TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět AČCKA vítá plán vlády usnadnit cestování do zahraničí

AČCKA vítá plán vlády usnadnit cestování do zahraničí

snmek 288

AČCKA vítá plán vlády zavést pro období letní sezony bezplatné PCR testy, které by umožnily neočkovaným lidem cestovat do zahraničí bez nadměrných nákladů spojených s pořízením testu před odjezdem a po návratu do České republiky. Stávající evropskou tendencí je upřednostnit při nastavení podmínek volného cestování v rámci EU naočkované osoby a osoby, které onemocnění již prodělaly, nicméně tento princip vnímáme jako diskriminační směrem k lidem, kteří se očkovat nechtějí či z důvodu nedostatku vakcín očkování dosud nedostali nebo kteří neprodělali onemocnění v nedávné době.

 

Případným zavedením bezplatných PCR testů by byla odstraněna zásadní překážka v cestování neočkovaných osob, kterou je pořizovací cena testu. Cena PCR testu se obvykle pohybuje kolem 1.500 Kč za test, při přetrvávající povinnosti obvykle 2 testů při cestách do jiných zemí EU představuje celkový náklad nepřiměřenou a odrazující finanční zátěž. 

 

Zavedení bezplatných PCR testů by napomohlo restartu cestovního ruchu a významně by podpořilo zájem o dovolené

 

Případným zavedením bezplatných PCR testů budou naplněny vzájemně uznatelné podmínky volného cestování projednávané momentálně na evropské úrovni v podobě zavedení evropského digitálního certifikátu (očkování, prodělání nemoci a negativní výsledek PCR testu) a budou tak odstraněny stávající diskriminační podmínky v přístupu k volnému cestování. Signál k zavedení bezplatných PCR testů, popř. minimálních nákladů na pořízení testu, jednoznačně vyslal i Evropský parlament před projednáváním návrhu nařízení o zavedení digitálního certifikátu na evropské úrovni.

 

 

Roman Škrabánek

prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA)