Závin neboli štrúdl pochází z Rakouska a patří mezi nejoblíbenější moučníky. Je rychlý, lehký a dá se připravit na mnoho způsobů – ale klasika je ten jablečný, vonící skořicí. Ještě lahodnější a voňavější bude, přidáte-li do těsta i do náplně místo obyčejného másla jemně kořeněné ghí se skořicí a vanilkou.
Přepuštěné máslo používaly naše babičky při pečení buchet, koláčů nebo štrúdlu. Dnes se vrací do našich kuchyní a všichni, kdo se zajímají o zdravý životní styl, ho dobře znají pod názvem ghí.
Recept
Štrúdl se skořicí a vanilkou
Na těsto na 2 kusy:
250 g hladké mouky
50 g Ghí se skořicí a vanilkou
2 vejce
3 lžíce vody
1 lžíce jablečného octa sůl
Na náplň:
500 g jablek
½ citronu
4 lžíce hnědého cukru (nebo 3 lžíce bílého)
6 lžic strouhanky
100 g Ghí se skořicí a vanilkou od Českého Ghíčka
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Pak je nastrouháme na hrubém struhadle na tenké plátky.
2. Vymačkáme šťávu z poloviny citronu a nastrouhaná jablka jí pokapeme. Přisypeme hnědý cukr a zlehka s ním jablka promícháme.
3. Na pánvi rozpustíme 1 lžíci Ghí se skořicí a vanilkou a opražíme na něm strouhanku.
4. Připravíme si těsto: mouku nasypeme do mísy, přidáme 50 g Ghí se skořicí a vanilkou, obě vajíčka, jablečný ocet, vodu a špetku soli. Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dva stejné díly.
5. Z každého kusu těsta vyválíme tenký plát. Střed plátu vždy posypeme opraženou strouhankou, na kterou navrstvíme připravená jablka. Oba štrúdly zavineme a opatrně je přeložíme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme zbylým Ghí se skořicí a vanilkou.
6. Pečeme asi 35 minut při 180 °C, až povrch zezlátne a štrúdl začne krásně vonět.