TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Advent se blíží. 5 nejkrásnějších vánočních trhů ve střední Evropě vám učaruje

Advent se blíží. 5 nejkrásnějších vánočních trhů ve střední Evropě vám učaruje

dresden

Blížící se advent je přítomný všude, kam se člověk podívá. Venkovní teploty pomalu klesají k nule, ve večerních ulicích svítí tisíce barevných žárovek, na každém kroku je cítit cukroví, medovina nebo svařené víno a na náměstích připomínají blížící se Štědrý den vánoční trhy. Každý vánoční trh má svá specifika.

Proto jsme se rozhodli Vám přiblížit 5 trhů, které jsou v krátké dojezdové vzdálenosti a rozhodně stojí za to je navštívit. Praha, Plzeň, Bratislava, Vídeň a Drážďany – to všechno jsou města, kde Vás vánoční atmosféra doslova pohltí.

Praha

Žádným jiným městem snad ani nelze začít. Pražské vánoční trhy jsou vyhlášené po celém světě, a pokud na vás Vánoce nedolehnou v centru Prahy, tak už asi nikde. Na Václavském, Staroměstském, Tylově a také na náměstí Republiky a Míru se otevřou 26. listopadu vánoční trhy, které budou návštěvníky lákat až do 1. ledna. Při návštěvě Prahy určitě nevynechejte procházku adventní vesničkou s typickými červenými střechami, s dětmi zavítejte do Staroměstské dětské dílničky a nezapomeňte ochutnat tradiční „svařák“, který si můžete koupit ve speciálním hrníčku, který si potom jako vzpomínku odnesete domů.

Plzeň

Jako druhého českého zástupce vybíráme Plzeň a to především proto, že v tomto západočeském městě najdeme nejhezčí vánoční strom v České republice. S výjimkou roku 2015, kdy byla jako nejhezčí strom vyhlášena 16 metrů vysoká Douglaska na olomouckém Horním náměstí, se Plzni podařilo v této anketě vyhrát dokonce 4x po sobě a to v letech 2011 až 2014. Tento rok Plzeň vybrala jedli a její slavnostní rozsvícení je naplánováno na první adventní neděli 27. listopadu. Stánky budou otevřeny už o dva dny dříve a při příležitosti návštěvy Plzně můžete také objevit kouzlo katedrály svatého Bartoloměje a vystoupat do její věže, odkud se naskýtá překrásný výhled na celé město. Katedrálu najdete přímo vedle vánočních stánků na tamním náměstí Republiky, nebo zabloudit malebnými uličkami například k překrásné Velké synagoze.

Jak se dostat pohodlně do Plzně třeba z Prahy?

Vlak 105 Kč

Autobus 100 Kč

Náš tip: ušetřete se spolujízdou BlaBlaCar 60 - 80 Kč

Bratislava

Na Slovensku se těší dlouhé tradici vánoční trhy v Bratislavě. Ty ve slovenském hlavním městě začínají už o týden dříve 18. listopadu, kdy je také naplánováno rozsvícení vánočního stromu, jenž bude stát spolu s tradičními stánky na Hlavním náměstí. Hviezdoslavovo náměstí bude patřit malým dílnám a na Františkánském náměstí si především pochutnáte. Podobně jako na českých vánočních trzích nechybí grog, svařené víno nebo punč, určitě ale musíte ochutnat pravé slovenské lokše, jak na sladký způsob s oříšky nebo na slaný se škvarky případně se zelím. Pokud plánujete výlet do předvánoční Bratislavy, nejpohodlněji se tam dostanete z Brna, dejte si jen pozor na často přeplněné vlaky a autobusy, které především v předvánočním období praskají ve švech.

Vídeň

Pokud jste ještě nenavštívili vánoční Vídeň, měli byste to letos rozhodně napravit. Christkindlmarkt, což je největší trh na Radničním náměstí má otevřeno již od 12. listopadu. Oblíbenou vídeňskou atrakcí je srdíčkový strom, odkud má fotku téměř každý, kdo Vídeň v době adventu navštívil. Za návštěvu stojí i vánoční vesnička u zámku Belvedere, před jehož barokním průčelím se vyjímá majestátní vánoční strom. Vychutnat si zde můžete zpěv nejen rakouských pěveckých sborů a děti se mohou projet ve vánočním vláčku. Vídeň je opravdu bohatá na vánoční vesničky a trhy, za všechny ještě alespoň jmenujme například trh u zámku Schönbrunn nebo vesničku na náměstí Maria-Theresien-Platz.

Drážďany

Pro někoho možná překvapivě je posledním vybraným vánočním trhem ten drážďanský. Avšak není to náhoda. Toto Saské město se chlubí tím nejstarším vánočním trhem v celém Německu. Striezelmarkt slaví letos 582 let a jeho název je odvozen od slova Striezel, což je adventní pečivo a předchůdce dnešní pravé drážďanské štoly „Dresdner Christstollen“. 3. prosince můžete navštívit štolovou slavnost, kde slavnostně vyzdobené koňské spřežení táhne vůz s několikatunovou obří štolou až k pódiu na vánočním trhu Striezelmarkt.

A pokud se do Německa opravdu vydáte, po cestě se zastavte v pevnosti Königstein, ve které na vás dýchne nevšední vánoční atmosféra v prostředí tamních kasemat s výjimečných výhledem na stolovou horu Lilienstein.