TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Naturální lyžařská střediska v Jižním Tyrolsku

Naturální lyžařská střediska v Jižním Tyrolsku

c oetscher_weinfranz.at

Vydejte se na hory do klidného a přírodou okouzlujícího prostředí. Umíte si ještě představit zasněžené sjezdovky bez lidí? V Jižním Tyrolsku totiž stále existují. Tamní zimní střediska nabízejí komfortní a krásné ubytování s rodinnou atmosférou, kde každé ráno hospodáři připraví snídaně z domácích kvalitních bio potravin.

Navíc místní své hosty zasvětí do chodu farmy a připraví pro ně bohatý program. Vybírat můžete jak z luxusních apartmánů, tak i z rodinných historických statků, kde si potrpí na řemeslu a tradičních hodnotách. Velkou výhodou je i to, že statky a farmy se nacházejí velmi blízko k sjezdovkám, a tak je to někdy od vleku nebo lanovky jen pár metrů. Odzvonilo dlouhým frontám na svařák, občerstvení nebo na vlek.

Cenově výhodné skipasy daleko od masové turistiky

Jedinečná panoramata, domácí svačinky na svahu a hlavně volné sjezdovky. To nabízí zimní dovolená v Jižním Tyrolsku - 40 kilometrové sjezdovky, na kterých si opravdu můžete stále ještě vychutnat lyžování. Velkou výhodou jsou také často cenově výhodné skipasy, které se pro rodiny s dětmi vyplatí.

Navíc se lyžaři nemusí obávat front na vleky nebo snad na občerstvení. Zde si totiž můžete užít ještě opravdu naturální podmínky, jako před několika desítkami let bez masového turismu. A především rodiče zde mohou být více v klidu, protože méně lyžařů znamená více bezpečí a prostoru na sjezdovkách pro děti, které se učí lyžovat a nebo teprve pomalu začínají jezdit v doprovodu rodičů.

Zima s dětmi Schnagererhof v Brixenu své hosty zve na biostatek, kde se jim dostane rozmanité nabídky domácích produktů, od čerstvých jogurtů, mléka, vajec až po domácí sirupy a podobně příjemné pochutiny. Majitelé rádi návštěvníkům představí, jak vypadá celý den na farmě a připraví pro ně neobyčejné zážitky. Na statku se nejmladší členové zimní dovolené také nemusí nudit, protože se mohou těšit i na zvířecí kamarády. V hospodářství se starají o drůbež, skot a králíky. Po domluvě si hosté na statek mohou přivést i vlastní domácí mazlíčky, a tak pro jejich nejvěrnější přátelé nemusí páníčci

shánět hlídání. Do místního lyžařského střediska je to pouze kilometr a do centra obce spolu s nejbližším supermarketem, necelý kilometr a půl. Na farmě je možnost zapůjčení saní a odvážlivcům i sněžnice.

Vlek kousek od ubytování

Dovolená na statku s malou sjezdovkou přímo přede dveřmi nemusí být už jen sen. V Jižním Tyrolsku je to z mnoha statků značky Roter Hahn jen malý kousek k blízkému vleku nebo sedačkové lanovce. Tato malá lyžařská střediska se mohou chlubit přehlednými a upravenými sjezdovkami, přírodními scenériemi a nízkými cenami. Děti se tu naučí v klidu a krásně lyžovat – na prosluněných svazích vesnických sjezdovek nebo v některém z mini středisek. Střediska se často nacházejí v nízkých nadmořských výškách a k dispozici mají vleky typu poma a sedačkové lanovky.

Načerpat novou energii mohou návštěvníci například na farmě Unterpfaffstall Hof v Rittenu, z kterého je nádherný výhled na Dolomity. Nachází se jen kilometr od lyžařského střediska a sáňkařské dráhy. Do centra obce je to 3 km a na nejbližší zastávku 50 m. Každé ráno hospodáři pro hosty přichystají vydatnou snídani s čerstvým pečivem a vlastními domácími produkty. Místní hospodáři si své návštěvníky hýčkají a rádi je provedou svou farmou a seznámí je s jejich původním řemeslem. Jižní Tyrolsko a okolní krajinu hospodáři představí v tom nejtradičnějším duchu.

Nakonec zážitky umocní i výborné a kvalitní domácí jídlo

Na závěr stráveného dne na svahu je možné si dopřát krásný večer na statku spolu s kvalitním domácím vínem, sýry a salámy. Všechny statky Roter Hahn nabízejí prvotřídní domácí potraviny nesrovnatelné s produkty z obchodů. Vlastní výroba mléčných výrobků a vína, pěstování bylinek nebo ovoce a zeleniny jsou jen zlomkem toho, co všechno mohou návštěvníci ocenit. Hosté si na všem mohou pochutnat při tradiční tyrolské snídani, na kterou se mohou po probuzení těšit.

Například biostatek Grushof v Glurns, stojí v přírodním parku Stilfserjoch s nádherným výhledem do údolí a nachází se mezi městem a horami. Od statku to je 7 km do centra obce a 17 km k lyžařskému středisku. Díky tomu je možné skloubit městský život a zároveň aktivity na horách. Apartmány na farmě jsou především z přírodních materiálů, a díky tomu se můžete cítit v tomto prostředí velmi útulně. Zdejší farma se pyšní širokou nabídkou vlastních produktů: ovocnými marmeládami, šťávami, ovocem a zeleninou.