TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Vydejte se po stopách slavných českých lyžařů

Vydejte se po stopách slavných českých lyžařů

tztal.tourismus.jens.klatt

Česko se pyšní mnoha sportovci, kteří jsou díky svým výkonům slavní daleko za hranicemi. Jedním z proslavených odvětví je sjezdové a běžecké lyžování. Hvězdami sjezdového lyžování jsou bezesporu Ondřej Bank a Šárka Záhrobská, na běžkách nás zase skvěle reprezentuje Lukáš Bauer.

Zveme vás na místa, kde tito slavní čeští lyžaři začínali. Třeba je tam při tréninku potkáte i dnes.

Lukáš Bauer Tour

České běžecké lyžování má více skvělých jmen, která figurují na předních místech při závodech Světového poháru, ovšem nejznámějším z nich je určitě Lukáš Bauer. Jeho domovem jsou Krušné hory, na běžky se poprvé postavil na Božím Daru.

Zde také pravidelně trénuje a změřit síly si s ním můžete i vy. Okruh s názvem „Lukáš Bauer Tour“ začíná na Božím Daru, dále vede cestou Na Vraky, zpět poté přes hraniční přechod Boží Dar/Oberwiesenthal. Červeně značený okruh Lukáše Bauera, který vede po Ježíškově cestě, měří sedm kilometrů  a patří k těm nejhezčím Krušnohorským trasám.

Po cestě si můžete dokonce porovnat svůj čas s Lukášovým podle tabulek, které tu rozmístila místní radnice. Informačními cedulkami chtěl Boží Dar vnést do turistického lyžování trochu závodění a vyhecovat běžkaře, aby měli z pohybu větší zážitek.

V místním informačním centru si můžete zakoupit odznak s Bauerovým podpisem, čímž přispějete na úpravy lyžařských tratí na Božím Daru.

Šárka Záhrobská začínala na Benecku

Skvělou reprezentantkou alpského lyžování je mezi ženami Šárka Záhrobská, která si na lyže poprvé stoupla v Krkonoších, odkud pochází. Začínala na sjezdovkách na Benecku, kde trávila téměř každou zimu. Benecko nabízí nádherné výhledy do kraje, na kotel i na hřebeny Krkonoš.

Vyrazit sem můžete nejen na sjezdovky, ale i na běžky. Pro milovníky bílé stopy je Benecko opravdovým rájem. Tratě jsou totiž propojeny s nedalekým běžeckým areálem na Mísečkách a tvoří tak jedno z nejkrásnějších a nejrozlehlejších sportovišť v Krkonoších. Čekají tu na vás skvěle připravené stopy jak pro klasiku, tak i tratě pro bruslení.

Jelikož Benecko je již téměř na hřebenech, budou pro vás projížďky na běžkách skvělým tipem na výlet. Šárka Záhrobská se na Benecko vždy ráda vrací, tak se při lyžování zkuste rozhlédnout. Třeba zahlédnete jak se její fialová helma mihla kolem vás.

Ondřej Bank pochází z Moravy

Mladý sjezdař Ondřej Bank se prosadil mezi elitou sjezdařů, přestože neměl tak úžasné podmínky jako jeho rakouská či německá konkurence lyžařů. Bank pochází z moravského Šumperka a poprvé si stoupl na lyže ve středisku Ski areál Panorama ve vesničce Štědrákova Lhota nedaleko Šumperka. Trénoval nejen zde, ve středisku svého otce, ale i na Červenohorském sedle v Jeseníkách.

Právě toto středisko patří v Jeseníkách k velmi bě prochází středisko velkou modernizací – od letošní zimní sezony tu bude jezdit nová 4sedačková lanovka a na příští zimu tu dokonce chtějí zavést umělé zasněžování. V současné době můžete Ondřeje potkat také na Dolní Moravě v Jeseníkách, kde často trénuje.

 Zdroj: CzechTourism