TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Sektor CK/CA vítá kroky Evropské komise k zavedení jednotného mechanismu pro volné cestování

Sektor CK/CA vítá kroky Evropské komise k zavedení jednotného mechanismu pro volné cestování

z doudleby_pristup.jpg

AČCKA vítá kroky Evropské komise k zavedení společného digitálního zeleného certifikátu, který má usnadnit bezpečný volný pohyb a cestování uvnitř Evropy. Certifikát bude dokladem o vakcinaci, negativním výsledku testu nebo o prodělání nákazyPrávě jednotný evropský nástroj pro návrat k cestování je nutným předpokladem pro restart odvětví a cestování v širším měřítku. Nutností však zůstává i vypracování konkrétního plánu obnovy cestovního ruchu pro nastavení podmínek a scénářů, za kterých bude možné uvolnit a koordinovaně zrušit současná cestovní omezení v celé EU.

 

Cestovní kanceláře vítají snahu Komise k vytvoření jednotného mechanismu pro bezpečné cestování a zajištění jednotných pravidel pohybu v rámci EU. Z pohledu CK/CA je nyní zásadní především včasná implementace digitálního certifikátu do praxe před letní sezonou 2021. Existence harmonizujícího dokumentu, který bude jednotně přijímán všemi zeměmi, podstatně usnadní cesty na letošní letní dovolené.

 

Nejžádanější letní destinace vyhledávané českými turisty se již připravují na letní sezónu a nastiňují očekávané podmínky pro průběh dovolené v jejich zemi. Jednotlivé členské státy EU by měly v následujících týdnech nastavit konkrétní pravidla pro příjezdy turistů do své země a případné epidemiologické požadavky pro návrat svých občanů z dovolené zpět do vlasti.

 

Zákazníci cestovních kanceláří mají chuť cestovat, dlouhodobě však požadují právě perspektivu, kdy a za jakých podmínek bude cestování probíhat. Tu by navrhovaný mechanismu mohl zajistit a usnadnit tak nákupní rozhodnutí zákazníků pro termíny letních prázdnin. 

 

Jednání k podobě a podmínkám turistické sezony již na ministerské úrovni proběhla směrem k Chorvatsku, které je vůbec nejvyhledávanější zahraniční destinací co do počtu dovolených českých zákazníků. Z pohledu podmínek pro vstup do země se v tuto chvíli hovoří o požadavku testu v případě turistů, kteří ještě nebudou očkováni. Bližší představu o hlavních parametrech nadcházející letní turistické sezony nastínilo také Řecko, kam ročně směřuje přes 400 tis. českých turistů.

 

·        Řecko – ministr turistiky oznámil  začátek turistické sezóny na 14.5.2021. Termín však může záviset na vývoji epidemiologické situace. Načrtnuty byly základní hygienické protokoly, kdy po turistech bude pro vstup do země požadováno osvědčení o vakcinaci, doklad o prodělání nákazy nebo negativní test na Covid-19.

 

Roman Škrabánek

prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA)