TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Hamburk láká na okružní plavby, památky i Beatles

Hamburk láká na okružní plavby, památky i Beatles

lod

Město na dolním Labi svým návštěvníkům nabízí pestrou směs atrakcí, kultury a památek. Ta z Hamburku dělá ideální cíl pro rodinnou dovolenou i víkendové pobyty. Návštěvu města lze v září spojit s jedinečnou přehlídkou výletních lodí.

Okružní plavby rozzáří ohňostroj

Až 9. září večer šest velkých výletních lodí společně opustí hamburský přístav, vyprovázet je bude eskorta 24 dalších plavidel a především velký ohňostroj. Půjde o vyvrcholení populárních Dnů okružních plaveb (Hamburg Cruise Days), které se letos od 8. do 10. září v Hamburku konají již pošesté. V rámci akce na lodě o celkové délce 1575 metrů nastoupí více než 17 tisíc pasažérů. Umělec Michael Batz v projektu Blue Port Hamburg rozsvítí přístav modrými světly, která ozáří více než sto pontonů, jeřábů a dalších objektů.

Přehlídku lodí doprovázejí další akce, například přední evropský veletrh okružních plaveb Seatrade Europe, který se koná od 6. do 8. září. Slavnosti lze spojit také s námořními trhy mezi terminálem okružních plaveb HafenCity a čtvrtí Altona. Na návštěvníky zde čeká skvělé jídlo a pití, ale i wellness nebo informace o možnostech zaměstnání.

Tisíce mostů a brána do světa

Hamburk, druhé největší město Německa, tvoří zároveň jednu ze šestnácti spolkových zemí SRN. Jeho přístav, do nějž ročně připluje více než 13 000 námořních lodí, je po Rotterdamu druhý největší v Evropě. K Severnímu moři je to z města ještě asi 100 kilometrů, Labe je však v Hamburku dostatečně hluboké a široké i pro ta největší plavidla.

Díky svému přístavu a jeho roli ve vystěhovalectví do Ameriky bývá Hamburk nazývám německou „branou do světa". Je však také ekologickým srdcem Evropy, protože čtyřicet procent městské oblasti tvoří parky, lesy, vodní plochy, a chráněné přírodní oblasti. Hamburk díky tomu v roce 2011 získal titul hlavního ekologického města Evropy. Město je protkané vodními kanály, přes něž vede téměř 2500 mostů, více než v Amsterdamu a Benátkách dohromady.

Na Staré město dohlíží dvacet králů

Středu Hamburku vévodí majestátní budova radnice. Ta byla postavena v letech 1886 – 1897, stojí na 4000 dubových pilotách a disponuje 647 místnostmi. Na rozdíl od budov v tradičním hanzovním stylu se radnice pyšní zdobnou fasádou, z níž na město shlíží celkem 20 soch německých králů a císařů.

Druhou dominantou města je kostel svatého Michaela neboli „Michel", symbol Hamburku. Jeho stotřicetimetrová věž je volně přístupná všem návštěvníkům a umožňuje vyhlídku na přístav a celé město. Sejít můžete i do podzemní krypty kostela, kde se promítá film o tisícileté historii města.

Populárním místem k setkávání a odpočinku v centru města je promenáda Jungfernstieg, kde kdysi hamburské měšťanské rodiny uváděly do společnosti své mladé neprovdané dcery. Po občerstvení v Alsterpavillonu odsud můžete vyrazit na nákupy do okolních obchodních domů i malých obchůdků a den příjemně zakončit večerní projížďkou parníkem po jezeru Alster.

Přístav ožívá kulturou

V bývalé přístavní čtvrti vyrůstá projekt HafenCity neboli Přístavní město. Mezi jeho moderními stavbami vyčnívá Labská filharmonie, budova s odvážnou skleněnou konstrukcí inspirovanou vlnami. Supermoderní nástavba na historické cihelné budově spojuje hamburskou hanzovní minulost s potřebami současného města. Z její vyhlídkové plošiny je skvělý výhled. Naopak hlavní sál, který nabízí posluchačům 2100 míst, se skrývá v hloubi budovy.

Milovníci kultury si přijdou na své i mimo přístav. Galerie Kunsthalle vystavuje mistrovská díla včetně těch Rembrandtových, pozornost tisíců návštěvníků přitahují i speciální výstavy, které každoročně získávají mezinárodní ocenění. Za návštěvu jistě stojí také muzeum vystěhovalectví Ballinstadt, v němž návštěvníci mohou na vlastní kůži zažít způsob života emigrantů včetně pobytu v rekonstruovaných kajutách lodí na cestě do Ameriky.

Historická čtvrť Speicherstadt, součást světového dědictví UNESCO, je největším souvislým komplexem skladišť na světě. Tvoří jej budovy skladů z konce 19. století a jeho jednotlivé památky je možné obdivovat během turistických plaveb po kanálech. Hlavní atrakcí oblasti je Miniatur Wunderland, největší areál modelových železnic na světě. Tvojí jej 13 km kolejí, 930 vláčků s 14 450 vagóny a statisíce dalších modelů. Probíhá zde železniční provoz řízený počítačem, dokonce se tu každých 15 minut střídá den a noc. Vedle částí věnovaných různým zemím světa zde nalezneme i vodní nádrž, po níž jezdí 16 lodí mezi miniaturními přístavy.

St. Pauli se probouzí v noci

St. Pauli je čtvrtí známou vedle místního fotbalového klubu především díky rušnému nočnímu životu. Proslulá je ulice Reeperbahn, označovaná také jako „hříšná míle". Přes den je klidná, ale večer touto ulicí dlouhou 930 metrů začínají proudit davy lidí hledajících zábavu od kabaretu přes techno až po prostituci. V nedaleké Herbertstraße je dokonce možné spatřit lehce oděné ženy ve výlohách.

Právě v této zábavní čtvrti na začátku kariéry pravidelně vystupovala skupina Beatles, po níž je dnes pojmenováno jedno z místních náměstí. Prostor mezi žulovou dlažbou vyplňují ocelové pásy, v nichž je vyryto 70 písní Beatles, a osvětlení vytváří iluzi otáčející se gramofonové desky.

TIPY PRO NÁVŠTĚVNÍKY

· Z Prahy do Hamburku létá pravidelná linka letecké společnosti Eurowings, let trvá jen něco málo přes hodinu a letenky je možné zarezervovat na webu www.eurowings.com

· Hamburk nabízí návštěvnickou kartu Hamburg Card, kterou lze koupit v informačních centrech nebo v automatech na jízdenky za cenu od 9,90 eur pro jednotlivce či od 18,50 eur pro skupinu až pěti osob. Karta zahrnuje použití MHD i slevy na vstupném do muzeí a galerií nebo na prohlídky města. Na webu www.hamburg-tourism.de je možné pořídit si balíček zahrnující vedle Hamburg Card také ubytování v hotelu dle vlastního výběru za zvýhodněnou cenu.

· Hamburk díky své rybářské a námořnické tradici oplývá gastronomickými specialitami:

o Aalsuppe – polévka se zeleninou a úhořím masem

o Schwarzsauer – nakyslá krvavá polévka

o Birnen, Bohnen und Speck – slanina se zelenými fazolkami a hruškami

o Fischbrötchen – čerstvá ryba v křupavé, čerstvě upečené housce