TRAVELNEWS.CZ

Styl Styl Chladnější počasí mírně snížilo domácí spotřebu. Pokračuje růst exportu.

Chladnější počasí mírně snížilo domácí spotřebu. Pokračuje růst exportu.

piv

Za prvních 9 měsíců letošního roku se produkce pivovarů pro tuzemský trh snížila oproti stejnému období loňského roku o 3,16 %. Vývoz se naopak meziročně zvýšil o 4,33 %. Výsledkem je pokles celkového výstavu o 1,22 %. Za poklesem tuzemského trhu stojí zejména počasí, které bylo v loňském roce mimořádně teplé a napomohlo rekordním prodejům, které se letos již nepodařilo zopakovat.

Tuzemská spotřeba s menšími meziročními výkyvy zůstává dlouhodobě zhruba na stejné úrovni a rozvoj pivovarské ekonomiky tak táhne zejména export. Ten tvořil vloni už téměř 25 % celkového výstavu, a jak je patrné z průběžných výsledků, jeho podíl letos opět o něco vzroste.

„Tuzemský trh je dlouhodobě stabilní, co nám však dělá starosti, je pokračující odklon od pití čepovaného piva v restauracích a hospodách. Zatímco ještě v roce 2009 drželo čepované s přehledem prim, vloni se jeho podíl snížil už na 38 % a pokles pokračuje. V prvních 9 měsících letošního roku byl podíl piva čepovaného ze sudů a tanků na celkové tuzemské spotřebě 37 %,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.

Pivovary se proto snaží tradici české hospody bránit a rozvíjet. Chození na pivo u nás bylo odedávna společenským fenoménem, který je o navazování a posilování vztahů, výměně informací, řešení problémů či domlouvání spolupráce. Nejvýznamnější aktivitou v tomto směru jsou zářijové Dny českého piva, které se v posledních letech začínají prosazovat i do zahraničí.

Výsledky za leden až září nepřinesly žádná zásadní překvapení. Polovinu spotřeby u nás tvoří ležáky, tedy spodně kvašená piva se stupňovitostí 11 % - 12 %, a jejich obliba mírně posiluje. Přibližně 45 % připadá na lehčí výčepní piva. Zbývajících 5 % tvoří kategorie nealkoholických piv, pivních mixů a pivních speciálů. Přestože jde o relativně malý objem, je v této kategorii čilý pohyb. Každoročně se objevují desítky nových variant ovocných mixů v nealkoholických i nízkoalkoholických variantách a při nejrůznějších příležitostech pivovary vaří speciální piva.

Nejčastěji se tak děje na svátek svatého Václava, který je patronem českého piva a sládků, na Vánoce nebo pro letní posezení v zahradních restauracích. Stejná zůstává i struktura druhů obalů. V tomto ohledu patří pivovarnictví k nejekologičtějším, protože dominantním způsobem přepravy jeho produktů ke konzumentům jsou velkokapacitní tanky, sudy a vratné skleněné lahve.

Na tyto obaly celkově připadá 75 % tuzemské spotřeby.

O ČSPS: Český svaz pivovarů a sladoven sdružuje pivovary, sladovny a další instituce, které se přímo či nepřímo podílejí na výrobě piva v České republice. Svaz navazuje na dlouhou tradici, jejíž počátky spadají do druhé poloviny 19. století. V té době jsou na našem území zakládány první profesní pivovarské a sladařské organizace.

Současná podoba svazu pochází z roku 1991, kdy se podařilo profesní organizaci pivovarníků a sladovníků obnovit. V současnosti svaz sdružuje 26 pivovarských společností, 6 sladoven a 19 přispívajících členů, mezi nimiž jsou chmelaři, výrobci pivního skla, etiket, technologických a technických zařízení pro pivovarský sektor, vzdělávací instituce atd. Hlavním cílem svazu je prosazování a obhajování práv a společných zájmů svých členů. Podporuje rozvoj aktivit, které přispívají k řádnému provozování předmětu činnosti členů, zajišťuje kontakty s legislativními orgány a příslušnými orgány státní správy. Svaz zastupuje zájmy svých členů i na mezinárodním poli v pivovarských a sladařských institucích a organizacích. Další informace naleznete na webových stránkách www.ceske-pivo.cz