TRAVELNEWS.CZ

Styl Styl Výstava motýlů ve skleníku Fata Morgana o víkendu

Výstava motýlů ve skleníku Fata Morgana o víkendu

0dskxslppymwu19mrairgzxqlzyhdwtermws arbzjx9wdyhjrnnu_-sgdslng3gjqqz7ja

Tradiční přehlídka křehké motýlí krásy v Botanické zahradě hl. m. Prahy se koná už jen do 22. května. Pro návštěvníky, kteří výstavu nestihli, mají organizátoři dobrou zprávu. Okřídlení krasavci totiž skleník Fata Morgana ještě po několik týdnů zdobit budou.

Motýlí kukly přicházely do Prahy postupně v průběhu výstavy a někteří jedinci se tak teprve líhnou. K vidění stále bude řada exotických druhů jako Morpho, Caligo, zástupci otakárků a baboček a také obří noční motýl Attacus atlas. Výstava zaznamenala v letošním roce rekordní návštěvnost, která se blíží devadesáti tisícům zájemců. Trojská botanická zahrada má otevřeno každý den od 9 do 19 hodin a vstupné pro dospělé je 150 Kč – včetně skleníku Fata Morgana a výstavy motýlů, děti od 3 do 15 let zaplatí 100 Kč.

„Výstava motýlů i v letošním roce potvrdila, že patří mezi nejoblíbenější akce naší zahrady. Od jejího zahájení doposud navštívilo skleník Fata Morgana téměř devadesát tisíc zájemců, a to do jejího ukončení ještě několik dnů zbývá. Rekordní byly i poslední víkendy, kdy k nám přišlo během jediného dne více než čtyři tisíce návštěvníků. Pro všechny, kteří k nám zatím nestihli přijít, máme dobrou zprávu, motýli u nás budou i po skončení výstavy, a to nejméně po dobu dvou následujících týdnů,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Detaily motýlího těla

Přehlídka motýlů se v letošním roce zaměřila na detaily motýlího těla. Informační panely umístěné ve skleníku Fata Morgana odhalují tajemství stavby jejich křídel, ukazují, jak vypadají například oči, nohy nebo tykadla u housenek i dospělých jedinců. Tyto panely ve skleníku rovněž po dobu následujících dvou týdnů zůstanou. Nad tropickým jezírkem je umístěn unikátní nadživotní model nočního motýla Attacus atlas.

Motýly vystřídají bonsaje

Trojská botanická zahrada připravuje na červen další z oblíbených akcí. Expozici Japonská zahrada opět zaplní několik desítek nádherných bonsají z celého Česka a také ze Slovenska a Německa. Od 10. do 19. června se uskuteční Festival bonsají a japonské kultury a zájemci se

tak kromě umění tvarovaných stromků setkají i s tradiční japonskou kuchyní a kulturními prvky. Výstava bonsají bude rovněž v letošním roce soutěžní a hlasovat budou moci i sami návštěvníci. Festival se koná pod záštitou japonského velvyslanectví v Praze a ve spolupráci s Česko-japonskou společností a Českou bonsajovou asociací.

Ukrajinské rodiny za 1 Kč už jen do konce května

V rámci podpory ukrajinských rodin, které utíkají před válkou, nabídla botanická zahrada těmto uprchlíkům po dobu konání výstavy orchidejí a výstavy motýlů vstupné 1 Kč na osobu. Toto zvýhodnění končí k 31. květnu 2022.

Sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook, Instagram a YouTube).

Novinky a další informace najdete také na www.botanicka.cz

 

Akce Botanické zahrady hl. m. Prahy plánované na rok 2022

8. 4. – 22. 5.

Motýli, zaostřeno na detail

Během letošní výstavy ve skleníku Fata Morgana mohou návštěvníci obdivovat jako každý rok krásu motýlích křídel, půvabný let i tajuplnou přeměnu kukly v dospělého motýla. Neméně zajímavé jsou také další detaily a struktury motýlího těla. Poodhalíme stavbu nejen motýlích křídel, ale rovněž ukážeme oči, nohy nebo tykadla u housenek a dospělých jedinců. Zaměříme se na motýlí sosáky, na jejich zajímavou stavbu a na to, jak vypadají ústa housenky. Během výstavy se představí přes pět tisíc jedinců.