TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Vysoké Taury ve východním Tyrolsku

Vysoké Taury ve východním Tyrolsku

0aa6er sesselbahn st. jakob im defereggental  ski hit ostirol Vysoké jižní Taury patří k nejkrásnějším alpským oblastem. Horská střediska Matrei in Osttirol a Kals am Großglockner leží v sousedících údolích ve východním Tyrolsku a jejich okolí zčásti patří pod národní park Vysoké Taury. Nejbližším větším městem je Lienz a hlavní křižovatkou mezi zdejšími údolími město Huben.

Městečko Matrei leží na pomezí údolí Iseltal a Virgental. Zejména druhé z nich je jako stvořené pro pěší turistiku. Lasörlingská stezka táhnoucí se pod ledovci po jižní straně údolí je velmi dobře značená a udržovaná. Právě na ní začíná nejodvážnější podnik – čtrnáctidenní putování po národním parku se zastávkami v mnoha chatách.

Po cestě je možné pokořit horu Lasörling a při malé zacházce také Großvenediger (3 674 m.n.n.), což se ovšem doporučuje pouze s průvodcem. Kdo se nechce pouštět do velkých dobrodružství, vyleze na bližší vrchol Zunig a pokochá se jezerem Zunigsee.

Odtud je výborný výhled na velkou část parku a mnoho vzdálených vrcholů. Vodopády Umbalfälle na západním konci údolí, za vesnicí Prägraten, slibují ještě větší podívanou.

Kdo v Hubenu zabočí do údolí Kalsertal, dojede do obce Kals am Großglockner a dál až k úpatí této nejvyšší hory Rakouska. Její návštěva se doporučuje opět jen s průvodcem, ale jde o jedinečný zážitek. Opěrným bodem při výstupu je horská chata Stüdlhütte ve výšce 2 801 m n. m.

Údolí se vyznačuje množstvím tematických a naučných stezek (např. o životě ve sněhu a ledu ad.). Zvláštní panoramatická trasa umožňuje výhled na 61 alpských třítisícovek. Některé informační tabule jsou popsány i Braillovým písmem pro nevidomé.

V městečku Matrei sídlí správa národního parku Vysoké Taury, a tak je zde skutečně snadné zajistit informace a služby spojené s parkem. Vedle brožur jsou k dispozici průvodci a audiovizuální programy. Celá oblast je tak po stránce infrastruktury velice dobře zajištěna a žádný turista nemusí mít obavu, že by volby této destinace jako letní dovolené litoval.
 
Vzdálenosti:
od Prahy 590 km, od Brna 589 km

Autor: JH
0aaskifahrer vor panorama skizentrum hochpustertal  ski hit ostirol