TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Tip na výlet: Friuli-Venezia Giulia

Tip na výlet: Friuli-Venezia Giulia

ubytovani

Friuli-Venezia Giulia je přímořský severoitalský autonomní kraj, který se od roku 1963 díky specifickým geografickým, etnickým a historickým podmínkám těší zvláštnímu statutu.

Tato italská oblast je proslulá hlavně výrobou vína a grappy. Jak se zde mluví? Nejenom italsky, ale také slovinsky. Za nejdůležitější města bývají považována Udine a Terst.

 Kraj je rozdělen do čtyř provincií (Gorizia, Pordenone, Terst, Udine) a 219 obcí.

Hlavní město regionu je Udine, ve kterém, jako i v dalších důležitých městech regionu - Trieste, Pordenone, Gorizia, Palmanova a mnoha jiných, najdeme stopy staré románské civilizace. Po ničivém zemětřesení severozápadně od Udine v roce 1976, které zanechalo tisíce obětí, bylo v poměrně krátké době vše zrekonstruováno. Některá zasažená místa byla úmyslně ponechána v původním stavu.

Za zmínku stojí také návštěva Terstu. Najdete zde římský amfiteátr nebo starý hrad San Giusto. Procházka po jeho hradbách poskytne i pěkný výhled na celé město, na moře a okolní krajinu. Hrad je rovněž oblíbeným centrem různých festivalů, výstav a kulturních událostí.