TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Do polského Krakova za historií i solnými doly

Do polského Krakova za historií i solnými doly

krakov 01

Hledáte ideální místo víkendový pobyt i jednodenní výlet s rodinou za poznáním a odpočinkem? Pak určitě vyrazte do polského Krakova, který leží pouhých 130 kilometrů od českých hranic. Starobylá metropole na řece Visle vás uchvátí historickými domy a paláci, vznešenými kostely, ale také mnoha obchůdky, stánky s místními specialitami i restauracemi a kavárnami.

Krakov je historickým sídlem polských králů a jedněmi z jeho nejvýznamnějších dominant jsou proto beze sporu Královský hrad a katedrála sv. Stanislava a Václava na vrchu Wawel. Hrad po staletí sloužil jako sídlo polských králů, katedrála byla místem jejich korunovací i posledního spočinutí.

Lákadlem návrší je i Dračí jeskyně se sochou draka, který chrlí z tlamy oheň. Váže se k ní pověst o sedmihlavém drakovi, který trápil celé město. Podle pověsti draka usmrtil rytíř Krak, jehož jméno nyní město nese.

I historické centrum metropole, zapsané v roce 1973 na seznam UNESCO, je plné památek, mezi nimiž je řada kostelů, nejstarší univerzitní budova v Polsku i sedmdesát metrů vysoká radniční věž z 13. století. Za návštěvu stojí i Rynek Glowny, hlavní náměstí s unikátním zastřešeným tržištěm ležící ve Starém městě.

Pro milovníky nedávné historie bude zážitkem návštěva bývalého židovského ghetta Kaziměř s malými úzkými uličkami, spoustou synagog a budovou bývalých jatek. Dobu druhé světové války vám přiblíží také muzeum v továrně Oskara Schindlera, známé z filmu Schindlerův seznam.

Krakov ale není jen městem památek. Centrum města je plné restaurací i kaváren. Ochutnat můžete některou z polských specialit – pirohy, voňavé klobásky, zelí, houby i ryby. Úroveň místních kaváren se rovná s jinými evropskými metropolemi a příjemným zpestřením jsou také čokoládovny s pestrou a mnohdy netradiční nabídkou této sladké pochutiny.

Ani kolem Krakova není nouze o zajímavá místa. Pokud vám to program dovolí, vyrazte jihozápadně od metropole, kde se nachází obec Wieliczka. Zde najdete v devíti patrech až 327 metrů pod zemí solné doly zapsané na seznamu památek UNESCO. Jejich návštěva rozhodně stojí za to.

Protože Krakov není od českých hranic vůbec daleko, nabízí se hned několik možností, jak se do města vydat. Do Krakova se pohodlně dostanete například žlutými autobusy STUDENT AGENCY, které vyrážejí na cestu z Ostravy do Krakova přes Katovice až osmkrát denně za cenu od 250 korun. Zvolit ale můžete také dopravu vlakem nebo vlastním autem.

INFOBOX

Co při návštěvě Krakova nevynechat:

Královský hrad Wawel a Katedrála na Wawelu

Brána Barbakán – zachovaná část původního opevnění

Rynek Glowny – tržnice Sukiennice, Mariánský kostel, Radniční věž

Židovská čtvrť Kazimierz – židovské hřbitovy, synagogy

Akce:

Fotoměsíc v Krakově (květen) – po celém městě se v květnu konají desítky výstav. Expozice najdete v kavárnách a barech, ale také třeba ve starém pivovaru nebo Schindlerově továrně (photomonth.com).

Divadelní festival (říjen) – účastní se ho divadelníci z 45 zemí a divákům představí všechny aspekty divadla včetně dramatu, tance a komedie.

Juvenálie (květen) – podle některých nejlepší období roku pro mladé lidi a studenty, kteří obdrží symbolické klíče o města, zejména. Na týden Krakov ožije bujarými akcemi, koncerty a večírky, z nichž mnohé jsou přístupné i pro nestudenty (juwenalia.pl).

Krakovský filmový festival (květen-červen) – filmový festival se zaměřením zejména na krátké filmy, dokumenty a animovanou tvorbu (kff.com.pl).

Mezinárodní festival pouličního divadla (červenec) – tradiční festival pouličního umění představí herce, cirkusové akrobaty, komedianty i hudebníky (teatrkto.pl).

Světový den mládeže (20. – 31. července) - setkání mládeže se papežem Františkem (http://polskyinstitut.cz/?d=news&i=250&lng=cz).

Měna: Polský zlotý (kurz je přibližně 6 Kč za 1 PLN)

Důležitá telefonní čísla:

997 – policie

998 – hasiči

999 – první pomoc