TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Prague City Swim: Ve Vltavě se závodilo za dobrou věc

Prague City Swim: Ve Vltavě se závodilo za dobrou věc

doksy race_ilustracni_foto_05

Střelecký ostrov ožil tuto sobotu druhým ročníkem závodu Prague City Swim. 208 rekreačních plavců a paddleboardistů se zde sešlo, aby podpořili pacienty s amyotrofickou laterální sklerózou (ALS). Charitativní závod neziskové organizace Alsa přišla opět podpořit i řada známých osobností: zapojili se do závodu, jeho organizace nebo se postarali o příjemný doprovodný program.

V centru Prahy, kolem Střeleckého ostrova, jsou plavání a jízda na paddleboardu kvůli lodní dopravě běžně zakázané. Prague City Swim nabídl tak rekreačním sportovcům jedinečnou šanci protáhnout v těchto vodách svá těla. Vedle toho byla hlavní motivací závodníků pomoc pacientům s ALS. Peníze, které se startovným a návštěvou akce podařilo vybrat, budou použity na osobní asistenci pacientům, pomoc fyzioterapeuta a činnost koordinátorek multidisciplinárního týmu, který za pacienty dojíždí. Část peněz bude použita na nákup kompenzačních pomůcek do jejich půjčovny pro pacienty. „Letošní počasí nám přálo o dost více než vloni, a tak se sešel vyšší počet závodníků. Jsme velice rádi a vděční za jejich podporu i podporu těch, kteří přišli na ostrov závodníkům fandit nebo si užít příjemné odpoledne,“ říká Ing. Tereza Koucká, hlavní organizátorka závodu Prague City Swim.

Závodníci poměřili své síly na 1650metrové trase kolem Střeleckého ostrova. Závodní disciplínou bylo plavání nebo jízda na paddleboardu. I letos bylo možné soutěžit na megaboardech ve skupince 5-7 osob. Pro méně zdatné plavce organizátoři připravili závodní dráhu o délce 600 m, děti plavaly 200 m. Nejrychlejší plavec zdolal trasu kolem Střeleckého ostrova za 13 min 38 sekund a předčil tak i přední vrcholové sportovce – Simonu Kubovou nebo bratry Tomáše a Davida Svobodovi, kteří svým startem pacienty s ALS také podpořili. Jízda na paddleboardu kolem ostrova zabrala vítězi této kategorie 10 minut 31 sekund. Svou závodní kategorii měli i 4 odvážní pacienti s ALS a jejich blízcí, kteří s nimi tvořili tým (Philips Foundation Swim).

Příjemný den si účastníci Prague City Swim neužili pouze ve vodách Vltavy, zajímavý doprovodný program byl nachystán i na souši. Stejně jako vloni patřilo pódium kromě vítězů jednotlivých kategorií i kulturnímu programu. Hlavními účinkujícími byli David Kraus & Gipsy Brothers. Děti si užily spoustu pro ně připravených aktivit, včetně divadelního představení. Příjemným zpestřením bylo vystoupení akrobatů Losers Cirque Company.

„Organizace Alsa během roku pořádá několik akcí, prostřednictvím nichž chce dát lidem vědět o tomto závažném

onemocnění. Jsme moc rádi, že se nám podařilo závod Prague City Swim uspořádat i letos a doufáme, že se se zástupem závodníků sejdeme na Střeleckém ostrově zase napřesrok,“ dodává Tereza Koucká.

O ALS

ALS je neurologické onemocnění způsobující postupnou degeneraci buněk, které ovládají pohyblivost svalů. Nemocní přicházejí postupně o veškerý pohyb na těle, nakonec jim zůstávají pouze pohyby očí. To vše při plném zachování psychických a mentálních schopností. Příčiny onemocnění nebyly zatím dostatečně objasněny. Nemoc může postihnut kohokoliv, průměrná doba přežití je 3-5 let. Posláním neziskové organizace ALSA je pomáhat pacientům poradenstvím, konzultacemi vhodných terapií, vytvořením specializované půjčovny pomůcek, rekondičními pobyty, výjezdy specialistů do domovů nemocných aj. Největším cílem je vytvoření specializovaného centra pro tyto nemocné, jako je to v jiných zemích.