TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Zimní sklářské pátky v Železném Brodě

Zimní sklářské pátky v Železném Brodě

foto 09
mirimport-2010-03-11-204150-17ddda49-2d46-11df-867b-001a64a218ce
Šumava Plzeňsko Západočeské lázně Severozápadní Čechy Praha Střední Čechy Českolipsko a Jizerské hory Český ráj Jižní Čechy Krkonoše a Podkrkonoší Vysočina Královehradecko Východní Čechy Jižní Morava Střední Morava a Jeseníky Východní Morava Severní Morava a Slezko  

Až do 16. března 2012 máte možnost zažít v Železném Brodě zimní sklářské pátky. Tato zajímavá akce umožňuje návštěvníkům seznámit se s historií a současností zdejšího sklářství při exkurzích v místní Střední umělecko-průmyslové škole, Městském muzeu v Železném Brodě a při návštěvách prodejen několika místních sklářských firem.

Zimní sklářské pátky jsou připraveny pro všechny, kteří chtějí vidět několik způsobů zpracování skla. V rámci Zimních sklářských pátků je pro vás otevřena Střední umělecko-průmyslová škola sklářská. Sklářské pátky začínají v 10 hod. exkurzí v SUPŠS. Zájemce, shromážděné před sklářskou školou, vyzvedne k tomu určený student a provede je školními dílnami.

Z provozních důvodů je exkurze sklářskými dílnami možná pouze od 10 hodin, nikoli v hodinách pozdějších. Ve sklářské škole si zájemci zakoupí vstupenku (50 Kč dospělí, 30 Kč studenti a důchodci), která má platnost nejen pro tuto exkurzi, ale následně i pro návštěvu Městského muzea. Exkurze v SUPŠS není možná ve dnech 23. 12., 30. 12., 3. 2. a 2. 3., kdy je z důvodů prázdnin škola zavřená. Další program Zimních sklářských pátků není však v těchto dnech omezen.

Městské muzeum v Železném Brodě (náměstí 3. května 37) se můžete seznámit s historií železnobrodského sklářství a mohou obdivovat stálou výstavu tavených plastik světově známých sklářských výtvarníků Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové. V době konání Zimních sklářských pátků je otevřeno kromě víkendu vždy i v pátek od 10 do 16 hodin.

Za skleněnou krásou do Železného Brodu

Sklářská expozice Městského muzea je orientována na vývoj železnobrodského sklářství. V prostoru roubeného průčelí Klemencovska je instalována expozice dokumentující podobu podomácké výroby skla v druhé polovině 19. století, kdy se ze sousedního Jablonecka začal rozšiřovat tehdy nový způsob obživy.

Prohlédnete si expozici mapující produkci místních sklářských firem v předválečném období, dále pak galerii osobností sklářské školy a výstavní síň Brychtové a Libenského s ukázkou tvorby těchto světově proslulých sklářů. Pro děti je k dispozici dětský koutek, kde si mohou zkusit vyrobit jednoduché předměty z korálků nebo šperky podle vlastního návrhu. Pro nejmenší děti, které ještě navlékání nezvládnou, je k dispozici papír a pastelky.

Historie vzniku městského muzea v Železném Brodě sahá na sklonek 19. století, kdy se začal z různých zdrojů pozvolna vytvářet sbírkový fond. V této době vrcholily přípravy sběru etnografického materiálu pro Národopisnou výstavu českoslovanskou v Praze (1895), kam přispěl i okresní odbor Národopisné výstavy českoslovanské ze Železného Brodu. Část sebraného materiálu putovala po skončení výstavy zpět do Železného Brodu.

Součástí expozice jsou ukázky pracovních pomůcek sklářů (sklářský stůl s kahanem, stroje na výrobu a broušení korálků, nářadí) a finálních výrobků.

Zdroj: Czech Tourism