TRAVELNEWS.CZ

Styl Styl Navštivte největší Habánský sklep a poznejte ty, kteří ovlivnili vinařství na Moravě

Navštivte největší Habánský sklep a poznejte ty, kteří ovlivnili vinařství na Moravě

weesenstein na podzim ii_sylvio dittrich

Jak se víno na Moravu dostalo, kdo ho zpopularizoval a vytvořil jedinečný způsob, který je v jeho výrobě patrný dodnes? Seznamte se s Habány! Vydejte se na výlet do míst, kde dýchá více než 400 let stará historie moravského vinařství a dopřejte si pohodový víkend se vším všudy!

Skupina novokřtěnců, jak se Habánům také říkalo, přišla na jižní Moravu v polovině 16. století. Usadili se také v oblasti dnešních Velkých Bílovic a Čejkovic. Žili v komunitách velmi prostým životem. Zajímavostí je, že velmi dbali na vzdělání, a proto jejich děti trávily většinu času v „internátních školách“ a rodiny navštěvovaly jen čtyři týdny v roce. Přestože žili skromně, víno si neodepřeli. Zpracování vinných hroznů v lahodný mok jim bylo vlastní a své znalosti přinesli právě na Moravu.

Vydejte se po stopách Habánů

Na našem území vybudovali hned několik vinných sklepů. V tom vůbec největším dnes sídlí vinařství Habánské sklepy, které navazuje na více než 400 let staré vinařské umění, jež vězí ve vytrvalosti, pracovitosti i úctě k přírodě a vinné révě. Tato charakteristika se propsala i do vlastností tohoto oblíbeného vína.

Po stopách Habánů se lze vydat při devadesáti minutových exkurzích. Ty vás zavedou do budovy vinařství, kde si budete moci prohlédnout unikátní dřevěné vinifikátory a lisovnu, v níž se dozvíte, jak vína značky Habánské sklepy vznikají dnes. Během prohlídky navštívíte i pozoruhodný původní habánský sklep a moderní designovou vinotéku, kde si budete moci dopřát ochutnávku místních vín. Například prémiová červená vína z Habánských sklepů se řadí, díky výborné poloze vinic, k těm nejkvalitnějším na Moravě.

A co by to byl za výlet bez suvenýru. Vinotéka v Habánských sklepích nabízí unikátní ročníková vína, která je možné zakoupit pouze zde, stejně jako vína za speciální ceny. Typickou moravskou atmosféru si nejvíce užijete při posezení na sluncem zalité terase u sklenky skvělého vína.

Tipy na habánskou hostinu

K dobrému vínu odjakživa patří skvělé jídlo a toho si byli dobře vědomi i Habáni. Přestože jejich skromný způsob života nedovoloval přílišné hodování a maso se servírovalo pouze dvakrát do týdne, dochovalo se po nich několik pozoruhodných receptů. Dokonce existuje i speciální habánská kuchařka americké autorky Joanity Kant. Některé z nich přinášíme jako inspiraci. Nezapomeňte, že k nim nesmí chybět habánské víno!

Habánské buchty

Ingredience

Kvásek

· 1/2 šálku mléka

· 1 lžička suchého droždí

· 1 lžička medu

Těsto

· 3 šálky mléka

· 1/4 šálku másla + 3 lžíce rostlinného tuku

· 1/2 šálku cukru

· 1/4 šálku medu

· 2 vejce

· 8 šálků polohrubé mouky pro hnětení

· 2 lžička soli

Postup:

Smíchejte vlažné mléko s rozdrceným droždím a medem. Vše dobře promíchejte a nechte 10-15 minut odpočinout, aby se vám vytvořil kvásek.

Mezitím ve velké misce smíchejte 3 šálky vlažného mléka, rozpuštěného másla, cukru, medu a vejce. Přidejte kvásek, posléze mouku a vše dobře promíchejte. Směs vyjměte z mísy a zapracujte. Podle potřeby přidejte více mouky, abyste vytvořili těsto (ne příliš lepkavé). Takto připravené těsto nechte v míse, přikryté utěrkou, kynout asi 1 hodinu. Poté ho vytáhněte, znovu propracujte a opět ponechejte odpočinout na další 2 hodiny.

Těsto následně zpracujte a vyválejte. Rozdělte jej na menší části ve tvaru čtverce tak, abyste z něj vytvořili bochánek ve tvaru obdélníku. Jednoduše postupujte jako v případě klasických českých buchet. Takto připravené bochánky vkládáme do vymazaného plechu vedle sebe asi s 5 cm odstupem. Nechte odpočinout další hodinu přikryté utěrkou. Posléze potřete rozšlehaným vejcem. Předehřejte troubu na 180 stupňů a pečte asi 15 minut.

Vinný tip: Habánské sklepy Tramín červený výběr z hroznů 2018

Tato odrůda může mást svým názvem, jde totiž o výtečné bílé víno. Přívlastek „červený“ získal pro šedo-červenou barvu bobulí. Podávejte ho správně vychlazený o teplotě 9 až 11 °C jen tak na přípitek nebo jako předehru před zahájením hodování. Díky své kořeněné chuti a výraznému aroma ozvláštní nejrůznější předkrmy, jednohubky i dezerty.

Obvyklá cena: 205 Kč

Habánský citronový koláč

Ingredience

Na těsto:

· 200 g hladké mouky

· 2 žloutky

· 100 g másla

· 30 g moučkového cukru

· 2 lžíce studené vody

· ¼ čajové lžičky soli

Na krém:

· 8 lehce rozšlehaných žloutků

· 1 šálek cukru

· 1 polévková lžíce neochucené želatiny

· ½ šálku vody

· 1 polévková lžíce citronové kůry

· ½ šálku citronové šťávy

· ¼ čajové lžičky soli

· 8 vaječných bílků

· ¼ čajové lžičky vinného kamene

· 1 šálek cukru

Postup:

V míse smíchejte máslo, mouku, sůl a cukr. Po chvíli míchání přidejte žloutky a vodu. Ze směsi zpracujte těsto, zabalte ho do fólie a vložte do lednice ztuhnout asi na půl hodiny. Odpočaté těsto vyválejte a vložte do pečící formy. Propíchněte vidličkou na několika místech, aby se vám nevytvořily vzduchové bubliny. Těsto nechte odpočinout ještě dalších 30 minut. Poté pečte asi 20 minut při 200 stupních.

Nyní si připravte krém. Utřete žloutky s cukrem a posléze přidejte želatinu, vodu, citronovou kůru, sůl a citronovou šťávu. Směs vařte na mírném stupni, občas promíchejte a jakmile dojde k varu, odstavte. V druhé míse vyšlehejte sníh z bílků a cukru a přidejte ho do citronové směsi. Vše dobře promíchejte. Krém posléze nalijte do připraveného korpusu a nechte několik hodin odpočívat, dokud směs neztuhne.

Vinný tip: Habánské sklepy Chardonnay pozdní sběr 2018

Perfektním společníkem k citronovému koláči na habánský způsob bude odrůda Chardonnay z Habánských sklepů. Ta se vyznačuje zlatavě žlutou barvou se zelenkavými reflexy, středně intenzivní vůní připomínající sadové ovoce, citrusové plody a oříšky. Jeho chuť je svěží, šťavnatá se středním tělem a harmonickou delší dochutí.

Habánské pirohy

Ingredience

Na těsto:

· 1½ hrnku polohrubé mouky

· ½ lžičky soli

· 1 vejce

· 1 polévková lžíce rostlinného oleje

· 1/3 šálku teplé vody

Na náplň:

· 2 lžíce másla

· 1 ks cibule

· 2½ šálku tvarohu pokojové teploty

· 1 vejce

· dva krajíce chleba nakrájené na kostičky

· 2 lžíce smetany

· 1 lžíce cukru

· ½ čajové lžičky soli

Postup:

V míse promíchejte mouku a sůl. Samostatně smíchejte olej, vodu a vejce. Následně obě směsi spojte dohromady a míchejte alespoň 5 minut. Poté těsto obraťte na lehce pomoučenou plochu a hnětejte, dokud nebude hladké. V případě potřeby přidejte další mouku. Zakryjte utěrkou a nechte 15 minut nebo déle odpočívat.

Mezitím si připravte náplň. Jemně nakrájenou cibuli smažte na oleji dozlatova. Poté ji v misce se zbývajícími ingrediencemi. Pokud bude tvaroh příliš tuhý, rozmixujte ho v kuchyňském robotu. Míchejte tak dlouho, dokud se vše krásně nespojí.

Odpočaté těsto rozdělte na polovinu. Na lehce pomoučeném povrchu rozvalte do tvaru obdélníku, ze kterého vyřezejte 16 menších dílů ve tvaru obdélníku. Doprostřed každého vložte pomocí čajové lžičky náplň. Složte 2 hrany k sobě a přitiskněte.

Připravené pirohy vařte po 8 až 10 kusech ve velkém hrnci s mírně osolenou vodou. Vařte je přibližně 5 minut, dokud nebudou plavat na povrchu. Poté je vytáhněte z vody, vysušte a nechte odpočinout. Pokrm můžete dozdobit smaženou slaninou a cibulkou.

Vinný tip: Habánské sklepy Frankovka pozdní sběr 2016

K Habánským pirohům na slaný způsob si nalijte skleničku suché Frankovky. Bohatá ovocně kořenitá vůně s tóny lesních plodů a jemně kořenitá chuť vytvoří spolu s pokrmem v ústech bohatý chuťový zážitek.