TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Kam na jeden z nejlepších ryzlinků na světě? Rozhodně do Moselského údolí!

Kam na jeden z nejlepších ryzlinků na světě? Rozhodně do Moselského údolí!

marienthalausblick

Moselská vinařská oblast leží nedaleko 51. stupně zeměpisné šířky, který je nejsevernější klimatickou hranicí pro pěstování vinné révy. Země se pyšní oslnivou a úspěšnou historií vinařství a je nazývána „královstvím ryzlinku rýnského". Tomu se v chladnějším prostředí velice daří, a to především na jihozápadě Německa, který je vinařskými oblastmi protkaný. Význam místních slunečných svahů dokázali ocenit již Římané a byli to právě oni, kdo tu začal vinnou révu pěstovat. Po téměř tisíci letech tradice tamní vinaři opravdu vědí, co dělají, a na výsledcích jejich práce je to nepochybně znát.

První zmínky o ryzlinku pocházejí z roku 1435, kdy hrabě z Katzenelnbogenu zakoupil od místního vinaře šest sudů vína vyrobeného z odrůdy riesslingen. Ta se o více než sto let později, v roce 1552, objevuje v latinském herbáři Hieronyma Bocka pod názvem Riesling. Dnes se ryzlink nejčastěji popíjí brzy po jeho sklizni. Mladý ryzlink je lehce ovocný a aromatický, chutí připomíná jablka, grapefruity, broskve, med a květ růže. Díky vyššímu obsahu kyselin je navíc velmi osvěžující.

Ryzlink se řadí mezi odrůdy, které svou chutí věrně reflektují půdu, ve které jsou pěstovány. Díky prodloužené době zrání a místnímu břidličnému podloží je zdejší Ryzlink rýnský téměř nesrovnatelný s ostatními ryzlinky. Podobného názoru je také Tom Stevenson, autor Sothebyho Encyklopedie Vín, který tvrdí, že žádné jiné víno nesnoubí v jediném doušku takovou jemnost, intenzivní chuť a pronikavou kyselinku, jako pravý rýnský Ryzlink.

Nejstrmější vinohrad na světě

Na soutoku řek Mosela, Sára a Ruwer se rozkládá vinařská oblast pyšnící se vysokou mezinárodní prestiží. Specializuje se právě na produkci ryzlinku, jemuž se na místních břidlicových, dramaticky vyhlížejících svazích náramně daří. Moselské víno je lehké a svěží s vyšším obsahem kyselin, typický je také jeho minerální charakter. Moselský region se těší dobré pověsti doma i v zahraničí a místní vína patří ke špičkám německé produkce.

Půdy v rýnských břidlicových kopcích jsou na horní Mosele charakteristické lasturovými vápenci, zvětralými břidlicemi, které vznikly v období svrchního triasu, zatímco v údolích Sáry a Ruwer ovládá terroir devonská břidlice. Vína z tohoto regionu tak získávají svou ocelovou, vybroušenou kyselost, která vystupuje více než v produktech střední Mosely. Většina vinic v Porýní leží na strmých svazích, což je více než v kterékoliv jiné německé pěstitelské oblasti. Obhospodařování je pracovně náročné, a proto vyžaduje vysoké náklady. Nedávno byl pojem „strmá poloha" oficiálně zaveden jako znak kvality. Nedaleko vesnice Bremm leží vinohrad Calmont, který je se svými 65° nejstrmějším vinohradem na světě.

Slavnosti vína

Nejlepší doba k návštěvě vinařských oblastí je samozřejmě na podzim. Každé vinařské městečko pořádá své vlastní tradiční slavnosti spojené s trhem, procesími a ohňostroji, které jsou skvělou příležitostí se obveselit sklenkou vína, ochutnat místní speciality, pohovořit s vinaři a samozřejmě zakoupit nějakou tu lahvinku domů na památku.

Světový prim mezi festivaly vína drží Wurstmarkt konající se každoročně v Dürkheimu. Festival s téměř 600letou tradicí nabízí více než 150 druhů vín z 50 oblastí – od jemného ryzlinku po nejvybranější ledová vína. Letošní termín připadá na dva víkendy v září – od 9. do 13. a od 16. do 19. září 2016. Více na www.duerkheimer-wurstmarkt.de

Milovníci červeného vína by se měli vydat do údolí říčky Áry, „divoké dcery Rýna", která je proslulá výrobou tmavého moku. Druhý víkend v září se tu bude slavit v malebném městečku Ahrweiler, zatímco poslední víkend bude patřit vínu v městečku Dernau. Ani zbývající víkendy ale nezůstanou zkrátka, víno má v údolí Áry své místo po celý měsíc.