Evropa Evropa Vyrazte za skvělým vínem do Jižního Tyrolska

Vyrazte za skvělým vínem do Jižního Tyrolska

roter hahn 2

Sdružení farem Roter Hahn nabízí jedinečnou dovolenou pro všechny milovníky vína. Na vinařských statcích se budete procházet vinicemi a naučíte se i něco o samotném zpracování a výrobě vína od místních farmářů.

Jižní Tyrolsko je významnou vinařskou oblastí i přesto, že má k dispozici přibližně jen 5 000 hektarů vinohradů. Vinné révě se zde daří především kvůli skvělým klimatickým podmínkám. Až 300 slunečných dnů v roce a teplé středomořské proudy zaručují kvalitní a chutná vína. Pěstuje se zde na 20 odrůd – nejdůležitějšími odrůdami jsou Vernatsch, Gewürztraminer a Lagrein. Turistům je zde k dispozici asi 380 farem, které mají vinařství. Z toho 160 z nich produkuje vlastní víno. Stačí si vybrat jednu z vinařských farem na https://bit.ly/2KXRk9W a na vlastní oči uvidíte, jak se takové víno vlastně vyrábí.

Na farmách si kromě krásného výhledu na vinice samozřejmě užijete ochutnávky vín, ale i domácí produkty, jako marmelády, sýry, mléko a plno dalších pochoutek. Po celý rok si v Jižním Tyrolsku užijete ubytování v krásných apartmánech nebo pokojích v příjemném rodinném prostředí. Díky místním farmářům prožijete autentickou dovolenou na statku, vyzkoušíte si různé farmářské práce a zažijete tu pravou venkovskou atmosféru.

Pořádají se zde také různé akce, jako například Dny vína Blauburgunder. V obcích Neumarkt a Montan se zúčastníte veřejné ochutnávky vína právě této francouzské odrůdy Blauburgunder. Vinařská oblast Eppan v dubnu pořádá každoroční Den vína. Pokud zrovna vybíráte, jakou farmu byste rádi navštívili, můžete volit z několika statků zaměřených na pěstování vína, jako třeba Weingut Niklaserhof, Weinberghof nebo Rielinger-Hof.

Roter Hahn nabízí Týdny Jihotyrolské vinné stezky i recept na vinnou polévku

Od soboty 21. 4. do 9. 6., tedy necelé dva měsíce, máte možnost zúčastnit se akce Jihotyrolské vinné stezky. Tuto slavnost vína pořádá 15 vinařských obcí, které jsou situovány právě podél vinné stezky. Konají se zde především ochutnávky vína, semináře, snídaně se sektem, a to vše za doprovodu kulturních a kulinářských akcí. Přijedete-li zrovna na slavnostní zakončení, můžete se zúčastnit tzv. Noci sklepů, kdy všichni malí i velcí vinaři otevřou své sklepy na jednu noc pro návštěvníky.

Vinná polévka

Přivezli jste si domů z dovolené velké množství lahví vína a chcete vyzkoušet něco netradičního? Přinášíme vám recept na tuto jihotyrolskou pochoutku, kterou si můžete uvařit v pohodlí domova.

Přísady

100 ml šlehačky

3 žloutky

1/4 l masového vývaru

1/8 bílého vína (Gewürztraminer, Weißburgunder)

špetka muškátového oříšku

na špičku nože skořice

špetka soli

Postup

Příprava polévky není příliš náročná a jistě ji bez problémů zvládnete. Stačí smíchat smetanu se žloutkem, přidat masový vývar, bílé víno a začít pomalu zahřívat. Je důležité, aby se polévka nevařila, jinak se žloutek srazí. Jakmile bude mít pokrm krémově-pěnovou konzistenci, tak se dochutí muškátovým oříškem, skořicí a solí. Poté, už jen můžete udělat krutonky z toustového chleba a pro ozvláštnění je také posypat skořicí. A je hotovo!

 

GSM: +420 778 412 121 e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript www.crestcom