TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Zjednodušení vstupu turistů do Chorvatska

Zjednodušení vstupu turistů do Chorvatska

peacock-restaurant-1

S platností od 15.6. Chorvatsko ruší omezení obsazenosti kapacity veřejné dopravy (dosud max. 40 %). To je velmi vítané uvolnění zejména pro zájezdové autobusy cestovních kanceláří, ale týká se i vlaků nebo trajektů. Zůstává pouze povinnost nosit roušky uvnitř a venku v případě, že nelze dodržet vzdálenost od ostatních alespoň 1,5 metru.

 

Chorvatsko se jako jedna z prvních zemí v Evropě otevřela turistům. Již od dubna letošního roku umožnila vstup na své území nejen s negativním antigenním testem, ale uznávala i doklad o prodělání nemoci COVID-19 a vakcinaci. Zájemce o dovolenou v Chorvatsku však musí disponovat negativním výsledkem antigenního testu na SARS-CoV-2 ne starším 48 hod., který je zveřejněn na Společné listině rychlých antigenních testů, uznávaných členskými státy EU. Výsledek testu musí být vydaný lékařským zařízením nebo akreditovanou laboratoří a podepsaný lékařem a musí viditelně uvádět výrobce testu nebo komerční název testu.

 

Rovněž je Chorvatsko velmi benevolentní u věkové hranice dětí, které – pokud cestují s rodiči – jsou od těchto povinností osvobozeny. Na rozdíl třeba od České republiky (věková hranice 5 let) či Itálie (věková hranice 2 let) nepožaduje zmíněné povinnosti u dětí mladších 12 let. 

 

Kromě splnění výše uvedených podmínek pro vstup do Chorvatska je nutné vyplnit formulář Enter Croatia entercroatia.mup.hra disponovat potvrzením o jeho vyplnění.


Zastavit se mohou dovolenkáři i ve Slovinsku, které nemusí být pouze tranzitní zemí. Od 5.6.2021 lze vstoupit na území Slovinska a ubytovat se s negativním antigenním testem (doposud platil jen PCR test).

 

Chorvatsko patří již dlouhodobě na špici žebříčku nejoblíbenějších destinací pro dovolenou. V roce 2019 jej navštívilo 740 tis. českých turistů, následované Slovenskem (697 tis.) a Itálií (605 tis.). Ročně vycestuje do zahraničí na pobyt delší než 4 dny přes 5 mil. Čechů (ČSÚ, 2019). V letošním roce, podle aktuálního zájmu, však lze očekávat vycestování cca 3 mil. osob.

 

 

Roman Škrabánek

prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA)