TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Nejoblíbenější destinací pro dovolenou u moře je pro Čechy Chorvatsko, ukázal průzkum.

Nejoblíbenější destinací pro dovolenou u moře je pro Čechy Chorvatsko, ukázal průzkum.

bol-zlatni-rat-ivo-biocina klein

CNTB (Chorvatské turistické sdružení) dnes zveřejnilo výsledky veřejného průzkumu zpracovaného společností TNS AISA. Z průzkumu vyplývá, že Chorvatsko dlouhodobě patří k našim nejoblíbenějším letním destinacím – alespoň jednou v životě tam bylo 59 % Čechů, 18 % dokonce 4krát a více. Dvacet procent českých turistů, kteří se letos v létě chystají vyrazit k moři, zamíří do Chorvatska.

Chorvatsko se u Čechů těší vysoké oblíbenosti, protože nabízí nejen atraktivní turistické destinace a krásné pláže, ale také bezpečné zázemí pro rodiny s dětmi, bohaté možnosti kulturního vyžití a typickou jadranskou pohostinnost – to vše za přijatelných cenových podmínek. Z průzkumu dále vyplynulo, že ideální dovolená u moře by měla trvat dva týdny (71 % respondentů).

Otázku, kam letos vyrazit, si před sezónou pokládají všichni, kteří chtějí svou dovolenou strávit někde u vody, nejlépe u moře. A takových je podle průzkumu hodně.

Většina Čechů tráví svou letní dovolenou v přírodě na čerstvém vzduchu nebo se věnuje sportovním aktivitám. Více než 40 % respondentů pak tráví svůj čas ve vodě nebo u vody, ať už se jedná o válení na pláži, koupání, potápění či jízdu na lodi. K vyhledávaným dovolenkovým aktivitám patří i návštěva kulturních a historických památek (31 %), naopak divoké večírky v nočních klubech nebo organizované zájezdy s naplánovaným programem Čechy moc nelákají. Češi podle průzkumu preferují především cenově dostupné destinace (68 %), avšak neméně důležitá je pro ně bezpečnost v místě pobytu (58%).

Svou letní dovolenou trávíme obklopeni lidmi, které máme rádi. 18 % respondentů uvedlo, že je důležité, aby rodina byla pohromadě a všichni byli spokojení. Téměř stejné procento (16 %) se chce bavit a odpočívat v kruhu přátel. Patrně nejpřekvapivějším výsledkem průzkumu je to, že dovolenou na romantickém místě preferují více muži než ženy, a že romantika není privilegiem určitého věku – romantickou atmosféru od dovolené očekává téměř identické procento respondentů napříč všemi věkovými kategoriemi od 18 až do 60 let.

Představy o ideální dovolené se však mohou výrazně rozcházet. Podle průzkumu preferují aktivní dovolenou především muži a neváhají se zařadit do kategorie dobrodruh. Co se týče celodenního opalování a užívání si sluníčka, tady mají jasnou převahu ženy. Typ rodinný organizátor najdeme nejčastěji mezi čtyřicátníky a poznávací zájezdy jsou rovněž atraktivní spíše pro vyšší věkové skupiny.

A jak by měla naše vysněná letní dovolená vypadat? Docela jednoduše: musí být bezstarostná, odpočinková, u moře nebo alespoň u vody, kde je příjemné počasí a s námi rodina či přátelé. Bez ohledu na představy o ideální dovolené, Chorvatsko nám má co nabídnout - ať už se jedná o plavby mezi ostrovy nebo prohlídky starověkých míst, a to jak v létě, tak i po zbytek roku.

O Chorvatsku

Chorvatsko je zemí bohatého kulturního dědictví, rozprostírající se podél pobřeží Jaderského moře, téměř co by kamenem dohodil od střední Evropy. Historie se dokonale kombinuje s mladistvým duchem a pulsující energií, což vytváří neodolatelnou kombinaci pro všechny, kteří hledají rozmanitost. Dechberoucí přírodní krásy, nekonečné pobřeží, různorodá gastronomie, dobrodružství, sportovní vyžití a wellness, to vše si můžete vychutnat po celý rok. Pro každého se v Chorvatsku najde to pravé, ať už půjde o objevování starého města Dubrovník, zapsaného na seznam světového dědictví UNESCO, plachtění mezi ostrovy v okolí Splitu, hledání lanýžů na Istrii, paragliding nad Plitvickými jezery, toulky ulicemi Záhřebu, pozorování ptactva v Kopacki rit, užívání si nočního života na pláži Zrce v Novalji nebo klidný odpočinek s rodinou na pláži Zlatni rat.