TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Kulinární podzim v Dolním Rakousku

Kulinární podzim v Dolním Rakousku

dvofownbjikz7jlkdkqu3ld7ghvhbxpdufhfnf4zwars mvl95c8xbqp_lpgnqg_48euy-0

Pokud hledáte tip na podzimní odpočinek, v Dolním Rakousku naleznete vše, co potřebujte, navíc to od nás není vůbec daleko. Čerstvý vzduch, krásná krajina, která hraje barvami, příjemní lidé a plno kulinářských slavností. Nevypadá to jako pravá podzimní idylka?

Zatímco na jiných místech se sezona pomalu blíží ke konci, v Dolním Rakousku začíná páté roční období: dolnorakouský vinařský podzim. Hlavní vinařská země Rakouska s Dolnorakouskou vinařskou cestou v délce 830 km ohromuje svou téměř dvoutisíciletou vinohradnickou kulturou a spoustou akcí odehrávajících se kolem „hroznové šťávy“ a nejen ní.

V období vinobraní se ve Waldviertelu konají početné gurmánské slavnosti oslavující regionální produkty. Kapr, brambory, mák a další pochoutky chutnají na severozápadě Dolního Rakouska opravdu skvěle. Oblíbené jsou i pikniky v přírodě, jež nabízejí weinviertelští hostinští. Bohatě naplněný piknikový koš s lahví vína se značkou Weinviertel DAC a regionálními specialitami si lze vychutnat na krásných místech a nabídne zcela soukromý gurmánský zážitek.

Ve Vídeňském lese se promění vodovodní turistická stezka v nejdelší šenk světa, tzv. požitkářskou míli „Genussmeile“. Ta je dlouhá 10 kilometrů, na kterých potkáte 80 vinařů a nespočet místních výrobců a nejrůznějšími dobrotami. Mostviertel zase láká na zážitkové cesty k místním producentům, kteří pěstují ty nejlepší hrušky, dřínky a víno. Ti, kteří milují zvěřinu, by neměli vynechat zážitkovou pěší túru v parku Ötscher-Tormäuer, která se koná 23. září. Vydají se po stopách zvěře, piva a bylinkářství a ochutnají nečekané kulinářské zajímavosti.

Neuvěřitelné pokrmy z těch nejlepších waldviertelských erteplí nabízí každoroční slavnosti v Gerasu. Na celé dva dny se náměstí promění v obrovskou kulinářskou tabuli plnou bramborových pokrmů a regionálních specialit.

Milovníci máku by neměli vynechat turistický den s makovým štrúdlem ve vesničce Mohndorf Armschlag. Během přibližně osmikilometrové pěší túry kolem vsi je možné si vychutnat to nejlepší pohostinství!

V popředí zájmu jsou v regionu Retzer Land kromě jedlých a ozdobných dýní také olejové dýně. Největší bobule světa, kterým se v nářečí říká „Bluza“, udávají každoročně během sklizní tón všeho dění a oslav. Sklizeň přibližně 600 různých odrůd dýní začíná kolem poloviny září a trvá až do října. Své pevné místo zaujímá „Bluza“ ve weinviertelském jídelníčku již stovky let. Určitě byste si neměli nechat ujít ochutnávku dýňových jader, oleje z dýňových jader, dýňové polévky, guláše nebo rohlíčků.

Ve Waldviertelu je přes tisíc rybníků, které jsou plné kaprů. Výlovy jsou každoročně velkým svátkem. Největší se koná u rybníka Bruneiteich, cca 4 km severně od Heidenreichsteinu, kde si drží starý zvyk předávání ryb pomocí dlouhého lidského řetězu z vody až do kádí. Ale

téměř každá větší vesnice pořádá slavnosti, kde se podávají dobroty nejen z kaprů, ale i dalších sladkovodních ryb.

Pokud byste si chtěli nejen užívat regionální speciality, ale také si trochu zasportovat, ideální je do Dolního Rakouska přibalit pohorky nebo kolo.