Svět Svět Aktualizujeme: Pomoc občanům - mimořádná přeprava v Evropě

Aktualizujeme: Pomoc občanům - mimořádná přeprava v Evropě

12a

Informace o možnosti využít mimořádné autobusové spojení pro občany, kteří se v důsledku opatření proti šíření nového koronaviru nemohou přepravit z různých evropských zemích zpět do ČR.

Vyzýváme občany, aby si v prvé řadě zajistili dopravu zpět do ČR individuálně. V případě, že přilétáte na letiště do Německa nebo Rakouska, využijte primárně vnitrostátní komerční přepravu na hranici s ČR (např. železniční spojení Vídeň - Gmünd). Z hraničního přechodu Vám již může pomoci se zajištěním přepravy rodinný příslušník či osoba blízká. Máte-li rodinného příslušníka, který pro Vás může dojet na letiště v zahraničí, vztahuje se na něj výjimka pro vycestování z ČR, pokud doloží letenku nebo palubní vstupenku.

Od 24.3. je možné využít k dopravě do ČR nouzových zpoplatněných autobusových linek z Amsterdamu, Bruselu, Londýna, Paříže, Vídně, Bernu, Curychu a St. Galen. Upozorňujeme, že tuto dopravu mohou využít pouze občané ČR, příp. cizinci s prokazatelným pobytem v ČR. Nejedná se o zavedení pravidelných linek, ale o příležitostnou repatriační dopravu. Nouzovou zpoplatněnou přepravu je možné rezervovat např. na webových stránkách společností RegioJet,  Umbrella Holiday a Noblesslinekteré MZV informovali o mimořádných spojích.

Níže uvedené mimořádné přepravy se mohou zúčastnit pouze občané ČR, kterým byla zrušena navazující doprava do ČR v důsledku zavedených opatření.

Na všechny cestovatele bude nahlíženo jako na cestovatele z rizikových zemí a přeprava nebude umožněna osobám, které budou vykazovat příznaky onemocnění.