TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Údolí Mosely a Áry ožijí vinobraním

Údolí Mosely a Áry ožijí vinobraním

rgblc63oki9vifht9mugfmqfhrglplzwr7rakzmtvbxmogtlfwlpftbn-uk88wz1ex8sawc

Jedna z nejlepších německých vín vznikají v údolích Mosely a Áry na jihozápadě země. Ideálním obdobím k návštěvě vinařských regionů je září a říjen, doba dozrávání hroznů a vinobraní.

Údolí řeky Áry přeje červenému

Na rozdíl od ostatních německých vinařských oblastí je údolí Áry, „divoké dcery Rýna“, známé díky pěstování červeného vína. Jde o jeden z nejseverněji položených a nejmenších vinařských regionů v Německu, táhne se podél pouhých 24 km říčního údolí.

To má jedinečné teplé mikroklima s minimem srážek, kterých zde spadne pouze 615 mm ročně. Zvětralé břidlice, spraš a štěrk přes den pohlcují teplo a přes noc je vyzařují, takže mají hrozny neustále příznivé podmínky. Efekt ještě zvýrazňují zdi a zídky z tmavé břidlice. V létě bývají vedra tak nesnesitelná, že pěstitelé někdy musejí dokonce dodržovat polední siestu. Díky svým geologickým podmínkám a téměř 1500 hodinám slunečního svitu ročně zdejší klima připomíná Středomoří. Vznikají zde kvalitní vína s výraznými ovocnými tóny. Daří se především odrůdě Rulandské modré, které patří většina místních vinic, ke specialitám regionu patří i raná odrůda Pinot Madeleine.

Víno od řeky Áry má svou královnu

S tvrdými pracovními podmínkami na strmých svazích dnes zápolí téměř 500 vinařů. Většina z nich je členem některého z pěti družstev, která obstarávají tři čtvrtiny výroby. Téměř všechno místní víno se vypije přímo v regionu, značná část v rámci populárních slavností. Od 22. do 25. září přivítá milovníky vína festival v Dernau. Za návštěvu stojí také Mayschoss, kde probíhají vinařské slavnosti od 29. září do 1. října a všechny další říjnové víkendy.

Ideální je oslavy spojit s prohlídkou místních rozsáhlých sklepů, které patří nejstaršímu vinařskému družstvu v Německu. Ve stejném termínu, tedy od 29. září do 1. října a všechny říjnové víkendy, se konají oslavy vína i v sousedním Altenahru. Více informací o slavnostech na adrese www.ahrtal.de.

Špičková vína vznikají v údolí Mosely

Na soutoku řek Mosela, Sára a Ruwer se rozkládá vinařská oblast, která se těší dobré pověsti doma i v zahraničí, místní vína patří k německé špičce. Hlavní odrůdou je zde ryzlink. Moselské víno je lehké a svěží, typický je také jeho minerální charakter. Ovocný a aromatický ryzlink je díky vyššímu obsahu kyselin navíc i velmi osvěžující. Většina vinic v oblasti leží na strmých svazích, takže je péče o ně obzvlášť náročná a nákladná. Nedávno byl pojem „strmá poloha“ oficiálně zaveden jako znak kvality. Nedaleko vesnice Bremm leží vinohrad Calmont, který je se svými 65° nejstrmějším vinohradem na světě.

Z oslav moselského vína stojí za pozornost festival v Lay, městské části Koblenze. Koná se pravidelně již od roku 1971 a letos mu bude patřit víkend 22.-24. září. Program je k dispozici na adrese www.heimatfreunde-lay.de. Milovníci burčáku pak mohou zavítat na festival tohoto moku od 6. do 8. října do městečka Zell. Bližší informace o této a mnoha dalších akcích naleznete na www.mosel-weinfeste.de.

Na kole mezi vinicemi

Moselská oblast vedle vinic nabízí i řadu krásných turistických zážitků. Starobylé město Trevír je plné památek UNESCO. Skvostná vína i rozlehlé podzemní sklepy nabízí městečko Bernkastel-Kues, za zastávku stojí Cochem s hradem strážícím Moselu a na cestovním seznamu samozřejmě nesmí chybět ani Koblenz na soutoku Mosely a Rýna.

Letní a podzimní sezóna je ideální dobou na cyklistické výlety s ochutnávkami kvalitního vína. Region se pyšní rozvinutou sítí cyklostezek, které procházejí mnoha malebnými vesničkami a městečky. Nejvýznamnější trasou v oblasti je „Moselská cyklotrasa“, která vede podél celé délky řeky od jejího pramene ve Francii až po soutok s Rýnem. Vzhledem k tomu, že trasa kopíruje koryto řeky, nejsou na ní žádná velká stoupání. Podél trasy nechybí ubytování, spousta zajímavých míst, vinné sklípky ani historické stavby.