TRAVELNEWS.CZ

Styl Styl Zimní sezóna odstartovala! Které sporty frčí? V hlavní roli je letos adrenalin!

Zimní sezóna odstartovala! Které sporty frčí? V hlavní roli je letos adrenalin!

12a

Venku to sice na sníh nevypadá, ale na horách si ho určitě užijete dostatek! Pokud jste se tedy těšili na čerstvý prašan a zimní radovánky, nemusíte se ničeho bát! Sezóna právě začíná, jaké sporty si můžete vychutnat?

Běžky jsou na vzestupu

Ačkoliv se běžky mnohdy považují za nudný nicneříkající sport, v posledních letech jsou opět senzací. Nejen, že si díky nim užijete svižnou procházku, ale také se během ní můžete kochat krásami krajiny. A ani tady rozhodně nechybí adrenalin!

Jak se na běžky vybavit?

Jízda na běžkách je poměrně náročná. Zahříváte se a potíte během toho, co třeba sněží nebo fouká vítr. Z tohoto důvodu musí být oblečení větruodolné, nepromokavé, hřejivé a zároveň dostatečně prodyšné. Základem je vrstvení. Celý outfit na běžky by měl být složen ze spodního funkčního prádla. Značka Mico třeba nabízí speciální českou edici, oblíbenou i českými reprezentanty. Další vrstvou je funkční mikina a samozřejmě kvalitní bunda a kalhoty. Poslední vrstva by měla být nepromokavá a chránit před sněhem, deštěm a větrem. Kalhoty jsou vhodné softshellové, pro lepší pohodlí během pohybu. 

To však není vše, aby byla výbava kompletní je třeba vybrat i správné běžky a hole. Důležité je, aby byly lehké, pohodlné a perfektně vyvážené. 

Zapomeňte na klidnou jízdu na sjezdovce a podlehněte Freeridu

Ano, sjezd na sjezdovce je pohodový, ale nechcete si do života vpustit trochu adrenalinu? Tak vyzkoušejte freeride lyžování či snowboarding ve volném terénu mimo sjezdovky. Dříve to byla zábava pár lidí, co se nebáli vyjet za hranice klasiky, ale dnes je to oblíbený sport, u kterého se perfektně odreagujete. Samozřejmě neodporučujeme nic takového zkoušet sami, ale spíše vyhledat skupinky, které se za touhle zábavou vydávají a spojit se s nimi dohromady. Prvních pár jízd se zkušenými dravci oceníte.

Pokud však patříte v

e mezi vášnivé lyžaře a ze sjezdovky nepotřebujete utíkat, nezapomeňte se na svah dobře vybavit. I tady platí tři vrstvy oblečení, kdy ta poslední složená z bundy a kalhot by měla být nepromokavá a větruodolná, jako nabízí značka Kjus.

U klasického sjezdového lyžování, ale i freeridu budete potřebovat helmu, brýle a páteřák. Nikdy nevíte, co se na sjezdovce či mimo ni může stát, proto je třeba být za každé situace připraven na to nejhorší. Zvolte pevnou helmu, která vám ochrání hlavu, je lehká a prodyšná. K tomu jsou třeba i ideální brýle s vertikálním i horizontálním výhledem a větracími otvory zabraňujícími zamlžování skel. Jako poslední nesmíme zapomenout zmínit chránič páteře jehož největší síla spočívá v největší možné míře pohlcení nárazů. 

No a nyní je pouze na vás, jakému sportu dáte letošní zimu přednost. Odhodláte se zkusit něco nového nebo zůstanete u své klasiky?