TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Německo: výročí pádu Berlínské zdi

Německo: výročí pádu Berlínské zdi

berlin

Otevření vnitřní německé hranice, ke kterému došlo dne 9. listopadu 1989, umožnilo nejen východním Němcům svobodně cestovat, ale i milionům turistů z celého světa objevovat přírodu a kulturní památky na území bývalé NDR. Cestovní ruch se stal významným hospodářským faktorem: s obratem více než 105 miliard euro dnes představuje téměř čtyři procenta HDP německé ekonomiky a vytváří téměř tři miliony pracovních míst v Německu.

Nové spolkové země Německa nabízí jedinečné pamětihodnosti historického a kulturního významu, které byly v letech po znovusjednocení nákladně zrestaurovány a zpřístupněny turistům z celého světa. Obrovský význam mají kulturní metropole, jako je centrum Drážďan s replikou kostela Panny Marie (Frauenkirche) a zámkem, ve kterém jsou mimo jiné vystaveny poklady z klenotnice „Grünes Gewölbe“.

V Berlíně, který je od roku 1991 hlavním městem SRN, září muzejní ostrov v novém lesku a v současné době se rekonstruuje známý městský zámek. Také v Lipsku, Halle, Schwerinu, Magdeburku a mnoha dalších městech je aktivní pulzující umělecká scéna v mnoha žánrech, která pravidelně přitahuje milovníky kultury z celého světa. Také architektonické atrakce, jako Labská filharmonie v Hamburku, budí vysoký zájem u turistů z celého světa.

Nejen v metropolitních oblastech, ale i mimo ně vznikly v nových spolkových zemích zajímavé cíle kulturní turistiky. Například u příležitosti 500. výročí reformace v Německu došlo k dalšímu rozvoji Lutherových měst v Sasku-Anhaltsku a Durynsku podle nejmodernějších vědeckých poznatků. Při příležitosti jubilea „100 let Bauhausu“ zde vznikly mj. moderní výstavní domy.

Po celém Německu dnes původní průmyslové zóny jako např. v Porúří nabízejí zájemcům kulturní akce na vysoké úrovni. Nesčetné trasy po stopách industriální kultury jsou vzrušujícím zážitkovým aspektem pro návštěvníky z celého světa, stejně jako místa světového kulturního dědictví UNESCO ve všech regionech Německa. Do roku 1989 se podařilo získat titul světového kulturního dědictví UNESCO osmi místům v bývalé NSR.

Od té doby se počet německých míst zapsaných na seznamu UNESCO zvýšil na 46, z toho 14 těchto významných svědectví o historii lidstva a kultury se nachází v nových spolkových zemích. Vyznavači aktivní dovolené oceňují 200 000 kilometrů značených turistických tras a 70 000 kilometrů dálkových cyklistických tras na území Německa, stejně jako rozmanitou nabídku dovolené v přírodě ve středohorských regionech.

Například dálková cyklotrasa „Sjednocení Německa“ měří 1 100 kilometrů a prochází sedmi spolkovými zeměmi – od bývalého hlavního města Bonnu přes Severní Porýní-Vestfálsko, Porýní-Falc, Hesensko, Dolní Sasko, Sasko-Anhaltsko a Braniborsko až do Berlína. Na přibližně 100 historických místech lze na vlastní kůži zažít jedinečnou historii znovusjednocení. Od roku 1970 jsou přírodní oblasti v Německu, které vyžadují zvláštní ochranu, vyhlášeny národními parky.

Od znovusjednocení se jejich počet zvýšil ze čtyř na 16, z toho sedm se jich nachází zcela či částečně na území nových spolkových zemí.