TRAVELNEWS.CZ

Styl Styl Park Mirakulum se představuje

Park Mirakulum se představuje

 mg_1975

Park Mirakulum se rozkládá na více než deseti hektarech, které jsou nabité dvěma stovkami atrakcí. Je součástí města Milovice, které v minulosti obývali převážné vojáci sovětské armády. Po svém odchodu v roce 1990 zde zanechali vybydlený prostor.

Zakladatelem parku je podnikatel Jiří Antoš, který zpustošený brownfield koupil pro potřeby skladu své nábytkářské firmy TR Antoš. „Vyráběli jsme stylový pseudorenesanční nábytek z masivu. V 90. letech o něj byl obrovský zájem a my byli jedním z lídrů trhu. Vyváželi jsme i do Německa, Rakouska, Francie nebo Belgie," popisuje Jiří Antoš. Zakázek přibývalo a bylo potřeba je někde uskladnit, proto firma koupila prakticky celý areál bývalého tankového pluku sovětské armády i přilehlé pozemky.

Zhruba po 17 letech byznys s historizujícím nábytkem skončil. Zákazníci začali dávat přednost jiným stylům, své udělaly i problémy s vývojem kurzu koruny. Firma se proto přeorientovala na výrobu prvků pro dětská hřiště. „Chtěl jsem dělat zakázky pro samosprávu a státní správu, kde není taková konkurence. Do výběrových řízení, která musejí obce a města ze zákona vypisovat, se totiž nehlásí živnostníci a malé firmy, které na to nemají kapacitu a také jim chybí povinné certifikace," vysvětluje podnikatel. S herními prvky z jeho dílny se můžete setkat třeba v zoologické zahradě ve Dvoře Králové, v Království lesa u Lipenské přehrady, v pražském parku Parukářka a pochopitelně v Parku Mirakulum. Jiří Antoš je totiž nejen jeho majitelem, ale také tvůrcem všech atrakcí.

Inspiraci ke zbudování parku našel v Německu. „Navštívil jsem tam firmu, která také vyrábí dětská hřiště a k tomu si ze svých prvků postavila menší zábavní park. Říkal jsem si, že je to hezké a mohlo by se to u nás taky líbit. A Milovice mají pro takový park takřka ideální polohu. Vedou kolem nich hned dvě dálnice – na Liberec a na Hradec Králové a z Prahy sem dojedete za půl hodiny. A projekty, které měly změnit nálepku Milovic jakožto města zničeného sovětskou armádou, měly navíc podporu zdejší radnice," vypravuje. Od první myšlenky na vybudování rodinného parku do jeho otevření uplynuly dva roky.

Letos v září park oslaví už své šesté narozeniny a jeho branami už prošlo více než milion návštěvníků od nejmenších dětí až po pamětníky. Od samého začátku byl jeho dominantou hrad, který se ostatně stal i jeho logem a poznávacím znamením. Kromě toho tu na ploše zhruba sedmi hektarů byly houpačky, kolotoče nebo podzemní labyrinty. Postupně se park rozšiřoval, přibývaly originální herní prvky, které nikde jinde nenajdete.

„Příkladem může být třeba Lesní město a Lanový park. Jejich koncepce je v mnohém podobné, ale zatímco park vznikl tzv. na zelené louce, Lesní město jsme doslova vestavěli do vzrostlého lesa. Letos navíc tahle dvě místa propojíme 65metrovým bludištěm, které vede korunami stromů. Vznikne tak téměř nekonečná zábava pro ty, kteří se nebojí pohlížet na svět z výšky," popisuje Jiří Antoš.

Důraz na bezpečnost a pohodlí

Foto: Archiv Mirakulum Foto: Archiv Mirakulum Foto: Archiv Mirakulum

Všechny herní prvky splňují normu ČSN EN 1176 o kontrole dětských hřišť, jsou bezpečné a eliminují možnosti úrazu. Dočkaly se také celé řady ocenění – třeba loni zbudovaná Vesnička pro nejmenší děti zvítězila v soutěži Dřevěná stavba roku 2018.

Park však kromě zábavy přináší také poučení. Jsou zde naučné zahrady, kde se děti mohou seznámit se zemědělskými plodinami, a naučná lesní stezka. Oblíbeným místem je na ní Hřbitov odpadků, který ukazuje, jak dlouho trvá, než se v přírodě rozloží, papír, kus látky či PET lahev, či Ptačí městečko. V něm po dřevěných a provazových můstcích a žebřících vystoupáte až k dalekohledům v korunách stromů. Těmi můžete spatřit věrné kopie ptáků ukryté na stromech. Jde o druhy, které z naší přírody už pomalu mizí, jako třeba zvonek zelený, šoupálek dlouhoprstý či brhlík lesní.

Sezóna v parku trvá od poloviny dubna do konce října. Po zbytek roku je Mirakulum zavřené, ale živo je v něm i během zimy. Mimo sezónu se totiž stále něco plánuje a buduje. I to se ale má výhledově změnit. „Do budoucna by měly park rozšířit přilehlé budovy, které jsou zatím nevyužité. Měly by dostat herní náplň a být náhradní variantou v případě deště nebo zimy. Pokud se nám to povede, rozšíříme tím park o další hektar herní plochy a doufáme, že nás začnou víc navštěvovat i mateřské školy," plánuje podnikatel, který - pokud svolí vedení města - hodlá přikoupit další pozemky a rozlohu parku zdvojnásobit. Mirakulum by pak mohlo získat skutečně mezinárodní věhlas a přilákat až o 100 000 návštěvníků ročně víc než dosud.

„Moje vize byla vybudovat areál, kde budou všichni spokojení. Myslím, že park je skutečně rodinný a že si v něm každý najde něco – od batolat přes teenagery, jejich rodiče až po dědečky a babičky," uzavírá Jiří Antoš.

Park Mirakulum v číslech

10 hektarů – přibližně taková je celková rozloha parku

V parku je:

870 metrů podzemních chodeb – podzemní chodby najdete pod Hradem, v Lesním městě, kde je jich nejvíce (310 metrů) či v areálu Gaudí

1 kilometr dřevěných lávek – přesně 1008 metrů mají dohromady dřevěné a lanové lávky, nejvíce – 420 metrů – je jich v Lesním městě

2539 metrů čtverečních zabírají gastrozóny

Praktické informace:

V dubnu bude Park Mirakulum otevřený pouze o víkendech. V sobotu 28. dubna proběhne v parku a na nedalekém tankodromu tradiční Tankový den.

Vstupné pro letošní rok zůstává beze změny.