TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět 10 míst na světě, která musíte navštívit

10 míst na světě, která musíte navštívit

syd

Tádž Mahal, Viktoriiny vodopády, thajský chrám Wat Arun… Zde je seznam míst, která by neměl vynechat žádný cestovatel. Nechybí mezi nimi památky, ani adrenalinové aktivity.

1. Indie: Tádž Mahal

Jeden z novodobých divů světa je úžasný z daleké perspektivy i pěticentimetrové blízkosti. Pro spoustu lidí je monumentální pomníkÁgře ve státě Uttarpradéš, který nechal vystavět indický mogul Šáhdžahán na památku své předčasně zesnulé ženy, nejkrásnější stavbou všech dob.

2. Peru: Machu Picchu

Ruiny předkolumbovského inckého kultovního města v peruánských Andách se vynoří z ničeho nic. „Najednou máte pocit, že jste se ocitli v pohádce. Není člověka, kterého by toto místo neokouzlilo,“ říká cestovatel  Pavel Fellner . Úřady k městu ve výšce 2430 m nad mořem, které Inkové začali stavět v roce 1430, rok od roku ztěžují přístup. Dlouho dopředu je třeba si rezervovat vlak k Machu Picchu, který jede okolo řeky Urubamba.

3. Viktoriiny vodopády

Nejmasivnější vodopády Afriky ležící na řece Zambezi na hranicích mezi Zambií a Zimbabwe domorodci nazývají „Kouř, který hřmí“. A je to tak, už z dálky z džungle stoupají roztříštěné kapky odražené vody. Šířka vodopádu je 1800 metrů. Voda padá dolů z útesu vysokého 120 m do úzkého (130 m) a hlubokého (140 m) kaňonu z čediče. To musíte vidět i slyšet!

4. Kambodža: Angkor Wat

Bájné město Khmerů z 12. století, nacházející se v kambodžském Angkoru, je obrostlé kořeny stromů a rozlohou překvapivě velké. Vystavěli ho pro krále Súrjavarmana II. jako královský chrám a hlavní město, později sloužilo jako hinduistické a poté buddhistické centrum. „Doporučujeme si pronajmout dopravu a zkušeného průvodce, který vám ukáže neturistická zákoutí a vzdálenější chrámy,“ radí Pavel Fellner.

5. USA: Grand Canyon

446 kilometrů dlouhý a od 500 metrů do 29 kilometrů široký kaňon ležící na řece Colorado v severní Arizoně je prostě spektakulární, obrovský a grandiózní jako celé USA. Neváhejte zaplatit za vyhlídkový let vrtulníkem, anebo sestoupit na dno. Nejedná se o jednoduchou vycházku, je lepší si na ni vyhradit dva dny. V kaňonu bývá velké teplo, kromě vody je třeba vzít sůl, cukr a iontové nápoje.

6. Mexiko: Skokani z La Quebrada

Vidět skok z 35 metrů je obrovským, těžko představitelným zážitkem, který si můžete dopřát v mexickém Acapulcu, kde se místní odvážlivci vrhají z vysokých skal do moře. Musejí si ale skok správně načasovat, počkat na velkou vlnu, aby se vyhnuli vážnějšímu zranění. Vy je ovšem můžete sledovat v klidu z restaurace nebo dalších vyhlídkových míst. Skokani jsou milí, otevření rozhovoru o tom, jak trénují, podepíší vám tričko. Před odjezdem se doma podívejte na film Muž z Acapulca s Jean-Paul Belmondem a na centrálním náměstí Zocalo si dejte nejlepší burrito vašeho života. Zde určitě turistu nepotkáte! V Acapulcu lze také doporučit výlet lodí po zálivu a koupání v Tichém oceánu.

7. Kuba: El Yunke

„To nejkrásnější, co jsem v životě viděl!“ komentoval výhled na stolovou horu El Yunke Kryštof Kolumbus. Je 575 metrů vysoká a leží sedm kilometrů západně od města Baracoa, což je na nejvzdálenějším konci Kuby, kam se turisté většinou nedostanou. Na její vrchol stále vystoupilo minimum Čechů, proč byste to neměli být právě vy?

8. Austrálie: Opera v Sydney

Nejznámější stavbu Austrálie a také jeden ze sedmi novodobých divů světa musíte vidět! Jde o jednu z nejkrásnějších budov s neuvěřitelným příběhem. Komplex se rozkládá na ploše 1,8 hektarů a jedná se o pět hlavních sálů, výstavní síň, nahrávací studio i restaurace. Střechy jsou pokryté světlými keramickými dlaždicemi. Nejvyšší ze střech ční 65 m nad hladinu okolního moře. Sydney je navíc město, které vás vedle Rio de Janeira, Kapského města a Vancouveru určitě uchvátí!

9. Thajsko: Wat Arun

„Chrám úsvitu“ ležící na druhé straně řeky Čao Praja ve čtvrti Yai je jednoznačně nejkrásnějším chrámem v Bangkoku. Byl postavený v 17. století, do dnešní podoby ho přestavěli o dvě století později. Jeho dominantou je 82 metrů vysoká věž. „Doporučil bych turistům vystoupat nahoru, námaha se vám odvděčí úžasným výhledem na staré město,“ dodává Pavel Fellner.

 

10. Ostrov Pentecost: Naghol

Tohle je absolutní specialita a to nejenom v Oceánii. Bungee jumping je pro panenky, obřad Naghol, konající se od půlky dubna do konce května, pro opravdové chlapy. Mladí muži si přivážou k nohám liány a skočí z 30 metrů vysokého bambusového lešení. Tento rituál, který má zajistit dobrou úrodu a oplodnit zemi, byl inspirací pro vznik bungee jumpingu. Je to neuvěřitelný zážitek! Uvidíte ho na ostrově Pentecost, který patří k ostrovu Vanuatu.