TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Víno, burčák a výběr delikates si vychutnáte na vinici sv. Kláry

Víno, burčák a výběr delikates si vychutnáte na vinici sv. Kláry

0die-donau-im-blick-weinherbst-in-der-wachau--niederoesterreich-werbung--o.2608975

V pořadí už popatnácté ožije památkově chráněná vinice sv. Kláry tradiční oslavou vinobraní. Skvělá poloha v blízkosti řeky i jedinečný výhled předurčují vinohrady nad trojským zámkem nejen k produkci kvalitních hroznů, ale i k tomu, stát se ideálním prostředím, kde je možné si hotová vína opravdu vychutnat. Během víkendu 14. a 15. září vše doladí bohatý hudební program a výborné jídlo.

Vinobraní sv. Kláry přinese kvalitní odrůdová vína a cuvée z místní produkce. Chybět nebude ani to nejlepší od vinařů z Čech i Moravy. Na správné oslavě vinobraní se bezesporu musí nalévat také burčák. V trojské botanické zahradě můžete už tradičně ochutnat jak bílou, tak červenou variantu. I letos jej ve zdejším vinném sklepě vznikne 2000 litrů. Přijďte si užít svátek vína s kouzelným výhledem na panoráma Prahy. Venkovní expozice botanické zahrady jsou po oba dny otevřeny až do 20.30 hodin.

Trojská botanická zahrada je místo, které nabízí klid, pohodu, unikátní přírodní scenerie i jedny z nejkrásnějších výhledů na hlavní město. Od roku 1995 tvoří její nedílnou součást 3,5hektarová vinice sv. Kláry. Hrozny zde sklizené se už deset let zpracovávají ve sklepě umístěném přímo pod vinicí, kde se nachází rovněž expozice výroby vína.

V současnosti je tak trojská zahrada jednou z mála botanických zahrad, které se mohou pyšnit produkčním vinohradem a kolekcí vlastních vín. „Naše vína si za uplynulých deset let získala značné renomé, pravidelně sklízejí ocenění na vinařských soutěžích a vína ročníku 2018 nejsou výjimkou. Oslava vinobraní je ideální příležitostí si je vychutnat v prostředí s unikátním geniem loci, které vinice pod kaplí sv. Kláry bezesporu má,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Novinky z trojské vinice

Průběh letošní sezony znovu ukazuje, jak kvalitní terroir vinice sv. Kláry má. I když počasí v současné době hroznům moc nepřeje, mohlo by být více slunečno a méně deštivých dnů, drží se díky výhodné poloze vinice prozatím v relativně dobré zdravotním stavu. Nicméně kvalita budoucího vína se odvine až od vývoje počasí v průběhu září, kdy bobule dozrávají. „Na konci května jsme vysadili nové keře na obnovených částech vinice. Jedná se o odrůdy Müller Thurgau a Rulandské modré. V červenci jsme pro naše návštěvníky rozšířili vinařskou naučnou stezku o 20 vonných soudků, kde si vyzkouší a zdokonalí svoje čichové schopnosti,“ uvedla Vladimíra Egertová, vedoucí vinice sv. Kláry. Vinici nově doplňuje také interaktivní expozice seznamující zájemce s výrobou korkových špuntů.

Šampioni z místních hroznů

Vinařští fajnšmekři by si rozhodně neměli nechat ujít místní medailová vína, například Rulandské modré 2015, oceněné na letošní soutěži Král vín Velkou zlatou medailí. „Na zářijové vinobraní jako obvykle chystáme burčák z odrůd Müller Thurgau a Modrý Portugal a pro naše nejmenší a řidiče bude připraven mošt z hroznů,“ dodává Vladimíra Egertová.

Hudební program po celý víkend na dvou pódiích

Po oba víkendové dny 14. a 15. září si návštěvníci užijí bohatý doprovodný program jak přímo na vinici sv. Kláry, tak i v příjemném prostředí kvetoucí Ornamentální zahrady. Zastoupení hudebních stylů je různorodé a vybere si každý. „Chtěli jsme, aby se v programu objevily styly, na něž jsou návštěvníci našeho vinobraní zvyklí z předchozích let, zároveň ale přimíchat i něco nezvyklého, co celý program obohatí a osvěží. Je tak možné se těšit například na živou balkánskou dechovku, tradiční klezmer, klidné blues či country. Návštěvníci se mohou těšit také na tradiční cimbálovku, oblíbený jazz, swing nebo folk. Vystoupí také sedmičlenná kapela Čankišou, která pronikla do povědomí posluchačů doma i v zahraničí díky svým koncertům nabitým energií a divokými rytmy. Fanoušky jistě potěší i vystoupení zpěváka a multiinstrumentalisty Vlasty Horvátha, vítěze druhé řady soutěže Česko hledá SuperStar, který se představí se svou kapelou v neděli 15. září od 14 hodin v Ornamentální zahradě,“ říká Helena Kymplová, produkční programu Vinobraní sv. Kláry. V sobotu 14. září je od 14.30 připravena pro návštěvníky novinka v podobě vystoupení skupiny Amanitas, která v areálu zahrady představí oživlý strom a květinovou vílu. Změna programu vyhrazena.

Chuťové buňky si po celý víkend přijdou na své

Kromě vín z místní vinice bude připravena rovněž produkce dalších předních vinařství z Čech, Moravy, ale i zahraničí. Ochutnáte například vína z Vinařství David Chocholatý, Vinařství Pavel Chorouš, Vinařství Hrabal, Vinařství Maděřič a z mnohých dalších.

„Nabízet se bude současně výborné jídlo, a to jak pro milovníky masa, tak i pro vegany a vegetariány v našem rostlinném bistru. Ochutnáte výborné sýry, sezónní řepánky a osvěžující domácí limonády, obložené chleby v novém i burgery od Hell Smoke. Na své si přijde opravdu každý labužník,“ zve na Vinobraní sv. Kláry Jindřiška Hejtyková, produkční Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Toužíte odhalit tajemství výroby zdejších vín? Nenechte si ujít možnost komentované prohlídky místního vinného sklepa s průvodcem. Prohlídky budou probíhat po oba dny v rámci ceny vstupu na vinobraní. Sraz zájemců je každou celou hodinu od 10.00 do 18.00 hodin u výdejny skleniček na vinici sv. Kláry. Počet osob v jedné skupině je maximálně dvacet.

Praktické informace

Návštěvníci vinobraní mohou pro přepravu na akci využít autobusy MHD linky 112 ze stanice Nádraží Holešovice do zastávky Kovárna, kde se nachází vstup přímo do vinice sv. Kláry. V době konání Vinobraní sv. Kláry platí do Botanické zahrady hl. m. Prahy zvláštní vstupné. Dospělí zaplatí 200 Kč, zlevněné vstupné pro seniory a studenty činí 130 Kč. V ceně je vstup do botanické zahrady, skleníku Fata Morgana, bezplatná prohlídka expozice výroby vína s průvodcem a doprovodný program na dvou pódiích po oba dny.

V sobotu 14. září platí vstupenka zakoupená v Botanické zahradě hl. m. Prahy i pro vstup na Trojské vinobraní. Se zakoupenou vstupenkou získají návštěvníci žeton na skleničku či kelímek NickNack, které si lze vyzvednout ve výdejních stáncích na vinici i v Ornamentální zahradě. V případě potřeby je možné si žeton na další skleničku či kelímek zakoupit v informačním stánku v Ornamentální zahradě. Víno a burčák budou u prodejců i ve Vinotéce sv. Klára nalévány pouze do těchto nádob.

Permanentky, včetně Trojské karty, se na tuto akci nevztahují. Samoobslužné vstupy do zahrady budou během víkendu mimo provoz.

Areál botanické zahrady a vinice sv. Kláry se během konání Vinobraní sv. Kláry uzavírají ve 20.30 hodin.