TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Pohádková stezka v Orlických horách

Pohádková stezka v Orlických horách

chiapas slide3_cx_groupat_yachilan

Orlické hory v okolí Deštné jsou i mimo zimní měsíce ideálním místem pro dovolenou. Krásná příroda, čistý vzduch a upravené cesty lákají na dobrodružné výpravy. Pro děti je zde připravena Kačenčina pohádková stezka, plná zážitků a milých setkání. Princezna Kačenka vás bude očekávat na osmnácti stanovištích, na kterých má pro malé turisty připravené zábavné úkoly. Délka celé stezky je 18 km, ale putování si můžete rozdělit na menší okruhy, které zvládnete třeba během několika dnů.

Na většinu stanovišť je možno dojet i s kočárkem, ale někdy je to dost do kopce. Je zde však možnost využít sedačkovou lanovku z Deštného na Studený vrch, terénní kočárek vám zdarma přepraví. Mapu stanovišť naleznete na https://kacencinastezka.cz

Začátek stezky je u Muzea zimních sportů, turistiky a řemesel v Deštném, ale na okruh se napojíte z libovolného místa, které pro vás bude příhodné. V Muzeu či v informačním centru si můžete zakoupit hrací kartu, do které se sbírají razítka, která jsou u každé zastávky na stezce. Kdo sežene všechna razítka, obdrží na prodejních místech malý dárek, vyzvednout si ho však můžete i na zastávce.

„Ateliér zvonaře a hrnčířky“ V půvabném domku zde sídlí manželé Šedovi a jak je patrné z názvu – pan Jan je zvonař, paní Barbora hrnčířka. Tady si naplánujte delší zastavení - můžete shlédnout výrobu bronzových zvonečků a vedle toho kameninových i porcelánových hrnků, misek a různých dalších pěkných věciček. Dokonce si zde můžete hrneček nebo misku vymalovat dle vlastního návrhu a za pár dnů se vrátit pro již vypálený výrobek. Také dozajista neodoláte nákupu kouzelných suvenýrů. Pro děti je zde připraven jeden z Kačenčiných úkolů – a to srovnat zvonečky malé zvonkohry podle tónů a eventuálně zahrát i nějakou písničku.

Další zajímavou zastávkou je „Svatý Matouš“, kde si prohlédnete kostel sv. Matouše a vyluštíte křížovku z dřevěných kostiček. Kostel je volně přístupný.

Na svém putování byste rozhodně neměli vynechat zastávku „Lanový park“ a zdolat přejezd přes lesní údolí na malé lanovce. Lanový park však stojí za samostatný výlet, jsou tam okruhy různé úrovně pro dospělé, děti i seniory.

Na takové cestě vyhládne a dobrý oběd, večeři či malé občerstvení si můžete dát v Kozím chlívku. Samozřejmě to není žádný chlívek, ale vynikající restaurace a penzion. I ten patří mezi zastávky Kačenčiny pohádkové stezky a získáte zde další razítko. Penzion Kozí chlívek je i dobrou volbou pro ubytování. Každý pokoj má vlastní koupelnu s toaletou a televizi, je zde welness centrum a tři dětské koutky. V restauraci připravují pochoutky české i staročeské kuchyně a sezónní speciality z čerstvých surovin.

Takže vzhůru do Orlických hor. Krásná česká krajina a mnoho nabídek na sport i zábavu jsou zárukou příjemného pobytu