TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Sfárejte do důlní šachty jako opravdoví horníci

Sfárejte do důlní šachty jako opravdoví horníci

landekNejstarší černouhelný důl na Ostravsku, Anselm v Landek Parku, má novou atrakci. V někdejším Hornickém muzeu funguje simulace skutečného fárání do kilometr hluboké těžní šachty. Podzemní expozice dolu Anselm prošla unikátní proměnou. Výsledkem je téměř dokonalá iluze, že se návštěvník přírodního a hornického muzea Landek Park v Ostravě stal horníkem.

Umocněna je autentickou atmosférou fárání na činném dole. Landek Park tak chce návštěvníkům co nejvíce přiblížit cestu horníka do práce a věrohodně představit i samotné hornické pracoviště.

Hlavním cílem projektu autentického fárání bylo proměnit expozici tak, aby si příchozí uvědomili, jak se pracuje v hloubce až kilometru pod zemí. Pomocí ozvučení a pohybu strojů proto v muzeu navodili iluzi opravdového důlního pracoviště, a tím návštěvníka zcela vtáhne do atmosféry hornické práce. Zástupci sdružení Dolní oblast Vítkovice na dole ČSM v Karviné natočili zvukové efekty a nafilmovali skutečný pohyb klece v těžní jámě.

V expozici uslyšíte také zvuk ventilátoru, vibrace klece či proudění vháněného vzduchu do dolu. Zvuková simulace a jiné efekty na Landeku tedy nejsou žádnou science fiction, ale poskytují skutečný pocit jako při fárání na činném dole.

Do podlahy těžní klece dolu Anselm jsou nově nainstalovány dva monitory, které navodí atmosféru fárání do hloubky. Po zaznění signálu naražeče se ztlumí světla v kleci a důl Anselm se ponoří do tmy. Zároveň se ale v té chvíli rozsvítí monitory ve skleněné podlaze přímo pod vašima nohama. Uvidíte zde nafilmovanou jízdu do hloubky skutečné těžní jámy a automaticky tak získáte pocit, že fáráte hluboko do dolu.

Celá expozice je postavena na systému ExpoVision, který byl vyvinut pro muzejní instalace a kromě minimálních nároků na obsluhu dokáže spolehlivě pracovat i v poměrně náročných klimatických podmínkách dolu.

Novinky na vás čekají také po výstupu z těžní klece - na štolovém patře uslyšíte zvuky, které se odehrávají ve skutečném náraží dolu, kupříkladu naražení vozů do klece nebo zvuk posunovačů. Následovat bude místo ručního rubání, kde uslyšíte zvuk sbíjecích kladiv, zvuk ventilátoru či zvuk dopravních zařízení v rubání.

Zdroj: ČCCR – CzechTourism
mirimport-2007-08-24-075308-txnx vx - noxnx foto