TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Legendy a mýty z Jižního Tyrolska

Legendy a mýty z Jižního Tyrolska

0dskxslppymwu19mrairgzxqlzyhdwtermws arbzjx9wdyhjrnnu_-sgdslng3gjqqz7ja

 V Jižním Tyrolsku se skrývá mnoho příběhů, které se vyprávějí již po generace. Takovéto příběhy nenajdete na internetu ani v knihách. Hostitelé z farem Roter Hahn si je předávali od prarodičů vnoučatům a od dítěte k dítěti. V roce 1940 byl pověřen Dr. Friedrich Wilhelm Mai, folklorista, shromažďováním jihotyrolských legend a ság.

Začal tedy obcházet farmu po farmě od severu k jihu a sbíral jednotlivé příběhy. Za jediný rok shromáždil zhruba 2 000 legend a příběhů. My vám přinášíme tři z nich, které si můžete zažít na vlastní kůži.

Legenda o trpasličím králi

Jednou takovou legendou je opředena hora „Rosengarten“. Pokud pobýváte v Tiers, tuto horu nemůžete minout. Každou noc, kdy slunce zapadá, Rosengarten svítí jasně červeným světlem. Proč je tomu tak? Legenda vypráví o trpasličím horském králi, který se zamiloval do princezny. Podle staré legendy ležela říše trpasličího krále Laurina v kamenném poli mezi vrcholem Rosengarten a věžemi Vajilet – vysokými skalami. Byla tam nádherná zahrada plná červených růží. Jednoho dne uviděl princeznu Similde, zamiloval se a nalákal ji do své zahrady.

Navzdory tomu, že měl král kouzelný opasek, který mu dodával sílu dvanácti mužů souboj prohrál a princeznu Similde nezískal. Neviditelný pod rouškou noci utekl Rosengarterem, ale jeho kroky zanechávaly pohyb uprostřed růžových keřů a král Laurin byl chycen. Poté vyřkl kletbu na Rosengarten a učinil její krásu pro pouhý lid neviditelnou ve dne i v noci, ale zapomněl zahrnout soumrak. Proto vždy při soumraku hora Rosengarten září červeným světlem, jak se poslední paprsky slunce odrážejí od lístků červených růží. Informace o farmách v obci Tiers naleznete zde: https://www.roterhahn.cz/cz/dovolena-v-jiznim-tyrolsku/dovolena-jizni-tyrolsko/dolomity/dovolena-na-statku-v-seiser-alm-schlerngebiet/dovolena-na-statku-v-tiers/

Pověst o mýtině

Na farmě Haidgerber Hof se vypráví jeden tajuplný příběh. V lese asi 50 metrů od farmy se stalo něco mýtického. Místo se jmenuje „Hexenbödele“, jedná se o malou mýtinu s jediným modřínem uprostřed. A jak už možná mnozí z vás tuší, scházely se zde v noci čarodějnice z celého regionu, aby hodovaly spolu s ďáblem. Proto se místu vesničané vyhýbali. Až jednou jeden muž, který se nebál čarodějnic ani ďábla, se vsadil s vesničany a vydal se o půlnoci na mýtinu Hexenbödele. Ale nevrátil se. Na druhý den ho šli vesničané hledat.

Našli ho ležet uprostřed mýtiny bez známek života. Říká se, že ho čarodějnice zatlačili na zem mýtiny a dupaly po něm tak dlouho, dokud nevypustil duši. Na památku tohoto muže, který tak nešťastně zemřel byl na modřín uprostřed Hexenbödele umístěn obrázek s jeho podobiznou, aby už nikdo čarodějnice nepronásledoval. Obrázek muže dodnes visí ve vesnici na náměstí. Více informaci o statku naleznete zde: https://www.roterhahn.cz/cz/dovolena-na-statku-v-jiznim-tyrolsku/apartmany-a-pokoje/dovolena-na-statku-detail/haidgerberhof-ritten+3188.html

Zámek Wolfsthurn

Wolfsthurn je rezidence naproti Terlanu, obklopená ovocnými sady a nádhernými vinicemi. Nebylo to však vždy takto tiché a malebné místo. Podle mýtů se zde čas od času objevoval duch. Strašil lidi, v noci vydával nesnesitelný hluk a dokonce i jednou převrhnul kolébku s dítětem. Ale nikdy ho nikdo neviděl. Říkávalo se, že ho zahlédli na nádvoří v podobizně hořícího prasete. Později byl hrad požehnán a bylo konáno mnoho mší za neklidné duše, co zde zemřely. Až jednoho dne hluk přestal.

Copyright Burg Wolfsthurn Ubytování naleznete zde: https://www.roterhahn.cz/cz/dovolena-na-statku-v-jiznim-tyrolsku/apartmany-a-pokoje/dovolena-na-statku-detail/burg-wolfsthurn-andrian-ad-weinstrasse+2429 .html

Pokud se vám tyto příběhy líbily, určitě by se vám mohl líbit i výlet do Aberstücklu. Můžete zůstat v jedné z našich farem Roter Hahn a vydat se za dobrodružstvím. Podél stezek, děti ze základní školy Aberstückl, na velkých panelech různými způsoby zobrazovaly devět legend z údolí. Tato procházka není prospěšná jen ku zdraví, ale ještě na si na ni utříbíte mysl a děti nebo i vy se dozvíte něco nového o Jižním Tyrolsku.

Vall Sarntine má také největší poutní místo v Evropě, které nabízí i mnoho dalšího. Dovolená na statku v údolí Sarntal: https://www.roterhahn.cz/cz/dovolena-v-jiznim-tyrolsku/dovolena-jizni-tyrolsko/bozen-a-okoli/dovolena-na-statku-v-sarntal/