TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Praha bez turistů, krátkodobé pronájmy jsou ve slepé uličce

Praha bez turistů, krátkodobé pronájmy jsou ve slepé uličce

10-07-30-motiv-03-054

Léto, dva roky zpět. Cestovní ruch v Praze zažíval zlatou éru a vysoká návštěvnost hlavního města přinášela spoustu peněz nejen restauracím a hotelům, ale i provozovatelům krátkodobých pronájmů, se kterými se před několika lety roztrhl pytel. Jaká nad nimi visí budoucnost nyní, když některé hotely vůbec ani neotevřely?

Praha přitom podnikla několik kroků, kterými se snaží turisty do hlavního města přilákat. Jedním z nich jsou například vouchery, které hosté automaticky dostanou při ubytování v hotelu na více než jednu noc. Tyto vouchery lze využít na návštěvu galerií, muzeí, zoo či botanické zahrady a z městského rozpočtu bylo na tuto kampaň vyhrazeno 121 milionů korun.

I tak ale hoteliéři přináší špatné zprávy a většina z nich se potýká se zoufalým nedostatkem ubytovaných hostů. Kvůli konkurenci navíc musí hotely nabízet srovnatelné rezervační podmínky, a tak není výjimkou, že turisté s rezervací pár dnů před příjezdem celý pobyt zruší. Trendem jsou také rezervace na poslední chvíli, což však hotely uvrhá do stínu pochybností kdy není vůbec jasné, jaká bude situace za týden, za dva či za měsíc.

Je tak logické, že současná situace není pro provozovatele krátkodobých pronájmů růžová. „Opravdu se dnes potýkáme s jinými okolnostmi a někteří majitelé těchto nemovitostí musí zvážit, zda pro ně nebude jednodušší přeorientovat nemovitost na pronájem dlouhodobý nebo střednědobý, který má odlišné podmínky pro ukončení pronájmu a dovoluje majitelům být více flexibilní. My se našim klientům v tomto snažíme být maximálně nápomocní a na základě zkušeností a prozkoumání konkurence v okolí umíme říct, jaká varianta je ziskovější nebo z dlouhodobého hlediska méně riziková,“ vyjadřuje se k situaci David Novotný, majitel a jednatel nezávislé realitní společnosti.

Ta v rámci svých služeb nabízí i správu nemovitostí na krátkodobý pronájem a o inzerci, rezervace a ubytování hostů se v takovém případě stará místo vlastníků. „Tuto službu ocení zejména lidé, kteří nemají čas se starat. A troufám si říct, že v dnešní době je to lepší volba i pro ty, kteří s tím nemají tolik zkušeností. My nemovitosti inzerujeme na prověřených portálech, sledujeme dění kolem a víme, jak zařídit, aby nemovitost byla obsazovaná. Jak jsem však již zmínil, vše je nyní na domluvě a někdy klientovi doporučíme alespoň na čas nemovitost nepronajímat turistům, ale například spíše businessmanům pobývajícím ve městě kvůli práci aj.“, dodává Novotný.

Ani on však nedokáže předpovědět, jak se bude situace vyvíjet a zda se turismus vrátí do normálu alespoň během příštího roku. „Krátkodobé pronájmy jsou teď možná ve slepé uličce, ale na druhou stranu je enormní zájem o pronájmy dlouhodobé a dle mého názoru existuje spoustu cest, jak si nemovitost udržet a nechat ji vydělávat alespoň natolik, aby zaplatila všechny potřebné náklady s ní spojené včetně hypotéky. Našim klientům v tomto ohledu rádi poradíme a zařídíme vše potřebné,“ uzavírá David Novotný.