TRAVELNEWS.CZ

Styl Styl Skryté příběhy: Nespočet tipů na rodinný výlet, dobrodružství v přírodě, zábavné dějiny, kvízy, putování časem

Skryté příběhy: Nespočet tipů na rodinný výlet, dobrodružství v přírodě, zábavné dějiny, kvízy, putování časem

0eiielde-my0mshste8ln4fia1lcjz-38uovwwdsvmxfc0qdne3aao3a94p5ziownngpoqi

Splněným snm rodičů, kteří marně hledají způsob, jak své ratolesti dostat od věčného vysedávání u počítače či tabletu ven, do přírody, je mobilní geolokační hra Skryté příběhy. Tahle nanejvýš užitečná aplikace promění každý rodinný výlet v neobyčejné dobrodružství, poznávání zajímavých míst a zároveň naší historie je rázem zábavnou výzvou a cestování v čase? Žádný problém!

Hra je určena primárně dětem od 6 do 13 let, ale zaručeně pobaví i dospělé. Vždyť kdo by nechtěl vstoupit do historie a v pravou chvíli pomoci velkým osobnostem i malým postavám českých dějin. Hlasem, který pro Vás skryté příběhy odhaluje, patří paní Valérii Zawadské: „Vždy mne fascinovalo, kolik je v našich dějinách zajímavých osudů a příběhů a proto jsem moc ráda, že mohu pomoct projektu, který tyto příběhy zprostředkuje dětem," dodává.

Stačí si zdarma stáhnout aplikaci do chytrého telefonu s OS Android nebo iOS, zaregistrovat se do hry – vytvořit účet pro svůj tým (rodinu, partu) a vybrat si jednu z mnoha lákavých tras a příběhů. Tak třeba v Mostě je třeba zachránit slavného mága Edward Kelly, který je na zdejším hradě ve vězení, ve Františkových Lázních zubař Švec unáší vlak, aby mohl utéct před komunistickou šikanou za hranice, v Hulvaldech řešíme první autohavárii na našem území, v Brně potřebu profesor Absolon pomoc s prosazením a výstavbou pavilonu o pralidech, ve Staré Boleslavi se pokusí hráč zachránit život knížeti Václavovi, ve

Veselí nad Lužnicí pomáhá páteru Traxlerovi, aby se dostal do světových šachistických učebnic.

Na každé trase je několik zastavení, kde se děti zaposlouchají do příběhu vyprávěného historickou postavou, která je spojena s daným místem a právě řeší nějaký malér nebo obtížný záměr. Za splnění drobných úkolů, jejichž prostřednictvím děti zároveň „posouvají“ dějiny, získávají body. A čím víc bodů, tím víc obsahu hry se otevře.

Průvodcem Skrytými příběhy je malý mimozemšťan To-to, promlouvající hlasem herečky Valérie Zawadské, který umí cestovat v čase, dětem pomáhá a radí. Samozřejmě nechybí ani padouch – Timor Temnonoš, který v lidech probouzí slabost a strach. Celkovým cílem hry je pomoci To-to najít zlého Timora, který se skrývá neznámo kde (v některém z příběhů) a zabránit mu ovládnout naši budoucnost. A jaký by to byl výlet bez pěkného selfie?! Na konci každé trasy Skrytého příběhu si tak děti mohou udělat selfíčko s konkrétní historickou postavou, třeba s knížetem Václavem, Janem Žižkou nebo praotcem Čechem, a sdílet jej na sociálních sítích.

Každý měsíc přibývají nové atraktivní cíle po celé České republice, které stojí za objevení. Jednotlivé trasy jsou dlouhé od jedné do dvou a půl hodin, takže kromě historické záchranné mise zbývá dost času také na návštěvu blízkého zámku, koupaliště nebo třeba cukrárny. Vždy je uveden přibližný čas potřebný ke zdolání trasy a také informace o tom, jestli je vhodná pro kočárek či kolo. Ideální je stáhnout si kompletní herní instrukce i s mapou do mobilu doma na wifi, na výletě pak už není potřeba hledat datové připojení. Aplikace je uživatelsky přátelská a intuitivní.