TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Ázerbajdžán: Doporučení na cesty

Ázerbajdžán: Doporučení na cesty

0birnenkorb-mostviertel--d

Mezi Ázerbájdžánem a Arménií doposud nedošlo k dohodě na delimitaci a demarkaci hranic a cestování mezi oběma zeměmi dosud není možné. Části ázerbájdžánského území, jež byly v uplynulých letech dějištěm ozbrojeného konfliktu, jsou kontaminovány značným množstvím protitankových i protipěchotních min a nevybuchlé munice.


MZV ČR z výše uvedených důvodů důrazně nedoporučuje navštěvovat lokality ve vzdálenosti méně než 5 km od hranic s Arménií, jakož i celou bývalou konfliktní zónu, zahrnující rajony Ağdam, Cəbrayıl, Füzuli, Kəlbəcər, Laçın, Qubadlı, Zəngilan a teritorium bývalé Náhorno-karabašské autonomní oblasti, ať už jde o území pod ázerbájdžánskou civilní správou (oblast Hadrutu a Šuši) či o prostor, kde jsou od 10. listopadu 2020 rozmístěna ruská vojska.    

Pro pohyb po území Ázerbájdžánu, s výjimkou některých chráněných přírodních území, nejsou jinak zavedena žádná omezení. Při pobytu se nicméně doporučuje respektovat základní bezpečnostní pravidla a pokyny příslušníků bezpečnostních/ozbrojených složek. Upozorňujeme, že fotografování „strategických“ objektů, především těch spojených s těžbou a zpracováním ropy a zemního plynu, ropovodů a plynovodů, může vést k zadržení a dalším nepříjemnostem.

Průběžně aktualizované informace k cestám do Ázerbajdžánu v podmínkách karanténního režimu jsou k dispozici na webu Velvyslanectví ČR v Baku.

Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje všem cestovatelům zaregistrovat se před cestou v databázi DROZD.