TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Školáci o školu v přírodě nepřijdou

Školáci o školu v přírodě nepřijdou

cyklostezka v_okoli_kosikovskeho_potoka_tsk_praha_5

Většina škol v přírodě a školních zájezdů organizovaných cestovními kancelářemi, se posouvá na pozdější termíny. Škol, které pobyty dětí v přírodě úplně ruší, je minimum. V současné chvíli zatím nedochází ani k rušení letních dětských táborů. Vyplývá to z průzkumu, který provedla Asociace cestovních kanceláří České republiky ( ACK ČR).


V důsledku probíhajícího nouzového stavu jsme postupně nuceni rušit školy v přírodě. Jsme každý den v kontaktu s mnoha školami a dohadujeme posun těchto zájezdů na pozdější termíny, aby děti o svoji oblíbenou činnost nepřišly,“ uvádí Miroslav Topinka, majitel cestovní kanceláře Topinka a doplňuje: „Složitější je posun u škol v přírodě pro deváťáky, kteří školu v červnu opustí, ale tam jsme schopni se s rodiči domluvit a nabídnout například letní prázdninový tábor. Po téměř čtyřech měsících, kdy děti budou doma, tuto nabídku mnoho rodičů již nyní akceptovalo.

Ročně se v České republice uskuteční tisíce škol v přírodě, na které vyjíždí více než 250 tisíc dětí. Nejméně jezdí na školy v přírodě prvňáci, u ostatních ročníků je rozložení rovnoměrné. Klasická škola v přírodě trvá 47 dní. Dnes je běžné, že na školy v přírodě jezdí i děti z menších obcí a školní pobyty se uskutečňují po celé České republice. Z nejčastěji vyhledávaných oblastí jsou to pak Jižní Čechy.

Stejná je situace u letních táborů, které trvají zpravidla 7-14 dní a běžně na ně jezdí děti od 5 do 19 let věku. Letní tábory jsou z celosvětového hlediska jasným českým fenoménem s dlouholetou tradicí. Tábory jsou organizovány po celé České republice.

Naše partnerské školy se orientují většinou na odborně zaměřené zahraniční školní exkurze a častěji také na poznávací expedice a jazykové pobyty v zahraničí, kam však nyní vycestovat nemohou,“ hodnotí současnou situaci Ladislav Havel, ředitel cestovní kanceláře Ciao… ze Strakonic. „S většinou škol jsme již dohodnuti na posunech termínů na klidnější období až odezní pandemie a nezaznamenali jsme žádný případ, kdy škola požádala o kompletní zrušení zájezdu,“ uzavírá Havel.


Hlavní sezóna pro zahraniční školní zájezdy je od dubna do června a po prázdninách pak v září a říjnu. Základní a střední školy využívají k dopravě autokary, vysokoškolské skupiny častěji preferují dopravu leteckou. Školy se orientují na časově a finančně dosažitelné, zejména evropské země. Těmi frekventovanými jsou u nás především Slovinsko, Velká Británie, skandinávské země, alpské oblasti Evropy, Itálie, Francie a Švýcarsko.


Jsme rádi, že nejen školy, ale i rodiče chápou současnou situaci, školní zájezdy ani letní dětské tábory neruší, ale posouvají jejich termíny a děti tak nepřijdou o zážitky, na které každý z nás pak celý život vzpomíná,“ shrnuje Michal Veber, výkonný ředitel Asociace cestovních kanceláří České republiky.