TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Na kolo do Dolniho Rakouska

Na kolo do Dolniho Rakouska

dolni rakousko_image_5

V Dolním Rakousku si budou cyklisté připadat jako v ráji. Více než 4200 kilometrů tras různými terény potěší vášnivé sportovce i rodiny s dětmi. Pro letošní rok je navíc otevřena krásná přes 100 kilometrů dlouhá trasa kolem řeky Ybbs.

Cyklostezka kolem řeky Ybbs v oblasti Mostelviertel se postará o nádherné zážitky na kole a v přírodě. Určena je především pro cyklisty pohodáře a rodiny, kteří ocení především nové srdce celé trasy mezi obcemi Waidhofen an der Ybbs a Lunz am See.

Tato část je 55 kilometrů dlouhá a kopíruje řeku a bývalou železnici, je tedy i krásně rovná a zcela bez aut. Stezka vede přes romantické obloukové mosty a prochází krátkým tunelem, protkne divokou soutěsku, nabízí spousty krásných míst k odpočinku a ke koupání v křišťálově čisté vodě.

Ti, pro které je padesát kilometrů málo, si mohou užít celou délku stezky od Dunaje až po Lunzer See. Přidají si tak dalších padesát kilometrů mírně kopcovitou krajinou moštových hrušek a užijí si tak různé stránky oblasti Mostviertel.

Neobvyklé zážitky a špičkový servis nabízí další trasy, které jsou skvěle uzpůsobeny nejen pro cyklisty-sportovce, ale také cyklisty-požitkáře, jež rádi vyzkouší místní speciality a nechávají se hýčkat.

Tipy na další novinky v dolnorakouských cyklotrasách:

* Skvělá tunelová trasa / Türnitzer Bahnradweg (9 km)

Projíždět tmavými, chladnými tunely? To zní trochu strašidelně a je to něco úplně jiného. Na stezce najdete hned tři v různých délkách a na konci vás čeká krásné přírodní koupaliště.

* Traisentalská cyklostezka / Traisental-Radweg (111 km)

Stezka osloví především pohodové cyklisty a rodiny. Vede podél řek a idylických zákoutí po dobře značené asfaltce mimo silnice. Po cestě se zastavte v klášteře Herzogenburg v prvním velbloudím divadle a ZOO s bílými tygry (Kameltheater Kernhof).

* Thayarunde (111 km)

Okružní stezka začíná ve Slavonicích a vede oblastí Waldviertel. Polovina vede po asfaltce a druhá pak po nezpevněných cestách. Její součástí jsou také úseky dvou velmi oblíbených stezek - Kampa-Dyje-Morava a Stezka železné opony.

Kromě delších či kratších vyjížděk nabízí tento rakouský region v blízkosti hranic s Českou republikou i řadu možností, jak ráno vyjet jen s lehkým batůžkem a večer se po příjemně stráveném dni vrátit zpět do výchozí destinace. Tzv. hvězdicovité výlety si jako základnu volí vždy jedno místo, z něhož existuje nespočet možností, kam vyrazit, co zajímavého vidět a co lahodného ochutnat. Výchozí destinace se přitom postarají o pestrý výběr témat a tras: v

oblasti Marbach se jezdí podél Dunaje, v okolí Retzu se vyráží po stopách vína, kolem města Gmünd je v popředí zájmu vrchoviště a les, ve Wilhelmbsurgu se krouží kolem řeky Traisen, z Badenu se vyráží za poznáváním kulturních pokladů Vídeňského lesa a ve světě pahorků Bucklige Welt se s kolem dobývají kopce a vrchole. Cyklisté v Dolním Rakousku narazí na tajemné staré hrady, romantické vinice, monumentální zámky či národní parky, jezera, rašeliniště a horské štíty.

Na své si v Dolním Rakousku přijdou i milovníci adrenalinu. Nejrozsáhlejší šít MTB tras nabízí Waldviertel a Vídeňské Alpy. Vídeňský les pak nabízí 46 dobře značených tras, které jsou propojené, takže si každý může sestavit svou vlastní túru a naplánovat také několikadenní trasy i s noclehem. Zcela novou součástí sítě cyklostezek jsou traily pro horská kola ve Weidlingu, na nichž si užijí zábavu rodiny s dětmi i zdatní cyklisté. Bike-Park Semmering osloví pokročilé bikery pořádnou zábavu. Ridery tady očekává outdoorová akční show v délce 12 km a s převýšením 350 m, tři stupně obtížnosti, spousta singletrailů, překážek jako boule, prohlubně a klopenky a nechybí osmimístná kabinová lanovka pro komfortní výstup.