Evropa Evropa 4x romantický útěk do Belgie

4x romantický útěk do Belgie

mont des_arts_kunstberg_c_jean_pol_lejeune_visit_brussels_websize

Hledáte tip na romantický výlet? Na Valentýna, prvního května či kdykoliv jindy? „Vyzkoušejte něco netradičního. Vydejte se do romantických Antverp a prohlédněte si diamanty, které nosily královny. Brusel vás zavede do ráje čokolády. Gent vám nabídne den plný relaxace. A v Liege na vás čeká romantická večeře, na jakou se nezapomíná.

1. Brusel: V opojení čokolády

Čokoládou nikdy nic nezkazíte. A co teprve, když svou drahou polovičku vytáhnete na výlet do Bruselu – města čokolády? Zajděte si do obchůdku k rodině Wittamerových, která vyrábí čokoládové lahůdky už více než sto let. Pralinky z této čokoládovny miluje i belgická královská rodina. A není to tak dávno, co Wittamerovi připravovali svatební dort pro krále Filipa a jeho choť Mathildu… Jíst čokoládu baví každého, ale co se třeba o ní i něco dovědět? Tak například, věděli jste, že čokoláda obsahuje i menší množství kofeinu? Nebo, že bílá čokoláda technicky vzato není čokoláda? V Muzeu čokolády, které najdete na adrese Rue de la tête d'Or 9-11, zjistíte také, jak Mayové a Aztékové poprvé vypěstovali kakaovník a jak se kakaové boby proměňují v čokoládu. Navíc čokoládový mág přímo před vašima očima připraví tu nejsladší delikatesu, kterou po zakončení exkurze ochutnáte.

 

2. Antverpy: Výprava za diamanty

Zamilované páry z celého světa míří do Antverp, aby spatřily lesk pravých diamantů. Neděste se, nemusíte si žádný z nich kupovat, i když dámy by si určitě říct daly. Diamantová cesta vede ulicemi kolem náměstí královny Astrid, což je diamantová čtvrt – vždyť jí projde na 70 % nejdražších kamenů na světě! Jsou zde čtyři diamantové burzy a na 1 500 firem, které s drahými kameny obchodují. I proto patří tyto ulice k nejhlídanějším na světě. Poklidné nahlédnutí do kolekcí diamantových náhrdelníků, náušnic a náramků, které patřily královnám, herečkám a jiným slavným ženám, si můžete dopřát v Diamantmuzeu. Zblízka a dlouho se na skutečné diamanty můžete vynadívat i ve vyhlášeném Diamondlandu, kde vám předvedou jejich broušení i skutečné šperkařské kreace. Pokud sem ale zamíříte s partnerem, pozor na prodavače! Jsou totiž zvyklí na to, že sem přijíždějí američtí snoubenci pro prsten s pravým diamantem!

3. Gent: Odpočinek v lázních s pivní tečkou

Co na tom, že je venku zima? Vy se můžete zahřát v lázních! V Gentu najdete jedny zcela unikátní v bývalém obchodním domě z roku 1911, který nechal textilní baron Julien Van Damme vybudovat v pozdně secesním stylu. Síly můžete nabrat v tzv. klidové sauně, kde je zákaz mluvení, v romantické vířivce nebo v unikátní parní eukalyptové lázni. Po takové relaxaci tady pak doporučují vydat se do ulic města a zahájit pivní degustaci – Gent je totiž město piva! Ochutnat musíte Gueze, které vyniká lehce nahořklou chutí, silné pivo bez pěny zvané Lambic a dámy ocení Kriek, narudlé pivo s chutí třešní. Gent ovšem nesmíte opustit, aniž byste se pustili do Kwaku – piva, které je podáváno v obří sklenici se zaobleným dnem, která neumožňuje položit ho jen tak na stůl, a proto ho musíte vypít do poslední kapky.

 

4. Lutych: Romantická večeře pro dva

Nejprve se tady vydejte na romantickou procházku kolem náměstí sv. Lamberta, prohlédněte si monumentální katedrálu sv. Pavla a největší světskou gotickou stavbu světa, kterou je palác knížete-biskupa a večer zakončete skvělou večeří v restauraci La Charbonnade, kterou najdete na adrese Rue Roture 5. Objednaný pokrm si tady sami upečete na žhavých uhlících přímo na svém stole a sladkou tečkou budou vafle, které vznikly právě v tomto belgickém městě.

Zdroj: free-europe.elines