TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Léto přivedlo na jih Čech rekordní počet návštěvníků

Léto přivedlo na jih Čech rekordní počet návštěvníků

grkaiserschmarrn n

Jihočeský kraj zaznamenal ve 3. čtvrtletí letošního roku nový návštěvnický rekord. Předběžné výsledky za toto období překonaly i předcovidové léto roku 2019. V počtu hostů téměř o 2 procenta a v počtu přenocování o více než 9 procent. Byly tak nejlepší za posledních deset let. Více hostů měla v červenci, srpnu a září pouze Praha. V počtu přenocování ovšem jižní Čechy za sebou nechaly nejen všechny ostatní české kraje, ale i hlavní město.

Podle čerstvě zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) navštívilo od začátku července do konce září jihočeský region bezmála 820 000 hostů, kteří zde strávili téměř 2,5 miliónu nocí. Tento výsledek je připisován mimo jiné intenzivním projektům Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) „Léto v jižních Čechách“ a „Létem to na jihu Čech nekončí“, jejichž součástí bylo poskytování slevových voucherů na ubytování ve všech devíti turistických oblastech kraje.

„Už loňské léto bylo po rozvolněných protipandemických opatřeních návštěvnicky velmi úspěšné. Přesto jsme letos dosáhli ještě lepší bilance. K loňským zhruba 780 tisícovkám hostů přibylo dalších přibližně 40 tisíc, což připisujeme startu celostátní kampaně, cílené tentokrát na podzimní měsíce. Z dat statistiků je zřejmé, že se nám tímto způsobem podařilo přispět ke zmírnění obvyklého zářijového poklesu návštěvnosti,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Pro ilustraci. V červenci se podle předběžných výsledků v hromadných ubytovacích zařízeních Jihočeského kraje ubytovalo téměř 337 tisíc hostů, což bylo o 2,5 procenta více než v minulém roce a o 4,5 procenta více než v červenci 2019. Srpnový počet hostů, 312 tisíc osob, se meziročně snížil o 2,5 procenta, ale prakticky poklesl na úroveň srpna 2019. Zářijový počet hostů, 171 tisíc, byl meziročně o 26 procent vyšší a téměř shodný s předpandemickým zářím. O vysokou návštěvnost letních měsíců se zasloužili především tuzemští hosté.

Podle prvního náměstka Jihočeského kraje Františka Talíře, který má v gesci právě cestovní ruch, jsou tyto výsledky o to cennější, že letos již bylo možné snáze vycestovat na dovolenou do zahraničí. „Historicky nejvyšší čísla návštěvnosti nás samozřejmě těší. Pozitivní je, že se daří prodlužovat průměrný počet přenocování, který v tomto období dosáhl hranice tří nocí na jednoho hosta. Díky tomu jsou turisté na jihu Čech déle, navštíví více míst, což ve finále pomáhá i dalším podnikatelům v oblasti cestovního ruchu. Právě to je nejlepší forma podpory místních podnikatelů, ne nějaké uměle nastavené příspěvky. Proto se nyní soustředíme na zvaní lidí do našeho kraje i v měsících mimo hlavní sezónu.,“ řekl Talíř.

Cizinci tvořili jen desetinu hostů

Odraz covidu byl nejvíce patrný na zahraničních návštěvnících. Cizinci ve třetím čtvrtletí na jihu Čech tvořili pouhou desetinu hostů a na celkovém počtu přenocování se podíleli jen 7 procenty. Složitá protiepidemická opatření a často se měnící restrikce způsobují, že cizinci prostě nejezdí. O to více se nyní zaměříme na sousední státy, kde připravujeme speciálně cílené kampaně. Pro restart cestovního ruchu a s ním spojené oživení podnikatelského prostředí v příjezdovém turismu je naprosto nezbytný rychlý návrat zahraniční klientely.“ konstatoval ředitel JCCR Petr Soukup.

Po zastavení proudu návštěvníků z Asie počátkem minulého roku směřovali do jižních Čech nejčastěji hosté ze sousedních zemí, především z Německa a Slovenska. Ti se letos se ve 3. čtvrtletí na počtu cizinců i počtu jejich přenocování podíleli zhruba z 30 a 17 procent. Na třetím místě se umístili Rakušané a za nimi Poláci. Na páté místo se zařadili tradiční letní návštěvníci jižních Čech, Nizozemci. Z mimoevropských zemí se v žebříčku návštěvníků umístily podle počtu hostů nejvýše Spojené státy americké, na osmém místě a podle počtu přenocování Kanaďané, na sedmém místě.

V Českých Budějovicích se dá ubytovat až do konce roku s 30% slevou

Domácí kampaň Jihočeského kraje „Létem to na jihu Čech nekončí“ stále pokračuje. Až do konce listopadu tak lze prostřednictvím voucheru z webu Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) www.dovolena.jiznicechy.cz získat na jihu Čech ubytování se slevou a třeba i vyhrát dovolenou v roce 2022 v hodnotě 20 tisíc korun. „Poslední noc se slevou je možné objednat z 29. na 30. listopadu. Výjimkou jsou České Budějovice, kde lze slevy 30 procent, maximálně 300 korun na osobu a noc, získat až do konce roku,“ připomněla vedoucí oddělení domácího cestovního ruchu JCCR Klára Polášková

Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR) je organizace zřízená Jihočeským krajem k výkonu funkce destinačního managementu pro region jižní Čechy. Hlavním cílem je realizace projektů zaměřených na rozvoj turistické nabídky a prezentace regionu jako turisticky atraktivní destinace v tuzemsku i zahraničí. Tvoří produktové linie a zajišťuje vydávání tištěných propagačních materiálů. JCCR je provozovatelem Informačního systému cestovního ruchu Jihočeského kraje na www.jiznicechy.cz. JCCR koordinuje činnost turistických oblastí na území Jihočeského kraje, spolupracuje s městy a obcemi, infocentry a subjekty cestovního ruchu z veřejného i soukromého sektoru. Úzce spolupracuje s agenturou CzechTourism, včetně jejích zahraničních zastoupení, komunikuje a spolupracuje se zahraničními partnery při tvorbě a realizaci přeshraničních projektů.

___________________________________________________________________________