TRAVELNEWS.CZ

Styl Styl Svižně odehraná osmnáctka dá zabra

Svižně odehraná osmnáctka dá zabra

looking towards the 12th green of burnham  berrow one of the championship links in the atlantic links trail

GOLF – hra plná mýtů a předsudků, o které toho bylo a ještě bude napsáno mnoho. Je skutečně pro každého nebo jen pro vyvolené? Potřebujete mít zvlášť dobrou kondici, že „jen chodíte" a „trefujete se" do míčku? Pravdou je, že golf vzbuzuje emoce.

Jestli pozitivní nebo negativní je už na každém z nás. Buď vás chytne, vydrží vám do důchodu nebo naopak hůl pustíte hned první den a už se k ní pravděpodobně nevrátíte. Patříte-li do té první skupiny a trávíte golfem více a více času, začnete pomalu přemýšlet, jak se zlepšovat. Samozřejmě záleží ale na každém z nás co od „svého golfu" očekáváme. Jestli chceme dosáhnout vyšších met nebo je to pouze zábava a odreagování. Musíme také počítat s tím, že jeden den se skvěle daří a hned druhý máme chuť hůl zahodit co nejdál do křoví. Nevyzpytatelnost této hry je pověstná a občas se nevyhýbá ani těm nejlepším z nejlepších.

Na rozdíl od jiných sportů, se golfem můžeme zabývat od dětského až do velmi pozdního věku.

Ale neznamená to, že k hraní golfu nepotřebujete mít zvlášť dobrou kondici. Je nutné posilovat celý pohybový aparát, i když jste golfista začátečník nebo už máte hezkou řádku let odehráno. A protože všechno souvisí se vším, zlepšování fyzické kondice má v návaznosti zásadní vliv na psychickou odolnost při hře. Čím je lepší fyzická, je lepší i psychická připravenost. Ostatně to není jen u golfu.

Strečink, zahřátí organismu a kompenzační cvičení jsou k dobré kondici golfu zásadní a není dobré je podceňovat. Stejně jako dobře posílené tělo pravidelným a smysluplným tréninkem.

U hráčů golfu vznikají ve většině případů nejprve problémy s bederní částí zad, která je oslabena četnými švihy a jenostrannou zátěží a pak se časem přidávají jiné oslabené svalové skupiny. Do efektivního kompenzačního posilování je vhodné zařadit cvičení na zásadní rozvoj stability a koordinace. Stabilitu posilujeme cvičením zapojujícím především hluboký stabilizační svalový systém. Svaly tohoto systému nejsou okem viditelné, nachází se v hlubokých vrstvách svalového korzetu a výrazně ovlivňují držení těla.

Stabilita je alfa a omega pro zvládnutí správné golfové techniky.Pro správné kompenzační cvičení, které je také prevencí možných zranění, je důležitá konzultace s odborníkem, který určí problém (dysbalanci) a je schopen ji vyrovnat. Takového můžete potkat např. ve zdravotně sportovním centru TEIT FITLAB, které nyní jako jarní novinku nabízí tříměsíční kompenzační a kondiční program pro golfisty.

Pokud chcete posunout svoji hru do lepší kondice, zvýšit flexibilitu těla a mobilitu kloubů, ochránit se od problémů pohybového aparátu a snížit únavu během hry i po hře, je pro vás připraven tento individuální program, který se přímo zacílí na vaše potřeby. Program obsahuje 2 diagnostiky pohybového aparátu a 22 lekcí. Před začátkem máte možnost program nezávazně zkusit, než se rozhodnete posunout hranice svého golfu dopředu. Nebudete litovat a určitě se dozvíte o svém těle více, než jste doposud věděli.