TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Češi už si rezervují letenky na léto - v kurzu jsou Itálie a Španělsko

Češi už si rezervují letenky na léto - v kurzu jsou Itálie a Španělsko

0ebzxto1rh1nlwa5 gargzxqlzxq1sbljlzzwzv30gqjd8ghjr2utp-sgdslng3gjqqz7ja

Ačkoliv bychom si Mezinárodní den štěstí, který připadá na 20. března, představovali letos možná jinak, nemusí to nutně znamenat, že se musíme utápět v depresi a vzdávat se svých plánů, třeba i těch cestovatelských. Podle mnohých studií* dokonce samotné plánování cesty může prospět duševnímu zdraví, a to i přes její ne zcela jasný časový horizont.

Zdá se, že této strategie se drží i Češi - už teď část z nich dle Kiwi rezervuje letenky na léto, a to hlavně do destinací ve Španělsku a Itálii. Potvrzují tak výsledky podzimního průzkumu Kiwi ve spolupráci se STEM/MARK zaměřeného mimo jiné na cestovní plány Čechů pro rok 2021 - tedy zůstat v Evropě.

Údaje Kiwi.com naznačují, že lidé dovolenou plánují už nyní. “Dle našich globálních dat lidé začali plánovat a rezervovat lety pro letní dovolenou už od začátku roku. Doposud jsme celosvětově zaznamenali nejvíce rezervací na léto do Atén, na Mallorcu, do Istanbulu, Milána a Paříže,” říká Eliška Řezníček Dočkalová, ředitelka zákaznické zkušenosti v Kiwi.

Podobně jsou na tom i Češi. “Lidé cestující z České republiky se o letenky na léto nejen více zajímají, ale už si je i rezervují. Nejpopulárnější jsou destinace v Itálii a Španělsku - Milán, Barcelona, Malta či Mallorca,” dodává Eliška Řezníček Dočkalová.

Podle ní jsou tyto destinace těmi, které čeští cestovatelé pokládají i během pandemie za ty bezpečnější. Následují tak výsledky podzimního průzkum Kiwi.com ve spolupráci se STEM/MARK, který předpověděl, že i v roce 2021 drtivá většina Čechů - 70 % z nich - nebude chtít cestovat mimo Evropu, právě s ohledem na bezpečnost a cestovní omezení, a současně bude preferovat flexibilnější možnosti rezervace a případně pojištění, se kterým mohou bez obav zrušit svou rezervaci v případě, že dojde k neočekávané situaci.

“S ohledem na situaci zaznamenáváme zvýšenou poptávku právě po speciálních tarifech, které zákazníkům dávají větší jistotu v plánování dovolené. Domnívám se, že i to je důvodem rezervací letních cest už nyní v březnu,” dodává.

Plánování evropské dovolené nahrává i fakt, že Evropská komise zveřejnila záměr vytvořit digitální cestovní certifikát, který by obyvatelům EU umožnil volně se pohybovat v rámci jejích hranic a výrazně tak usnadnil nutnou cestovní administrativu i během pandemie.

* Studie provedená Institutem pro aplikovaný výzkum potvrdila, že 97 % respondentů se při samotném plánování cesty cítí šťastnější, 71 % z nich říká, že naplánovaná cesta v horizontu 6 měsíců jim takřka vlévá energii do žil. (Study of Applied Positive Research: conducted in August 2020, sample consisted of 263 US based adults)

**Barcelona, Milán a Málaga patří dle žebříčku Kiwi.com současně mezi top 10 destinací, kam Češi nejraději cestují, už od roku 2018