TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Bývalý uhelný důl Zollverein pod ochranou UNESCO láká na množství kulturních akcí

Bývalý uhelný důl Zollverein pod ochranou UNESCO láká na množství kulturních akcí

copyright jochen tack stiftung zollverein

Není příliš časté, aby se bývalý uhelný důl dostal pod ochranu UNESCO. Přesně to se ale stalo v případě těžebního komplexu Zollverein v německém Porúří, který se změnil ve vyhledávané kulturní centrum, kde pravidelně probíhají výstavy a festivaly. Jeden a půl milionu návštěvníků ročně z komplexu dělá nejnavštěvovanější turistickou atrakci v oblasti Porúří. Ne nadarmo se pyšní označením „nejkrásnější uhelný důl na světě".

Komplex, který sestává celkem z dvaceti budov, je zajímavý už jen svou architekturou. Symetrické stavby uspořádané podle dvou os fascinují návštěvníky dodnes. Dominantním prvkem je pak nepochybně těžební věž, která celému komplexu už z dálky vévodí.

Mezi lety 1847 a 1986 tu bylo vytěženo celkem 240 milionů tun uhlí a za tu dobu tady pracovalo až 8 tisíc dělníků, ať už nad zemí nebo pod ní. Důl byl definitivně uzavřen 23. prosince 1986 jako poslední v Essenu a v podstatě okamžitě se začalo pracovat na jeho udržení a zrestaurování. A výsledkem bylo právě přijetí pod ochranu UNESCO v roce 2001. Od této doby byl Zollverein několikrát vyhlášen jako nejlepší místo pro konání kulturních akcí v celém Německu.

Cestou uhlí do historie

Pro zájemce, kteří chtějí nakouknout do těžební historie místa, jsou připraveny komentované prohlídky mapující „cestu uhlí". Během nich si účastníci projdou nadzemní část komplexu a zjistí, jaké to bylo pracovat v kdysi nejvýznamnějším uhelném dole na světě a v největší koksovně Evropy. Návštěvníci proniknou jak do samotného pracovního procesu, tak i do života tehdejších těžebních dělníků. Kromě toho se dozvědí i detaily týkající se architektury, okolního prostředí a přeměny bývalého těžebního dolu na kulturní centrum pod ochranou UNESCO.

Ti, kteří chtějí rychle a bez větší námahy vidět celý areál, mohou využít E-Bus. Během dvouhodinové projížďky se tak dozvědí vše potřebné o historii a architektuře a prohlédnou si nejdůležitější části komplexu.

Množství výstav v Muzeu Porúří

Detailní pohled do historie Zollvereinu nabízí také Muzeum Porúří. Ve třech patrech mohou lidé navštívit stálé i dočasné výstavy přibližující nejen minulost, ale i současnost areálu. Kromě stálé exhibice „Příroda, kultura a historie Porúří" muzeum nedávno otevřelo i výstavy „1914 – uprostřed Evropy" a „Počátky Porúří: pozdní starověk a raný novověk na březích řek Rýn a Rúr". V letošním roce je pro návštěvníky připravena speciální exhibice „Rock a pop v Porúří", která mapuje celkem šest desetiletí historie hudby.

Koho spíš než historie zajímá moderní umění a design, neměl by si nechat ujít návštěvu muzea Red Dot Design. V něm je ke zhlédnutí okolo dvou tisíc exponátů shromážděných ze 45 zemí, což z něj dělá místo s největší výstavou současného designu na světě.

Kulturní akce i sportovní vyžití

Kromě muzeí nabízí Zollverein i nepřeberné množství kulturních akcí všeho druhu. Například od 8. května do 25. září 2016 trvá instalace německo-americké umělkyně Marie Nordmanové pracující se světlem, tmou a slunečními paprsky pod názvem PRIMAVERA. V komplexu se bude také v termínu od 12. srpna do 24. září konat tradiční mezinárodní festival Ruhrtriennale, který přináší řadu kulturních akcí, inspirující premiéry a nové produkce umělců z celého světa.

V parku, který přiléhá ke komplexu, mohou návštěvníci svůj čas trávit aktivně nebo odpočinkem. Okolo řeky byla za léta provozu vytvořená 3 a půl kilometru dlouhá promenáda, která obíhá v podstatě celý areál. Vybízí k projížďkám na kole, procházkám a využívají ji dokonce i běžci. Zorientujete se tady snadno díky vyvýšenému 3D modelu areálu, který stojí přímo uprostřed parku.