Evropa Evropa Na karneval do Bonnu

Na karneval do Bonnu

foto 2.2530662

Město Bonn na západě Německa ovládne od 8. do 13. února 2018 karnevalový rej masek. Masopust zde má dlouhou tradici a každoročně nabízí skutečně nevšední zážitek se spoustou zábavy. První písemné zmínky o bonnském karnevalu pocházejí z toku 1585, do současnosti se akce rozrostla v populární podívanou pro desetitisíce přihlížejících.

Místní označují dobu masopustu za „páté roční období,“ které začíná již 11.11. v 11:11 hodin slavnostním zahájením na náměstí Marktplatz. Krátce po Vánocích následuje zábava v sálech a karnevalových stanech. Ta nejviditelnější část masopustu, která zahrnuje i rej v ulicích, začne 8. února v den zvaný Weiberfastnacht, tedy ve čtvrtek před popeleční středou. Zahájení veselí každoročně obstarává takzvaný „spolek pradlen“ ze čtvrti Beuel. Jeho členky ve 12 hodin vtrhnou na tamní radnici a jimi vybraná „princezna“ převezme vládu nad čtvrtí. Masopustní veselí bylo totiž kdysi určeno jen mužům, ale beuelské pradleny se vzbouřily a zavedly vlastní karnevalovou tradici, která pokračuje dodnes.

I ostatní části města mají své masopustní zvyky a také vlastní krále, prince či královny masopustu, jimž oficiální představitelé na několik dnů symbolicky předávají vládu. V rámci celého Bonnu karnevalu panuje pár, který tvoří Princ a Bonna. Jejich „čestná garda“ si v centru Bonnu na karnevalovou neděli rozloží svůj tábor, následně s hudbou a bubnováním vezme útokem radnici a Princi s Bonnou předá veliký klíč od města. Tato tradice je stará již přes sto let a přihlížejícím poskytuje jedinečnou podívanou.

Vyvrcholením celého karnevalu bude velký průvod středem města na Růžové pondělí 12. února 2018. Do ulic vyrazí zástup lidí v maskách a pestrobarevných kostýmech, mnoho z nich převlečených za roztodivné předměty, fantaskní postavy a zvířata. Tento „průvod bláznů“ je oslavou období, kdy se nikdo nebere příliš vážně a kdy si lidé i v nesvobodných dobách mohli dělat legraci úplně ze všeho. Karneval je samozřejmě spojený také s velikým množstvím dobrého jídla a pití, jehož by si měli všichni užít dostatek před začátkem půstu.

Posledním dnem masopustu je potom úterý před popeleční středou, kdy je spálena slaměná figura zvaná Nubbel, která během karnevalu v různých provedeních visí nad mnoha hospodami. V ten den končí panování Prince a Bonny, život se vrací do běžných kolejí a opět začínají přípravy na další ročník, aby byl příští karneval ještě barevnější a ještě bláznivější.