TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Törggelen – tak chutná Jižní Tyrolsko

Törggelen – tak chutná Jižní Tyrolsko

vino

Lesy, ovocné sady a vinohrady v údolích se předhánějí ve své pestrosti barev, o něco výše slunce zahaluje modřínové lesy a skály zlatým světlem. Krásnější místo na turistiku než Jižní Tyrolsko na podzim byste asi nenašli. A kdy jindy také poznat jihotyrolskou gastronomii. Törggelen, oslava nového vína a jídla a největší událost podzimu v Jižním Tyrolsku, začíná již v těchto dnech na statcích místního farmářského sdružení Roter Hahn.

 

Víno je každodenní součástí života všech obyvatel Jižního Tyrolska. Mnoho místních statkářů víno pěstuje, vyrábí a většina z nich nejraději ochutnává. Vrcholem vinařské sezony je každoročně Törggelen, oslava nového vína. Název svátku pochází ze slova Torggel, což je lis na hrozny, a jeho historie sahá daleko do minulosti. S největší pravděpodobností se začal slavit ve středověku, kdy dal panovník farmářům oprávnění k produkci vína pro vlastní potřebu. Od té doby zde lidé slaví konec vinné sezony a chodí z farmy na farmu, jedí, pijí a hlavně ochutnávají nová vína.

Během svého putování při ochutnávání lahodného moku můžete navštívit celou řadu selských šenků, které se Törggelenu účastní. V buschenschank, jejichž poznávacím znamením jsou svazky větviček (busch) připevněné na dveřích, podávají pouze víno vlastní výroby. Takovým je například Nalserbacherkeller v Nals nebo Planitzer v idylické vesničce Glen. Ať již však zavítáte kamkoliv, všude vás bude čekat vřelé přivítání, bujará zábava často za doprovodu místních kapel po celé dny i noci a také řada gurmánských zážitků.

Jídlo je vždy tradiční, z Jižního Tyrolska, a samozřejmostí jsou nejrůznější speciality jako smažené koblížky Krapfen s jihotyrolskou specialitou “Suserem”, lehce alkoholickým hroznovým nektarem, nebo polévka z ječmene. Během Törggelenu můžete také velmi často vidět, jak velká skupina lidí jí z jednoho talíře, na kterém jsou knedlíky, zelí, žebírka, různé druhy mas, zeleniny nebo místní delikátní špek. Nejtypičtější delikatesou v tomto období jsou však jedlé kaštany. Ochutnat je můžete jen tak, pečené, z papírového kornoutu, ale i v mnoha rozličných úpravách, z nichž na jednu z nich přinášíme originální recept:

Kaštanová polévka

Pro 4 osoby

300 g sušených kaštanů

150 g sušených fazolí

Cukr

Sůl

Skořice

Postup

Kaštany a fazole (zvlášť) přes noc namočte a poté sceďte. Pokud je to nutné, očistěte z kaštanů jemnou slupku. Kaštany a fazole spolu vařte v jednom litru vody do měkka

hodinu a půl. Nakonec přidejte sůl, cukr a skořici. Rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, ochutnejte a případně dokořeňte.

A pokud ani po tomto nebudete mít kaštanů dost, jděte se projít po Keschtnweg – kaštanové stezce. Tato 60 kilometrů dlouhá stezka, vedoucí údolím Eisacktal, začíná ve městě Varna nedaleko Brixenu a na jejím konci se nachází starobylý zámek Roncolo na okraji Bolzana. Podél ní se kromě desítek kaštanovníků můžete kochat rudými jablky dozrávajícími v nedalekých sadech i četnými hroznovými trsy, které čekají na vinicích na sklizeň. Ubytovat se můžete například na farmě Larm-Hof nebo Ebnicherhof, které leží přímo na této stezce.