TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Air France postupně obnoví své lety z Prahy do Paříže

Air France postupně obnoví své lety z Prahy do Paříže

bar area - medium

Letecká společnost Air France obnoví své lety na lince Praha – Paříž Charles de Gaulle od 3. června 2020. Zpočátku se bude jednat o jeden až dva lety týdně, od konce června by do Paříže měly letět celkem čtyři spoje Air France z Letiště Praha za týden.

Do stejného data znovuzahájí i místní lety do francouzských destinací, například do Marseille, Nice, nebo Toulouse, dále také lety do evropských měst, jako jsou Amsterdam, Barcelona, Berlín nebo Londýn. Dojde také k obnovení spojů do francouzských zámořských departmentů, šesti měst v Severní Americe a mnoho dalších. Tento letový řád bude odpovídat 15 % kapacit obvykle využívaných v tomto ročním období a bude provozován 75 letadly ve flotile Air France, která zahrnuje 224 letadel.

Na lety z Prahy do Paříže bude Air France využívat letadla Airbus 320 s kapacitou 164 osob. Celkem 11 červnových spojů má odlétat z Letiště Praha buď dopoledne v 9:35 s příletem do Paříže v 11:25, nebo později večer ve 20:35 a příletem na pařížské letiště Charlese de Gaulla ve 22:20 hodin.

Změny letenek bez poplatků

Tento upravený letový řád znamená zrušení rezervace letů z původních letových řádů, které nebudou realizovány. Změny nebo zrušení letenek je možné bez žádných dalších poplatků. Cestující mohou kontaktovat leteckou společnost prostřednictvím webu www.airfrance.com nebo na jiných prodejných místech.

Od 22. dubna 2020 si cestující mohou rezervovat nové letenky na své další lety bez poplatku za možné změny. V případě, že na změněném letu nebude místo ve stejné rezervační třídě a cestující si bude muset zvolit vyšší tarif, bude nutné uhradit pouze rozdíl v tarifech. Letenku není možné změnit do nižšího tarifu. Všechny tarify jsou v rezervačních systémech upraveny a změna rezervace zadarmo je již zahrnuta.

Opatření vyžadovaná místními úřady

Letecká společnost cestujícím z České republiky doporučuje zjistit si podmínky pro vstup do tranzitní, anebo cílové země. Pro více informací je možné navštívit webové stránky IATA (www.iata.org ). Některé destinace mohou vyžadovat doklad o provedení testu na COVID-19 nebo vyžadují po příjezdu karanténu.

Cestující, kteří přilétají do České republiky, mají obdobnou povinnost si zjistit podmínky platné pro vstup do ČR. Například, v současné době platí, že občané ČR, občané EU a cizinci s přechodným nebo trvalým pobytem, kteří vstoupí na území České republiky, musí při překročení hranic předložit potvrzení o absolvování testu na přítomnost onemocnění COVID-19 s negativním výsledkem, které není starší než 4 dny. Test si zajišťuje cestující na vlastní náklady. V konkrétních případech lze absolvovat PCR test i do 72 hodin od vstupu na území ČR, jinak bude osobám po vstupu nařízena povinná čtrnáctidenní karanténa, pokud nestanoví výjimky jinak. Aktuální informace poskytují vždy webové stránky Ministerstva vnitra ČR.

Opatření pro cesty do Francie

Po příletu do hlavního města Paříže nebo francouzských zámořských destinací je nutné předložit certifikát, který opravňuje k cestování a který se předkládá při pasové kontrole. Tento dokument je také nutné mít v případě jakéhokoliv cestování nebo jen transferu ve Francii. Dokument lze stáhnout na webových stránkách francouzského Ministerstva vnitra: https://www.diplomatie.gouv.fr/en/coming-to-france/coronavirus-advice-for-foreign-nationals-in-france/coronavirus-statements/article/travel-certificates-for-access-to-french-territory-07-apr-20

Opatření týkající se zdraví a bezpečnosti

Aerolinky Air France přistoupily k dalším bezpečnostním opatřením na palubě letadel. Reagují tak na francouzské vládní nařízení, které od 11. května udává cestujícím povinnost nosit roušku ve veřejné dopravě pro dospělé i děti od 10 let. Všichni cestující budou o tomto nařízení před odletem včas informováni prostřednictvím několika informačních kanálů – email, SMS, webové stránky. Zároveň budou vyzváni, aby si na cestu zajistili dostatečné množství roušek (dle úrovně ochrany a délky letu). Cestujícím je doporučeno užívat roušku po celou dobu letu, vyjma doby stravování.

Toto nařízení doplňuje rozsáhlý soubor opatření, který aerolinky Air France zavedly v reakci na pandemii COVID-19. Mezi další opatření patří:

· Povinné nošení roušek pro všechny členy posádky a ostatní zaměstnance, kteří jsou pravidelně v kontaktu se zákazníky.

· Dodržování bezpečnostních rozestupů a instalace ochranných skel na letištích (dle aktuálních možností).

· Dodržování bezpečnostních rozestupů na palubě letadla (dle aktuálních možností).

· Byl zaveden nový postup nastupování na palubu (jako první nastupují cestující do zadní části).

· Důkladné a pravidelné čištění letadel – před každým odletem jsou všechna letadla vyčištěna a vydezinfikována (včetně obrazovek, stolků a opěrek).

· Zavedení periodické dezinfekce letadla postřikem, který je účinný po dobu 10 dnů.

· Přizpůsobení letové služby za účelem omezení kontaktu mezi cestujícími a členy posádky. Na tuzemských a krátkých letech v Evropě byla nabídka jídla a nápojů zcela pozastavena. Na dálkových letech jsou upřednostňovány individuálně balené výrobky.

· Od 11. května se na všech letech Air France postupně provádí kontrola tělesné teploty cestujících pomocí bezkontaktního infračerveného teploměru. V případě teploty vyšší než 38°C může cestující být vyřazen z přepravy. Osoby, které jsou po screeningu považovány nezpůsobilé pro cestu, budou moci svůj let odložit bez dalších nákladů.

Letadla Air France jsou vybavena systémem filtrace vzduchu, který se skládá z filtrů HEPA (High Efficiency Particulate Air) shodných s filtry používanými ve zdravotnických operačních sálech. Vzduch v kabině je tak kompletně osvěžován každé 3 minuty. Tyto HEPA filtry odstraňují více než 99,999% virových a bakteriálních kontaminantů, včetně těch, které jsou menší než 0,01 mikrometrů, čímž zajišťují, že kvalita vzduchu v kabinách plně odpovídá zdravotním standardům. Viry, včetně koronaviru, jehož velikost se pohybuje od 0,08 do 0,16 mikrometrů, se tímto způsobem systematicky odstraňují ze vzduchu.

Více informací ve videu: https://www.youtube.com/watch?time_continue=59&;v=8XTs_I94rcI&feature=emb_logo

Služby na palubě letadel

Hygienická opatření zavedená v důsledku krize vyžadují i omezení interakce na palubě letadel. Nápojové a palubní stravovací služby jsou proto pozastaveny na francouzských vnitrostátních a krátkých trasách v Evropě. Na dálkových letech budou využívány zapečetěné nebo jednotlivě balené produkty. Občerstvení může být podáváno v taškách Bon Appétit a druhé jídlo servírované na konci letu může být pozastaveno.

Palubní prodej bude pozastaven, nabídka tisku bude nadále k dispozici pouze v aplikaci Air France Play a lze si ji stáhnout před letem.

COVID-19 info: https://www.airfrance.fr/FR/en/common/page_flottante/information/coronavirus.htm

Přesný seznam destinací, který bude platný 30. června 2020:

Francie Ajaccio, Bastia, Biarritz, Bordeaux, Brest, Calvi, Clermont-Ferrand, Figari, Marseille, Montpellier, Nice, Pau, Perpignan, Toulon, Toulouse

Francouzské zámořské departmenty a Karibik Cayenne, Fort-de-France, Pointe-à-Pitre, Saint-Denis de La Réunion, Saint-Martin (cargo)

Evropa Amsterdam, Athens, Barcelona, Bari, Bergen, Berlin, Birmingham, Bologna, Bucharest, Budapest, Copenhagen, Dublin, Düsseldorf, Edinburgh, Florence, Frankfurt, Geneva, Hamburg, Hanover, Heraklion, Ibiza, Lisbon, Ljubljana, London, Madrid, Manchester, Milan, Munich, Naples, Newcastle, Oslo, Palma de Mallorca, Porto, Prague, Rome, Stockholm, Warsaw, Venice, Vienna, Yerevan, Zurich

Střední východ

Bangalore, Beirut, Bombay, Delhi, Dubai, Cairo

Afrika Abidjan (cargo), Bamako (cargo), Cotonou, Douala, Yaoundé + Conakry a Nouakchott

Severní Amerika Atlanta, Boston (cargo), Chicago, New York, Los Angeles, Mexico City, Montreal

Jižní Amerika Panama City (cargo only), Rio de Janeiro, Sao Paulo

Asie Bangkok (cargo), Ho Chi Minh City (cargo), Hong Kong, Osaka, Seoul, Shanghai (cargo), Singapore, Tokyo.