějšku z České republiky – AČCKA.

Kuba - požár ve východní části země

 kyi4yycdjbu3az56baqhhovjgffbfe2g3d9fhp0j4lom5rzwlleuqdxalmsy3blie-ccfcVe východní části Kuby vypukl dne 18. 2. 2023 požár v přírodní oblasti Pinares de Mayarí v provincii Holguín. Požár se vlivem dlouhého období sucha na ostrově plošně šíří do přilehlých oblastí.

Nový Zéland: výjimečný stav po cyklónu Gabrielle

 cyklostezka v_okoli_kosikovskeho_potoka_tsk_praha_5V souvislosti s přechodem cyklónu Gabrielle byl pro Nový Zéland vyhlášen výjimečný stav. Místní výjimečný stav byl již dříve vyhlášen v oblastech Northland, Auckland, Thames-Coromandel, Ōpōtiki, Whakatāne, Waikato, Hauraki, Bay of Plenty, Tairāwhiti, Napier a Hastings. Novozélandské úřady nadále varují před důsledky extrémního počasí, zejména před sesuvy půdy, přetrvávajícími záplavami, narušena je pozemní doprava, dodávky elektrické energie, zásobování, telefonní a internetové spojení. Českým občanům se nedoporučuje cestovat na Severní ostrov Nového Zélandu.

Turisté z Blízkého východu chtějí cestovat komfortně, bezpečně a exkluzivně

plazNávštěvníci ze zemí GCC (Gulf Cooperation Council) se za cesty nezdráhají utrácet a rádi k plánování dovolených využívají služby cestovních agentů. Čím dál větší pozornost věnují bezpečnosti destinace. Nejčastěji vyjíždějí za zábavou, památkami a nákupy luxusního zboží, zároveň roste zájem o poznávání přírody a aktivní turistiku. Na popularitě nabývá také cestování za wellness nebo za místy známými z filmů a knih. To a mnohé další zaznělo na posledním on-line exportním workshopu České centrály cestovního ruchu – CzechTourism v loňském roce.

Jordánsko - protesty a blokování silnic

ideripřes ukončenou stávku řidičů lze i nadále očekávat stěží předvídatelné protesty či  občasné zablokování silnic. Ani do budoucna nelze vyloučit další komplikace např. s dovozem pohonných hmot na benzínové stanice či se zásobováním. Při cestách automobilem se doporučuje zastavovat jen na znamení uniformovaných příslušníků policie. Během pobytu v zemi se doporučuje dbát zvýšené obezřetnosti při pohybu jak v Ammánu, tak mimo hlavní město.

Malajsie: riziko povodní a sesuvů půdy

MZV ČR doporučuje dbát zvýšené opatrnosti během cest do zasažených oblastí, sledovat vývoj v místních médiích prostřednictvím Google Maps (kde jsou vyznačena konkrétní zaplavená místa) a řídit se pokyny místních orgánů.

Írán: Doporučení na cesty

0birnenkorb-mostviertel--dV zemi aktuálně probíhají masové protesty, během kterých dochází k násilným střetům s bezpečnostními složkami státu.

Ruská federace: Zhoršení bezpečnosti, možnosti odjezdu ze země

0dskxslppymwu19mrairgzxqlzyhdwtermws arbzjx9wdyhjrnnu_-sgdslng3gjqqz7jaS ohledem na probíhající vojenskou invazi Ruské federace na Ukrajinu a možnou hrozbu zhoršení bezpečnosti v zemi, zejména pro občany států EU a NATO, MZV ČR důrazně varuje před cestami na území Ruské federace.

Enoturistika je trendem letošního podzimu

0birnenkorb-mostviertel--dJedním z trendů během podzimních měsíců je enoturistika neboli výlety za vínem, hobby, které v posledních letech nabírá na síle. Právě teď je ideální období pro objevování vinných regionů, které enoturistikou prosluly a kde se víno pěstuje, vyrábí a samozřejmě ochutnává. 

Strana 2 z 35