Evropa Evropa Oktoberfest - Největší pivní festival světa letos vypukne za velkých bezpečnostních opatření

Oktoberfest - Největší pivní festival světa letos vypukne za velkých bezpečnostních opatření

websize munich_traditional_costume_at_the_oktoberfest_deutsche_zentrale_fur_tourismus_e_v_kiedrowski_rainer

Slavnosti piva v Mnichově jsou každoročně největším svátkem příznivců chmelového moku. Letos začínají 17. září a pivo a zábava budou na Tereziánské louce v hlavní roli do 3. října, to vše pod dohledem a řadou velkých bezpečnostních opatření. Autobusy Eurolines vás na Oktoberfest zavezou od 350 Kč za jednosměrnou promo jízdenku.

„V době konání Oktoberfestu vyráží našimi autobusy do Mnichova každoročně více lidí, protože spojení je ideální – autobusy vás dovezou až na Hackerbrücke, odkud je to pěšky na Tereziánskou louku pouhých deset minut," říká Pavla Lauermannová, která zastupuje autobusového dopravce Eurolines s tím, že doufá, že nedávné tragické události v Německu nebudou mít vliv na návštěvnost této akce. Zároveň dodává, že na bezpečnostní opatření se letos maximálně zaměřují i organizátoři Oktoberfestu. „Podle dostupných informací budou návštěvníci muset projít pečlivými vstupními kontrolami, nevyhne se jim pravděpodobně prohlídka zavazadel. Zvažován je i zákaz vstupu s velkým batohem nebo taškou a postupné pouštění návštěvníků na akci, aby jejich počet nepřesáhl bezpečnostní mez."

Pivo, kroje i koncerty pod širým nebem

A co vás na největším pivním festivalu světa letos čeká? Loni zde 5,9 milionu návštěvníků vypilo 7,3 milionu litrů piva! Kromě mnoha druhů piv na vás tady čeká i spousta zábavy:

- Festival bude zahájen 17. 9. 2016 v 11: 00 hod. na Sonnenstraße-Schwanthalerstraße. Na 1000 účastníků se vám předvede v bavorských krojích na vozech taženými koňmi vezoucích pivo. Ve 12: 00 hod. bude starostou města slavnostně otevřen první sud piva.

- Kostýmová a vojenská přehlídka se uskuteční 18. 9. 2016. Na sedmikilometrové trase ulicemi Mnichova potkáte „vojenskou" četu v historických uniformách, s pochodující kapelou, koňmi, krávami, bohatě zdobenými valníky a samozřejmě s lidmi v krojích.

- 25. 9. 2016 se můžete zúčastnit hudebního Oktoberfestu pod širým nebem a zaposlouchat se do koncertu živých kapel hrajících tradiční bavorskou dechovou hudbu i modernější žánry.

- Rodinné dny se budou konat 20. a 27. 9. 2016 vždy od 12:00 do 18:00 hod. a děti si užijí legraci na mnoha atrakcích a v zábavních centrech za sníženou cenu.

- Zakončení Oktoberfestu proběhne 3. 10. 2016 ve 12:00 hod. U sochy Bavarie budou slavnostně korunováni králové střelecké soutěže, která se koná současně s pivním festivalem.

Jak se na Oktoberfest dostat: Až dvakrát denně z Prahy za 5,5 h (v 07:00 nebo 16:30 h, zpět z Mnichova v 17:00 nebo v 6:30 h) nebo 3x týdně z Plzně (v 18:00 h) pohodlnými autobusy Eurolines, v nichž máte dostatek místa, zdarma WiFi v ČR i zahraničí, zásuvky 230 V. Jednosměrnou promo jízdenku pořídíte od 350 Kč! Více www.eurolines.cz

 

Oktoberfest v číslech:

- v roce 2011 bylo spotřebováno neuvěřitelných 7,5 milionů litrů piva

- v roce 1997 se snědlo více než 450 000 kuřat

- pivo na Oktoberfestu obsahuje 4,5 – 5 % alkoholu

- první slavnosti proběhly v roce 1810

- číšník Oliver Struempfl na Oktoberfestu unesl rekordních 27 sklenic piva

- každoročně tu najde práci 12 000 lidí

- až 100 000 míst je připraveno k sezení

- hranice pro pití alkoholu v Německu je 16 let

Zdroj: eurolines