TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Lago di Garda – golfový ráj

Lago di Garda – golfový ráj

surfen am gardaseeFasinující atmosféra, která nadchla už Johanna Wolfganga Goetha, je první, co si návštěvník Gardského jezera uvědomí. Jezero Lago di Garda patří k nekrásnějším koutům Evropy.  Rozprostírá se na hranici mezi třemi regiony – Trentino na severu, Lombardie na západě a jihu a Veneto na jihu a východě a je současně největším italským jezerem.

Jeho plocha činí 370 km čtverečních. Bylo  vytvořeno obrovským Adižským ledovcem, který vyhloubil tuto gigantickou, 372 metrů hlubokou vanu. Na severu je jezero úzké (5km)  a rozšiřuje se až na 18 km. Zatímco západní břeh vyplňují osamělé skupiny Alpi di Ledro, východní břeh je ve stínu kompaktního 60 km dlouhého hřebene Monte Baldo, který převyšuje jezero Lago di Garda o 2000 metrů.

Golfová hřiště se nacházejí především na jižní části jezera. Po četných doporučeních jsme si vybrali čtyři:

GardaGolf Country Club

Golfové hřiště GardaGolf  Country Club je naprostá jednička. Leží u vesnice Soiano de Lago na jihozápadní straně jezera. Ze sympatické  klubovny v bezprostřední blízkosti parkoviště se vyráží na tři devítky, které lze libovolně kombinovat.  

Je začátek května, vše kvete a teploty jsou letní. Nadherné vzrostlé stromoví však sluníčko nepustí, takže se dá říct, že i v létě to tu nemusí být o život. Cypřiše, stoleté duby, středomořské pinie, olivovníky a rybníky lemují mírně kopcovité, skvěle udržované fairwaye. Výhledy na hory na východním pobřeží stejně jako skála Rocca di Manerba se strmě spadající hranou k vodě jsou nezapomenutelným zážitkem.  

Každý rok 16.000 hostů
Hřiště je opravdu nádherné, nejen díky pestré flóře, ale samozřejmě i jamkám, které jsou velmi promyšleně umístěny, těžkým greenům, obklopenými jezírky a četnými bunkery. Žádná z nich se neopakuje a když si hráč dá osvěžující mok na terase, dokáže si určitě každou vybavit.

Hřiště bylo vybudováno v roce 1986 podle projektu anglických architektů Cotton, Penick, Steel and Partners. Přestože jsou fairwaye relativně široké, vyžaduje naprostou přesnost. Některé jamky jsou velmi dlouhé. Příroda dotváří naprosto noblesní scenerii.  

Hřiště je velmi oblíbené a v Itálii má skvělou pověst. Ročně zde hraje 16.000 hostů. K nejprominentnějším patří Franz Beckenbauer a Oliver Kahn. „Ti jsou u nás často,“  vypráví pyšně recepční…

Klub má kolem 600 členů, což nestojí za řeč. Na Itálii je to ovšem relativně vysoké číslo, protože zde se pohybuje průměrný počet členů v klubech kolem 250, přičemž mnohé elitní kluby  prý ani více členů nechtějí.


GardaGolf  Country Club: Adresa: Via A. Omodeo 2; 25080 Soiano del Lago (Brescia)
       end_of_the_skype_highlighting
www.gardagolf.it
Autoři: Cotton, Pennick Steel & Partners
27 jamek

červená devítka: 2.986 m (ze žlutých)/2.629 m (z červených)

bílá devítka: 3.069 m (ze žlutých)/2.711 m (z červených)

žlutá devítka: 2.798 m (ze žlutých)/2.432 m (z červených)

HCP-omezení: 36
 

Chervò Golf San Vigilio    

Nový golfový resort v Lombardii byl otevřen před dvěma lety. Bombastická klubovna, z jejíž terasy je slibný rozhled na celý resort, velkoryse pojaté společenské prostory a skvěle zásobený pro shop, venku velká flotila e-cartů v typické Chervò zelené barvě, driving ranch, cvičné greeny, chipping a pitsching  - vše působí působí velmi noblesním dojmem. 

Hřiště se nachází na jižní straně jezera mezi středisky Pozzolengo, Sirmione a Desenzano u obce Pozzolengo, na mírných svazích, které lemují jezero. Dva jihotyrolští investoři poskytli finance a bratři Erlachové se svou renomovanou značkou Chervò jméno pro golfový resort, který v současné době v Itálii nemá obdoby.  

Tři devítky Solferino, Benaco a San Martino jsou označeny jako mistrovské. Kombinace Solferina a Benaco je nejzajímavější. Hřiště je však ještě poněkud „surové“,  dva roky jsou dva roky, chybí vzrostlé stromoví a atraktivní flóra. Navíc jsou si některé jamky celkem podobné. V létě tu bude určitě pěkný pařák, před kterým není úniku. Za deset let to však bude určitě vypadat úplně jinak.  

Co do hráčského nadšení zatím nelze golfové hřiště srovnávat s hřištěm GardaGolf. Ovšem italská kuchyně v klubovně stojí už dnes za návštěvu. 

Chervò Golf San Vigilio Adresa: Loc. San Vigilio, 25010 Pozzolengo

Z Desenzana serpentinami nahoru a dostanete se do Padenghe, kde se nachází zajímavý golfový resort Palazzo Arzaga Hotel SPA & Golf Resort, který je ve vlastnictví rodiny barona Lando Lanni della Quara. Uprostřed trůní Palazzo Arzaga, který pochází z 15. století a který byl v 19. století rozšířen na panské sídlo. Dnes se tu nachází prvotřídní pětihvězdičkový hotel, stylová klubovna s komfortním zázemím a tři devítky.    

18 jamek navrhl Jack Nicklaus junior a 9 jamek bylo svěřeno Garymu Playerovi.

Hřiště Jacka Nicklause nemá typický design, ale připomíná americká hřiště – široké, velkorysé fairwaye, velké bunkery bezpečně chránící greeny, nepříjemné vodní překážky – kvůli tomu zde bylo vytvořeno pět umělých jezírek,  členité greeny.

Devítka Garyho Playera je spíš britská, má úzké fairwaye a zvýšené greeny. Je techničtější a kratší. Zde nestačí jen pálit, zde se musí pořádně přemýšlet. Jak říkají Britové „it is very tricky“.

Kde se ubytovat – Grandhotel Gardone

Vzhledem k tomu, že většina zajímavých hřišť je spíš na jihu a jihozápadě, doporučuji západní břeh jezera. Jedno z nejelegantnějších středisek je bezpochyby Gardone. Jeho historie začíná v druhé polovině 19. století, kdy se Gardone zásluhou několika německých lékařů vyvinulo z malé rybářské vesničky na světoznámé letovisko. Grandhotel Gardone byl vlastně první hotel na jezeře, který zde byl vybudován, a ztělesňoval eleganci a styl přelomu 19. a 20. století, kdy se Lago di Garda stalo vyhledávaným cílem. Hotel se stal cílem šlechty a intelektuálů z celé Evropy.

Osobnosti jako Winston Churchill nebo William Somerset Maugham byli štamgasty hotelu. Dodnes si lze rezervovat pokoj Winstona Churchilla, který je neustále zachován v původním stavu, samozřejmě s moderní důmyslně ukrytou technikou.

Majestátní fasáda, která je majestátní právě jen z pohledu z jezera (z opačné strany působí hotel jako tovární objekt), mělá své odůvodnění: v době budování hotelu byl jediný přístup do hotelu jen lodí z jezera, tedy proč se věnovat fasádě, kterou není vidět. Není tedy divu, že jsme při hledání hotelu, na dnes už vybudované silnici kopírující západní pobřeží, dvakrát přejeli.

Již hotelové lobby je začátek cesty do minulosti. Elegantní kavárna, taneční sál, restaurace, herna, čítárna, intimita prostorných, elegantních, vkusně zařízených pokojů,  zahrada s tropickou vegetací – a odevšad grandiózní výhled na jezero – to vše zaručuje pohodu na nejvyšší úrovni.

Hlavní restaurace, která se nachází na verandě přímo na jezeře, nabízí především italské speciality a na vinném lístku se nachází více než 100 druhů vín.

Samozřejmě jsou kolem jezera tisíce ubytovacích možností – od luxusních hotelů, přes pohodlné prázdninové apartmány až po sympatické rodinné hostince s vlastními vinicemi, ve kterých jsou nabízeny místní speciality za opravdu lidové ceny. Ale Grandhotel Gardone je zážitek pro ty, kteří hledají něco neobvyklého.

du lac et du parc grand resort - parco 65

du lac et du parc aussenansicht