TRAVELNEWS.CZ

Styl Styl Zažijte opravdové hudební léto! Z těchto 5 evropských festivalů si určitě vyberete

Zažijte opravdové hudební léto! Z těchto 5 evropských festivalů si určitě vyberete

lfnizx9p1s3gcry5puyecobhiu1eslusnjiqyahkiyrmxxw3vn1aeazd1kuyt-lrfdvuxqm

Pro téměř sedm z deseti mladých lidí je oblíbenou letní zábavou návštěva hudebního festivalu. Čím dál více lidí přitom za skvělou muzikou a typickou festivalovou atmosférou míří do zahraničí. A nemusejí příliš daleko – jedny z nejlepších, největších a nejoblíbenějších hudebních festivalů mohou nabídnout i evropské země.

Léto si lidé tradičně spojují s dovolenou u moře, zážitky, dobrý jídlem a spoustou zábavy. Pro čím dál více zejména mladých lidí se ovšem letní měsíce nesou ve znamení návštěv populárních hudebních festivalů. Podle průzkumu agentury NMS Market Research z roku 2018 ostatně považuje letní hudební festivaly za svou oblíbenou zábavu celých 65 procent Čechů, zejména těch mladších.

Které akce vyzkoušet v letošním roce?

Vybrali jsme pro vás přehled 5 zajímavých festivalů, za nimiž ani nemusíte příliš daleko. Navíc se většina z nich koná rovnou v hlavních městech daných zemí, takže ti z návštěvníků, kteří před noclehem ve stanových městečcích dávají přednost pohodlí hotelu, nebudou mít s ubytováním problém.

Rock Werchter (Belgie)

Čtyřdennímu multižánrovému festivalu se dostalo uznání jako jednomu z nejlepších a nejlépe organizovaných festivalů, International Live Music Conference (ILMC) jej dokonce hned několikrát označila za vůbec nejlepší hudební fest na světě. Letos je pořádán již pátým rokem a fanouškům nabídne vystoupení zpěvaček Pink či Kylie Minogue nebo skupin jako The Cure, Muse, Mumford & Sons či Florence + the Machine.

Krom toho hodlá návštěvníkům nabídnout i gastronomický zážitek daleko převyšující pouhé stánky s hot-dogy nebo hamburgery. Festival se koná ve vesnici Werchter asi 30 km od Bruselu. Pro ty, kdo si potrpí na větší pohodlí a nepotřebují trávit na festivalovém prostranství celou noc, se jako vhodné nabízí ubytování v některém z hotelů přímo v belgickém hlavním městě. Zkuste například hotel Adagio Acces Brussels Europe nacházející se přímo v centru města. Svůj pobyt tak můžete spojit třeba s prohlídkou královského paláce, který je od něj vzdálen jen 10 minut chůze.

 Rock Werchter, 27. června až 30. června 2019, více zde (https://www.rockwerchter.be/en/)

Wireless (Velká Británie)

Londýnský Finsbury Park každý rok na začátku července hostí vůbec největší městský hudební festival v Evropě. Návštěvníkům nabídne to nejlepší z moderních hudebních žánrů, jako je například hip-hop, grime nebo garage. Představí se na něm pěkná řádka rappových hvězd, kupříkladu Cardi B, Travis Scott, Tyga, Future nebo skupina Migos. Vzhledem k tomu, že se festival koná přímo v hlavním městě, je případný výběr hotelu k ubytování velmi široký. Vyzkoušet můžete například tříhvězdičkový hotel Travelodge London Central City Road, z něhož můžete ve volných chvílích vyrazit třeba na prohlídku nedalekého Muzea Londýna nebo katedrály sv. Pavla.

Wireless, 5. července až 7. července 2019, více zde (https://www.wirelessfestival.co.uk/)

Roskilde (Dánsko)

Největší festival v severní Evropě, po Glastonbury se jedná o druhý nejstarší festival na světě. Jako jediný se také může pyšnit tým, že nebyl vynechán ani jeden ročník. Není však jen o hudbě, ale i o charitě, komunitě a soudržnosti. Veškerý výdělek organizátoři věnují na dobročinné účely. Na návštěvníky čeká osm dní skvělé muziky i ekologických, sociálních a kulturních témat. Z hudebních interpretů se lidé mohou těšit na rappera Travise Scotta, zpěvačku Robyn nebo skupiny The Cure či Brockhampton.

Festival se koná v městě Roskilde asi 30 km od hlavního města Kodaně, kde zájemcům o ubytování v hotelu doporučujeme Hotel Osterport. Ten leží hned u stejnojmenného vlakového nádraží, z něhož se do dějiště festivalu Roskilde velmi snadno a pohodlně vlakem dostanete během zhruba půl hodiny.

Roskilde, 29 června až 6. července 2019, více zde (https://www.roskilde-festival.dk/en/)

Mad Cool Festival (Španělsko)

Relativně mladý festival – první ročník byl pořádán teprve v roce 2016 –, který se však již stihl vyšvihnout mezi absolutní evropskou špičku. Během tří dnů hlavní město slunného Španělska uvítá hvězdy rockové, indie a elektronické muziky, například skupiny Bon Iver, The Cure, Prophets of Rage, The Smashing Pumpkins, The Nationals a plejádu dalších. Ostatně právě vskutku masivní line-up je důvodem raketového vzestupu festivalu mezi TOP evropské akce.

Zájemci o ubytování nebudou mít díky konání akce přímo v Madridu těžké najít si vhodný hotel, zkusit mohou například čtyřhvězdičkový Mercure Madrid Centro, který stojí hned naproti muzeu Prado. To se pyšní jednou z nejlepších sbírek evropského umění od dvanáctého po devatenácté století na světě a nabízí tak skvělou možnost zkombinovat váš akustický zážitek s vizuálním.

 Mad Cool Festival, 11. července až 13. července 2019, více zde (https://madcoolfestival.es/en/index.php)

Ultra Europe (Chorvatsko) V chorvatském Splitu se letos uskuteční již 7. ročník jednoho z nejočekávanějších evropských festivalů taneční muziky na světě. Návštěvníky čeká velkolepá show a pořádná dávka výběrové EDM, house a techno muziky. Kromě hlavního programu konaného na stadionu Poljud ve Splitu si lze užít i několik dalších párty, například Ultra Beach na ostrově Hvar nebo Regatta Beach na ostrově Brač. Line-up festivalu nabídne taková jména jako David Guetta, Swedish House Mafia, DJ Snake či Carl Cox. Vzhledem k tomu, že přímořský Split je oblíbeným dovolenkovým centrem, se více než nabízí rovnou spojit návštěvu festivalu s letním

pobytem u moře. Pro ubytování můžete zvolit buď jeden z četných hotelů, nebo některý z mnoha apartmánů. Například apartmány Vinko za výhodnou cenu nabídnou parkoviště přímo u domu a jen 300 metrů vzdálenou oblázkovou pláž.

 Ultra Europe, 12. července až 14. července 2019, více zde (https://ultraeurope.com/)