TRAVELNEWS.CZ

Styl Styl Výstava Kořeny osobností je k vidění v centru Prahy

Výstava Kořeny osobností je k vidění v centru Prahy

0dskxslppymwu19mrairgzxqlzyhdwtermws arbzjx9wdyhjrnnu_-sgdslng3gjqqz7ja

Unikátní vzdělávací projekt Botanické zahrady Praha, nazvaný Kořeny osobností, opět zavítal do centra Prahy. Výstava fotografií je od 1. do 31. října k vidění na Mariánském náměstí a je pořádána ve spolupráci s Magistrátem hl. m. Prahy. Projekt trojské botanické zahrady představuje vzácné a ohrožené rostliny ve spojení s významnými osobnostmi současného světa a za dobu jeho existence se do něj zapojilo již 111 významných jmen.

V letošním roce obohatili Stezku osobností v trojské zahradě novinářka Lída Rakušanová a čeští olympionici a sportovci – běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, legendární běžkyně na lyžích Květa Pecková Jeriová a její manžel a veslař Zdeněk Pecka. V rámci výstavy se zájemci také mohou symbolicky setkat s Jiřím Menzelem, Václavem Havlem, Madeleine Albrightovou, s manželi Zátopkovými a dalšími osobnostmi ze světa vědy, sportu, umění a veřejného života.

Dvacet panelů s dokumentárními snímky seznámí zájemce se vzdělávacím projektem Botanické zahrady hl. m. Prahy a Dariny Miklovičové, který vznikl v roce 2009. „Za 12 let se do projektu Kořeny osobností zapojilo již 111 jmen, mezi kterými nechybí významní vědci, lékaři, státníci, filmaři, sportovci a umělci. Všech těchto lidí si nesmírně vážíme. Projekt, jehož cílem je upozornit na vzácné a ohrožené druhy rostlin ve spojení s významnými osobnostmi, přitahuje pozornost domácích i zahraničních návštěvníků, kteří se alespoň pomyslně mohou setkat se zajímavými lidmi. Mám radost, že projekt i nadále pokračuje a věřím, že nejenom v tomto, ale i v příštím roce přivítáme další význačná jména,“ uvádí Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

„Botanická zahrada je výkladní skříní hlavního města již více než 50 let. Pravidelně investujeme peníze do jejího rozvoje, protože zahrada tu není jen pro potěchu oka návštěvníků. Vykonává také záslužnou činnost ochrany a záchrany ohrožených rostlinných druhů. Proto mě těší tato výstava, jejímž cílem je zvýšení zájmu veřejnosti o přírodní bohatství a ohrožené druhy rostlin ze sbírek botanické zahrady, a to ve spojení s největšími osobnostmi dvacátého a jednadvacátého století. Díky tomuto projektu symbolicky zanecháváme odkaz budoucím generacím. Děkuji všem, kteří se na této výstavě a projektu podílí a děkuji také všem zaměstnancům botanické zahrady, bez jejichž práce by to nešlo," říká náměstek primátora hl.m. Prahy Ing. Petr Hlubuček, který má činnost botanické zahrady ve své gesci.

Mezi osobnosti, které v botanické zahradě v Troji „zanechaly“ své kořeny, byli zpěvačka Lucie Bílá, houslista Pavel Šporcl, zpěvák Karel Gott a také bývalý československý a český prezident Václav Havel. Na Stezce osobností nechybějí ani rostliny, které vysadili významní čeští sportovci jako Josef Masopust, Věra Čáslavská, Jan Železný, Štěpánka Hilgertová nebo proslulí čeští filmaři Miloš Forman, Jiří Menzel a Miroslav Ondříček. Své stopy tu zanechala i největší jména české medicíny – Bohdan Pomahač, Jan Pirk, Josef Koutecký a významní čeští neurochirurgové Benešovi. Nechybí ani významné osobnosti mezinárodního významu jako sir Nicholas Winton, Madeleine Albrightová nebo Jeho Svatost 14. dalajlama.

V letošním roce Stezku osobností obohatila novinářka a spisovatelka Lída Rakušanová, která v červnu vysadila buk lesní ´Dawyck Purple´, který je významnou evropskou dřevinou a poukazuje na to, že se hlas Lídy Rakušanové stal symbolem svobodného Československa a na její působní v Rádiu Svobodná Evropa. V září se do projektu zapojila trojice legendárních sportovců a olympioniků - legendy běhu na lyžích a olympijské medailistky Kateřina Neumannová a Květa Pecková Jeriová a její manžel Zdeněk Pecka, český veslař a olympionik. Dřeviny, které vysadili, poukazují na jejich sportovní úspěchy. V projektu Kořeny osobností je tak již 24 jmen významných českých sportovců.

Sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook, Instagram, YouTube).

Novinky a další informace najdete také na www.botanicka.cz