TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Letní zahrádky a další výjimečné tipy na jídlo a kávu od místních v nejbližším okolí Václavského náměstí

Letní zahrádky a další výjimečné tipy na jídlo a kávu od místních v nejbližším okolí Václavského náměstí

grkaiserschmarrn n

To, co je pro Londýňany Trafalgar Square, Newyorčany Broadway nebo Pátá Avenue či pro Rusy Rudé náměstí, je pro Pražany, ale i všechny Čechy Václavské náměstí. Václavák je symbolem hlavního města i celé země už více než 200 let. Přirozené obchodní i zábavní centrum Prahy proslulo již na přelomu 19. a 20. století.

Kdykoliv šly dějiny této země Prahou, vždy se alespoň z části dotkly Václavského náměstí. A nejenom dějiny. Řada setkání se uskutečňuje právě pod ocasem koně svatého Václava. O tom, že je pak kam vyrazit za kulinářským zážitkem, svědčí množství restaurací a kaváren. Pokud jich není nejvíce na jednom náměstí v Evropě, pak je jich rozhodně skutečně hodně.

Nejlahodnější italské espresso návštěvníkům Václaváku beze sporu nabídne jen kousíček od náměstí prodejna Italské speciality v Opletalově ulici, nejlepší plzeňské pivo z tanku točí Bredovský dvůr v ulici Politických vězňů. Milovníky exotické kuchyně nadchne vietnamské bistro v pasáži Jalta nebo turecký Istanbul kebab v Opletalově ulici.

Světozor osvěží svými četnými druhy výborné zmrzliny, vychutnat si ji lze ve Františkánské zahradě, kde je i dětské hřiště s fontánkou. Zahrádka U Pinkasů nabídne pak gotické klima u klášterní zdi a hotel Adria molekulární kuchyni.

Na ty, kdo nechtějí být rušeni, čekají Pražské židle na Jungmannově náměstí, kam je dobré zavítat například s bagetou z obchodu delikates Gran Moravia na rohu Václaváku a ulice Ve Smečkách. Pravou vietnamskou kávu lze ochutnat v Tonkinkafé, domácí jídla v rámci polední nabídky nabízí restaurace Husinec v Mezibranské, navíc mají velikou zahrádku. Dobře skrytá v pasáži Paláce Fénix je divadelní kavárna Studia DVA. O kousek níže ve Štěpánské ulici na konci Štěpánské pasáže je nedávno otevřený úžasný prostor s názvem Swim. Možností a zajímavých míst nabízí Václavák přehršel, stačí vědět, kam jít.

„Léto je tady. A protože náš spolek rád a často poukazuje na to, že Václavské náměstí stojí nejenom za návštěvu, ale i za trochu času tady pobýt, přicházíme s tipy nás místních, kam jít na skvělý oběd, kafe, zmrzlinu nebo nákup sýrů a delikates. Například v obchodě Gran Moravia nabízí bohatou paletu českých sýrů a mléčných výrobků z vlastní produkce litovelské sýrárny.

Skočte na kafe do Oliver´s Coffee Cup v Domě módy a pozorujte svět z nadhledu patra, když budete mít štěstí, můžete na zahrádce ve Styl a Interiér kousek od Světozoru zahlédnout opravdického strakapouda nebo vezměte děti na zmrzlinu do Světozoru ve Vodičkově a pak s nimi běžte na hřiště do Františkánské zahrady. Stačí projít pasáží. Odtud je to už skutečně přes zeď do restaurace U Pinkasů na jejich zahrádku. Tady je posezení v horkých letních dnes skutečně prvotřídní. Jak oni sami říkají, honosí se letní zahrádkou

s gotickou klimatizací, jelikož zahrádka je doslova vmáčknutá mezi dvěma gotickými domy, z nichž jeden je chrám panny Marie Sněžné. Nejlahodnější italské espresso návštěvníkům Václaváku beze sporu nabídne jen kousíček od náměstí prodejna Italské speciality v Opletalově ulici, dáte si ho na stojáka přímo v prodejně, ale nebudete litovat, navíc si k tomu můžete hned nějakou tu specialitku koupit, třeba skvělé vážené nakládané artyčoky.

Hned naproti přes ulici v Tonkinkafé si můžete dát fantastickou voňavou a silnou pro změnu vietnamskou kávu a posedět si přitom venku na výkladci pozorujíce cvrkot, teď v horku doporučujeme její chlazenou variantu s ledem a mlékem namísto slazeného Salka. Podle nás jedna z nejlepších tankových Plzní se točí v Bredovském dvoře v ulici Politických vězňů. Milovníky exotické kuchyně nadchne třeba vietnamské bistro s domácím jídlem na konci pasáže Jalta, kde se lze najíst rychle a levně. Další perlou lokality milovanou místními je turecký Istanbul kebab v Opletalově ulici s famózní autentickou tureckou kuchyní, která se nikdy nepotkala s jinými než zaručeně čerstvými surovinami a jedinými dochucovadly v celém procesu výroby jídla jsou čerstvé koření, bylinky, sůl a pepř, prostě zcela bez umělých přípravků, jejich kebabu nebo kuřecímu stehnu pečenému na bramborách s rajčaty zkrátka neodoláte.

Skvělá domácí jídla v rámci polední nabídky najdete také v restauraci Husinec v Mezibranské, navíc mají velikou zahrádku. Dobře skrytá v pasáži Paláce Fénix je báječná divadelní kavárna Studia DVA, jejich nabídka jídel, která zahrnuje i denní polední menu je komplet bezlepková, všechno je domácí kuchyně s láskou připravená, doporučujeme jejich sladké dezerty také bez lepku a snídaňové palačinky. Jako tajný tip sdělujeme, že se zde denně dá potkat celkem značný počet velmi slavných herců, zvláště v období zkoušek v divadle, a to někdy i v kostýmech. Podporují zde i projekt Otoč kelímek, vratné kelímky na kávu na zálohu.

O kousek níže ve Štěpánské ulici na konci Štěpánské pasáže je nedávno otevřený úžasný prostor s názvem Swim, fantasticky vaří, podávají snídaně, obědy i večeře, drinky, kávu a mají i hudební klub, který vypadá jako bazén, odtud taky název Swim. V cukrárně Saint Tropez, která má tradici od 30. let minulého století a najdete ji v pasáži U Nováků, když projdete Lucernou směrem k Jámě, si můžete pochutnat na jejich vyhlášených dortech a dezertech, nejen těch francouzských, ale i klasických českých, třeba věneček nebo větrník. Když si koupíte jeden nebo dva kousky domů, naprosto originálně Vám je zabalí do krásné pyramidy na poutko na ruku,“ říká Monika Vlková, projektová manažerka Sdružení Nového Města pražského.

Sdružení Nového Města pražského se snaží být u významných rozhodnutí politiků i úředníků na radnici tak, aby osud jednoho z nejvýznamnějších náměstí Čech byl kontinuální. A aby toto místo nebylo spojováno pouze s politickými demonstracemi. Naopak, aby bylo spojováno s jeho cílenou návštěvou. Ať už díky Národnímu muzeu, řadě divadel a obchodů nebo právě kvůli zážitku z dobrého jídla.